zrobić gdy kupimy zbyt dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki. Składniki 200 g wędzonego dorsza 200 g ugotowanych ziemniaków starta skórka z 1/2 cytryny łyżka natki pietruszki sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta olej do głębokiego smażenia szczypta chili 2 duże czerwone cebule oliwa 1 łyżka brązowego cukru Przygotowanie Oczyszczonego ze skóry i ości dorsza
R'n'G Kitchenłyżeczki soku z limonki 1 kromka chleba (nieziarnistego, bez skórki 300 g pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym czarne oliwki według uznania 1 szlotka sól i pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski przełożyć serek Apetina. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany
Pełny talerzSkładniki: Filety z dorsza ze skórą Sól Masło Jogurt naturalny Koperek 1 ząbek czosnku Cukier Wykonanie: Dorsza układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solę. Na każdy kawałek ryby wykładamy niewielką ilość masła. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 o C przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W naczyniu umieszczamy jogurt naturalny. Koperek drobno siekamy, dodajemy
Smaki Ewylodówki na 2 godziny filety obtaczać w mące (mąkę sypię do woreczka, nie sypie po blacie mąką), na patelni Taurus "zobacz TUTAJ: #myambition" , na której doskonale się smaży ryby, na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano filety, usmażone odkładać na talerz na umytą patelnię wlać olej i rozgrzać, wsypać cebulę pokrojoną, posypać cukrem, podsmażać obrane ząbki czosnku pokroić drobno
W Mojej Kuchni Lubięmięsa, o czym niejednokrotnie zresztą Wam wspominałam :) Co powiecie więc na taką mirunę, pełną aromatycznego rozmarynu, koperku i oczywiście cytryny? Ta ostatnia wydaje mi się wręcz niezastąpiona przy przygotowywaniu ryb. A wiecie... marzy mi się jeszcze solidna porcja łososia, ale jego cena mnie skutecznie odstrasza... Gdyby przyszło kupić go dla 4 osób, to pewnie z 50zł byłoby nie moje
Kuchnia w czekoladzieZupa pomidorowa to klasyk. Pomidorówka z ryżem była moją ulubioną zupą dzieciństwa. Dalej darzę ją dużą sympatią, choć z wiekiem smaki się zmieniają. Dziś postanowiłam smak tradycyjnej pomidorówki przełamać rybą, a dokładnie dorszem. Otrzymałam pomidorową zupę rybną - pyszną zupę! Wybierając się po składniki na zupę warto wcześniej przeglądnąć gazetki promocyjne, np, Biedronki → klik , można zaoszczędzić wtedy parę groszy
Kuchnia MagdaLenyPasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką 1 puszka filetów rybnych w pomidorach (może być śledź lub makrela) mała marchewka pół jabłka 1-2 łyżki majonezu pół małej cebulki Rybę przekładamy do miseczki. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach a jabłko na oczkach grubszych. Cebulkę drobno kroimy. Dodajemy majonez. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie ucieramy widelcem na gładką pastę
sierotka maRysia w kuchnidelikatne i soczyste dzięki dodatkowi jabłka oraz majonezu. Ze smakiem lekko podkręconym ostrą musztardą. Z koperkiem jako klasycznym dopełnieniem zestawu aromatów. Smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;) Składniki: 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych) 3 kromki chleba 1 jabłko
zadanie-gotowanieostropestu mielonego (opcjonalnie) Mięso z pstrągów dokładnie oddzielamy od ości i ręką mieszamy z przyprawami. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do ryby. Mięso mieszamy z twarogiem oraz cebulą, (opcjonalnie dodajemy ostropest). Możemy spróbować do smaku, i ewentualnie dodać więcej soli. Formujemy kotleciki i smażymy na 2 łyżkach oleju, około 4-5 minut
Klasyka Gotowaniaczęsto pojawiają się na naszych stołach podczas świąt Wielkanocnych. Do świąt coraz bliżej, więc przedstawiam moją wersję jajek faszerowanych - są to jajka faszerowane wędzonych makrelą. Pyszna propozycja dla wielbicieli ryb 😉 Składniki: 5 jajek 1 makrela wędzona pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek. Wędzoną makrelę obieramy
Kuchnia MagdaLenypassty pomidorowej 4-5 suszonych pomidorów w zalewie sól pieprz oregano (najlepiej świeży) cukier ocet balsamiczny (wg potrzeb) sok z cytryny oliwki kaparki (jak ktoś lubi) PRZYGOTOWANIE: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny.Na patelnię z grubym dnem, wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek, następnie pokrojone pomidory suszone. Smażymy 1-2 minuty
Kopystką po garachmarynatą do słoika, jeśli śledzie nie są pokryte marynatą, to dodać więcej oleju. Słoik ze śledziami wstawić na około 2 dni do lodówki. Zobacz również stronę Ryby , może coś jeszcze Cię zainspiruje
Kuchcik gotujerzymską można wykorzystać w formie łódek. 1 sałata rzymska 1/2 szklanki ryżu 1 papryka czerwona mała 6 pomidorów suszonych 3 mandarynki 1 kawałek łososia sól, pieprz przyprawa do ryb 1 cebula mała natka pietruszki 2 łyżki oleju oliwa od suszonych pomidorów Ryż przelewam na sitku zimną wodą, przekładam do garnka, dodaję dwie łyżki oliwy, sól i gotuję tak długo
wesoła kuchniaPRZYGOTOWANIE : Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem. Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy
Kulinarne Fantazje Mariolikroimy w plastry. Obtaczamy w oliwie z ziołami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Rybę oraz warzywa odsączamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron po 2 min. Następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 10 min. Wykładamy
Kuchnia MagdaLeny