oczkach lub na tarce do szatkowania kapusty, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy, aby puściła wodę. 3. Marchewki pokroić obieraczką do warzyw, aby wyszły paseczki lub zetrzeć na tarce. 4. Rybę pokroić w małe kawałki. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Do większej miski przesypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy cukinię dokładnie wyciśniętą z wody, marchewkę i roztrzepane jajo. Przyprawiamy wedle uznania i wszystko
Zdrowie i pysznie na talerzułyżkę sosu sojowego - 1 czubatą łyżeczkę czerwonej pasty curry - 1 małą papryczkę chili bez pestek - garść posiekanej kolendry - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę drobno siekamy i przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niej resztę składników. Całość dokładnie mieszamy. 2. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Bez CebuliŚledź smażony to szybki i tani obiad. Świeże śledzie należą do najtańszych ryb i niestety niedocenianych przez domowe gospodynie. My lubimy śledzie smażone . Śledzie smażone są bardzo smaczne, pożywne i można je podawać z różnymi przystawkami. Proponuję tartą marchewkę z feta i frytki z brukwi. Szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia, frytki z brukwi ze smażonym śledziem i marchewką to jest
codojedzeniaŚledzie to jedne z moich ulubionych ryb. Możne je przygotować na setki sposobów i zawsze będą pyszne. Dzisiaj przedstawiam je po kociewsku z wędzoną makrelą – nie pomyliłam się, są z makrelą i nie tylko ale to już sprawdźcie sami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 3 filety śledziowe solone ( ok. 200 g ) 8 g suszonych grzybów leśnych 2 łyżeczki koncentratu
Smaki EwySkładniki: 1/2 kg filetów z suma (lub dowolnej ryby) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik krojonych pomidorów 2 mini papryczki kajeńskie suszone po łyżeczce kminku, kolendry, gorczycy i curry … Czytaj dalej Sum po azjatycku
czarrna od kuchnizapraszam na stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , sałatki i surówki Tagged: fasola , marchewka , papryka , pomidory , śledzie
https:KKuchniaMniamDzisiaj dla odmiany ryba. U mnie sałatka była na kolację, od Was zależy czy wykorzystacie ją na kolację czy śniadanie. Oczywiście ( jak ostatnio ) jest to danie dietetyczne. Składniki: na dwie porcje 260 g obranego wędzonego pstrąga 100 ml jogurtu naturalnego 2 ogórki konserwowe Kilka kawałków papryki konserwowej 2 garście mieszanki sałat ¼ małej cebuli Kilka gałązek koperku 1 spora łyżeczka chrzanu
Smaki Ewyjajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego! RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone
MarcinChefwina półwytrawnego sól 3/4 szklanki śmietanki sos vinegrette odrobina wody ok 3 łyżki pół łyżeczki cukru łyżeczka octu jabłkowego ząbek czosnku sól, pieprz dwie łyżki oleju Przygotowanie Mięso ryby owinąć szynką i podsmażyć na maśle po 2 min z każdej strony. Następnie na tą patelnię wlać wino, po kilku minutach dodać śmietankę, posolić do smaku i zredukować. Wszystkie
Gaździnka warzyząbki czosnku rozgnieść (razem z łupinką, bez obierania) i wrzucić do łososia. Na wierzchu ułożyć gałązki ulubionych ziół – może to być na przykład tymianek, rozmaryn, oregano. Rybę przyrządzać 30 minut na parze (ja używam piekarnika z funkcją parowania, ale możecie równie dobrze przyrządzić ją np. w bambusowym pojemniku do parowania). W międzyczasie przygotować placuszki. Opłukane liście szpinaku, 1/2 dojrzałego
DietologSkładniki: polędwica z dorsza - ilość zależna od ilości głodomorów ;) otręby orkiszowe jajko sól, pieprz biały sok z cytryny masło Rybę, płuczemy i osuszamy w ręczniku papierowym. kroimy na kawałki i każdy z nich solimy pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny z każdej strony. Wkładamy na jakiś czas do lodówki. Na patelni roztapiamy masło na najmniejszym ogniu (jeśli będzie
Moje-pitraszeniewięcej soli nie potrzeba, ale oczywiście to zależy tylko od Ciebie. Podobnie jest z konsystencją, moim zdaniem nie trzeba dodawać do pasty jogurtu, gdyż tłuszcz zawarty w rybie doskonale łączy składniki. Jeśli jednak uważasz, że past jest z gęsta – dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj dokładnie. Take all the fishbones out of the mackerel, nobody likes fishbones, even the tiniest
Martyna CooksMakrela to dość tłusta ryba, jednak pod względem dietetycznym spożywana w umiarkowanych ilościach sprzyja naszemu zdrowiu np. kwasy tłuszczowe omega 3 mogą spowolnić procesy starzenia się komórek, również obniżyć poziom trójglicerydów. Dlaczego w umiarkowanych ilościach i ile to jest? Wędzona makrela może zawierać nitrozaminy lub dioksyny powstałe w procesie wędzenia, porcja makreli wędzonej (50g) raz na 2 tygodnie moim zdaniem
wysmienityDawno nie było przepisu na ryby, więc dziś dzielę się sposobem podania suma. Można go zrobić w śmietanie, ale o wiele zdrowiej jest go podać na surówce. Wykorzystałam do niej jesienne warzywa, które w tym roku są niezwykle soczyste. Składniki (na 4 porcje): 2 płaty suma sól pieprz nasiona kolendry 2 łyżki oleju do smażenia 3 łyżki słonecznika fenkuł
Weekendy w domu i ogrodziecałym dniu z pracy to naprawdę nie mam czasami (;)) siły stać nad garnkami. Makaron z tuńczykiem to właśnie taki przepis. Makaron podnosi poziom endorfin czyli hormonu szczęścia, ryby są zdrowe a połączenie razem jest pyszne i tego nam trzeba, prawda ? Oj, tak. Czwartek wieczorem otwieram lodówkę a tam prawie samo światło.. co tu zrobić dzieciom na obiad
Kuchnia na wzgórzu