jest niezbyt gruby lub po dwie minuty jeżeli jego grubość jest większa niż 2 cm. Podaję danie: podsmażony groszek, szparagi i pomidorki z czosnkiem przekładam na talerz, obok układam rybę. Wierzch dania posypuję pokruszonymi chipsami z szynki i dekoruję danie natką z pietruszki. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasosie śmietanowy podany z makaronem, który uwielbiam w każdej postaci. Łosoś i szpinak wydawał mi się dziwnym połączeniem dopóki nie spróbowałam tego dania. A jeśli chcielibyście spróbować tej ryby w nieco innym wydaniu polecam też łososia z sosem tajskim ( kilk ). Polecam obydwa dania. MAKARON z ŁOSOSIEM i SZPINAKIEM Składniki: (2 porcje) makaron spaghetti lub inny dowolny 150 g łososia sól
Bon appetit mon amiewszystkim podniebienie, bo smakuje naprawdę znakomicie. Najlepsze są na wiosnę, jak sama nazwa zresztą wskazuje:) Nasze polskie sajgonki to jedna z tych nazw w stylu fasolka po bretońsku i ryba po grecku. Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego, lub z cienkich omletów znane są jako „spring rolls” co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego „chun
Niedzielny kucharzCytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka skórka otarta
Bon appetit mon amieefektowne danie. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetów czy galaret. Mus z tuńczyka jest czymś pośrednim, wygląda jak pasztet, a zrobiony jest jak galareta. Tuńczyk to ryba o niezbyt wyrazistym smaku. Dobrze jest dodać do niego coś ,,z pazurem". U mnie są to oliwki, kapary i chili. Innymi składnikami, które będą komponowały się smakowo z tuńczykiem będę
Codziennik Kuchennykażdą okazję i zapewniam, że zachwyci smakiem niejedną osobę. U mnie sprawdziła się już niejednokrotnie z dodatkiem łososia, jak również tuńczyka, więc to już od Was zależy, której ryby użyjecie. Zresztą sami spróbujcie i przekonajcie się, że w każdej wersji jest rewelacyjna! 1 puszka łososia lub tuńczyka 1 puszka soczewicy (u mnie Bonduelle ) 1/2 puszki kukurydzy (użyłam porcji
Di gotujeŚledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie. Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku. Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek. Dziś jednak nie zapiekanką
Ostra na Słodkosztuki) awokado 70 g ogórka świeżego 70 g papryki czerwonej do podania dodatki typu imbir konserwowy, wasabi, sos sojowy opcjonalnie inne dodatki do wypełnienia np paluszki surimi, krewetki, ryby, sezam czarny Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki a następnie zblendować do konsystencji ryżu. Następnie ryż podprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu aż nabierze złotawego koloru i będzie
Ola la LCHFPamiętacie przepis na jajka faszerowane pieczarkami ? Dziś przyszedł czas na kolejny smakowity przepis. Osobiście średnio przepadam za wędzonymi rybami, a zwłaszcza szprotkami jednak w formie farszu do jajek mam do nich zupełnie inne nastawienie. Takie jajka to dla mnie klasyka. Co roku wraz z mamą przygotowywałam je na wielkanocne śniadanie i zawsze wszystkie znikały. Jeśli jeszcze takich nie jedliście
Życie ze smakiemMój przepis na burgery ze śledzi nie jest oczywisty, bo do ryby dodałam suszone owoce. Taki kotlet nadaje się zarówno na obiad z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, jak również do buły, jako składnik pożywnej kanapki (fishburgera). Burgery ze śledzi powstały dosyć spontanicznie. Kupiłam tuszki śledzi, miałam je upiec, ale jakoś zupełnie nie miałam ochoty na pieczone śledzie. Tego dnia
Dietologłyżeczki kawałki masła. W nacięcia które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła (najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność ). Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć. Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny Pieczemy w 190 oC przez
Mechanik w kuchnikroimy i szklimy na oleju kokosowym, potem dodajemy odrobinę przyprawy garam masala lub tandori. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem rybnym. Upieczoną rybę układamy na ugotowanej soczewicy a całość polewamy sosem. (sos przed podaniem można przecedzić przez sito,aby nie było w nim kawałków szalotki
Bon appetit mon amieRyby ubóstwiam i choć nie zawsze uda się kupić super świeżą, czyli najpyszniejszą- to i tak gotuję je często. Dzisiaj przepis zainspirowany potrawą, którą miałam okazję jeść we Włoszech. Oczywiście zmodyfikowany no i, że tak brzydko napiszę, nieco "spolszczony". Cudownie smacznie było, więc możecie korzystać z tej receptury bez obaw! :) Czytaj więcej
Pichceniomaniasmak. Pamiętam, że gdy byłem mały i na pułkach sklepowych nie wszystkie produkty były dostępne, rodzice często przygotowali pasty kanapkowe. Pasta jajeczna, warzywna, na bazie ryb w puszce „ Awanturka ”. Są łatwe w przygotowaniu, od razu „spreparować” ilość na 2 dni oraz koszt produktów nie zabija. Zauważyłem zresztą
kuron.com.plPieczony łosoś z warzywami i kaszą – wystarczy pięć składników i 20 minut, żeby wyczarować to pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli nie przepadasz za rybami. Warzywa w roli głównej Pieczony łosoś w tej sałatce jest, ale jakby go nie było W tym daniu rządzą upieczone, słodkie warzywa: batat, dynia i niesamowicie smaczna brukselka. Kasza jaglana i łosoś
Niedzielny kucharz