ryba - 22175 przepisów (strona:601/1479)

Szybka i smaczna obiadokolacja 2559

pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (każda po 130 g ryby) 2-3 ząbki czosnku ok. 80-100 g świeżego szpinaku 10-12 suszonych pomidorów z oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek 100 ml płynnej śmietanki

Ratunku obiad
Łosoś pieczony z frytkami i sałatą! 165

łyżki wody - sól Łososia kładziemy na foli aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, szczelnie zamykamy i pieczemy w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C, przez 13 -15 minut. Ryba będzie upieczona i soczysta. Idealna! Frytki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 240 stopni C przez 20 minut. Frytki dobrze jest skropić oliwą z oliwek z dodatkiem bazylii i chili

SMYKWKUCHNI
Frikadelle z dorsza z pieczarkami 200

Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają  charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie po kaszubsku 496

window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml oleju

Kulinarne Przeboje
Łosoś pod pesto i awokado na ziemniakach podany. 198

wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto i posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia i wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryba dojdzie w temperaturze 170 stopni, funkcja góra. Szybko i smacznie! Ziemniaki oczywiście możecie zastąpić czymś ciekawszym, kuskusem, albo zwykłą sałatką na rukoli zrobioną. Miałem jednak sporo ziemniaków z dnia poprzedniego

BaRepas
Kedgeree z wędzoną makrelą 174

jako wyśmienity pomysł na śniadanie (u mnie w charakterze obiadu, tudzież kolacji). Danie przyrządzane na bazie ryżu, jajek na twardo, curry w proszku, z dodatkiem masła lub śmietany i rybą, w kuchni brytyjskiej  tradycyjnie z wędzonym łupaczem. N iestety, u nas ten gatunek jest raczej trudno dostępny, dlatego zastąpiłam go wędzoną makrelą, która sprawdziła się doskonale. Potrawa z pewnością

Kuchnia Ellie
Stek z rekina ze spaghetti czosnkowym i salsą pomidorowo-brzoskwiniową 122

Pierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula

e-PrzepisyKulinarne
62. Pulpeciki rybne zapiekane w sosie koperkowym 140

opakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można

Jadło i czytadło
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 163

pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.  2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości

Jadło i czytadło
Pasta twarogowa z rybą w oleju i cebulką dymką. Pyszne smarowidło do pieczywa. 168

puszka filetów z makreli w oleju ( mogą być też filety śledziowe ) - cebulka dymka 2-3 szt. ( zielona i biała część ) - majonez - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz ) Wykonanie Rybę wraz z olejem przekładam do miseczki,dodaję pokruszony biały ser i całość dokładnie rozdrabniam widelcem, dodaję drobniutko pokrojone cebulki, spora łyżkę majonezu i doprawiam do smaku. Mieszam. Odstawiam do lodówki

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 229

Kiedy ją przygotowywałam nie zdawałam sobie sprawy, że sałata przeniknięta jest smakami kuchni tajskiej i wietnamskiej. Co jakiś czas powraca mi na nią smak. Używam jej jako dodatek do ryb, rybnych tacos, a także do wieprzowiny. W tym tygodniu znów „miałam smaka”. I to aż 3 dni pod rząd. Sałatka z kapusty insprow ana smakami Azji Składniki

Jem więc Jestem
Śledzie smażone marynowane 135

Przygotowanie: _______________________ Śledzie umyć i  panierować w mące,  rozbełtanym jajku, po czym ponownie w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlać wodę i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotować

Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 314

wiem czemu robię ją tak sporadycznie, bo obie  z Mamą bardzo  lubimy tuńczyka. Tato jako stary wędkarz, zawsze się z nas śmieje, bo On tam ryby w niej żadnej nie widzi. Cóż, całej nie ma prawa być, bo nie tylko półmiska, ale i stołu by zbrakło :) Ma jednak trochę racji...tuńczyk w puszce często bywa tak rozdrobniony

Gosia gotuje
Śledzie smażone 132

świeżych wypatroszonych śledzi 3 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Śledzie umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Rybę obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju. Proste, klasyczne i smaczne danie

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania