łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki posiekanego koperku sól i pieprz Śledzie opłukać, przełożyć do miski. Zalać mlekiem, odstawić na 2-6 godzin. Czas zależy od tego, jak słone są ryby. Następnie filety osuszyć. Skropić octem, odstawić na bok na 10 minut. Pokroić w ok. 3 cm dzwonka. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jabłko obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce
Pełny talerzŁososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek – ok. 2-3 łyżki. Najlepiej ok. 3-4 minuty z każdej strony – jeśli ryba jest gruba, najlepiej pod przykryciem. Gotowego łososia wykładamy na gnocchi w sosie szafranowym, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy. Post Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuRajska wyspa. przepis na dwie porcje RYBA 2 sztuki pstrąga mąka do obtoczenia oliwa do smażenia sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko
na gaziesosem pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Na końcu spróbowałam ją i doprawiłam do maku solą i pieprzem. Nie były to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć do miseczki i nakładać na pieczywo. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (każda po 130 g ryby) 2-3 ząbki czosnku ok. 80-100 g świeżego szpinaku 10-12 suszonych pomidorów z oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek 100 ml płynnej śmietanki
Ratunku obiadłyżki wody - sól Łososia kładziemy na foli aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, szczelnie zamykamy i pieczemy w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C, przez 13 -15 minut. Ryba będzie upieczona i soczysta. Idealna! Frytki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 240 stopni C przez 20 minut. Frytki dobrze jest skropić oliwą z oliwek z dodatkiem bazylii i chili
SMYKWKUCHNIDorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-) Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml oleju
Kulinarne Przebojewierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto i posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia i wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryba dojdzie w temperaturze 170 stopni, funkcja góra. Szybko i smacznie! Ziemniaki oczywiście możecie zastąpić czymś ciekawszym, kuskusem, albo zwykłą sałatką na rukoli zrobioną. Miałem jednak sporo ziemniaków z dnia poprzedniego
BaRepasjako wyśmienity pomysł na śniadanie (u mnie w charakterze obiadu, tudzież kolacji). Danie przyrządzane na bazie ryżu, jajek na twardo, curry w proszku, z dodatkiem masła lub śmietany i rybą, w kuchni brytyjskiej tradycyjnie z wędzonym łupaczem. N iestety, u nas ten gatunek jest raczej trudno dostępny, dlatego zastąpiłam go wędzoną makrelą, która sprawdziła się doskonale. Potrawa z pewnością
Kuchnia ElliePierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula
e-PrzepisyKulinarneopakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można
Jadło i czytadłopomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości
Jadło i czytadłopuszka filetów z makreli w oleju ( mogą być też filety śledziowe ) - cebulka dymka 2-3 szt. ( zielona i biała część ) - majonez - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz ) Wykonanie Rybę wraz z olejem przekładam do miseczki,dodaję pokruszony biały ser i całość dokładnie rozdrabniam widelcem, dodaję drobniutko pokrojone cebulki, spora łyżkę majonezu i doprawiam do smaku. Mieszam. Odstawiam do lodówki
Kuchnia z widokiem na ogród