ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:164/216)

Sałatka z Łososiem- obiad w wersji fit 367

Dzisiaj dołączyłam do listy zakładkę "FIT". Chyba każdy miał (ma lub będzie miał) w swoim życiu taki okres, że przechodził na dietę, obiecywał sobie, że będzie

Czerwona Porzeczka
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 284

grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe.  W moim domu jest mieszanka regionów. Pomimo,iż boje rodzice pochodzą z Wielkopolski, jednak u każdego z nich święta się(...)piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie, do rozgrzanego piekarnika i piekę przez godzinę w 180 stopniach. Studzę w piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pulled pork – szarpana wieprzowina 126

Pulled pork to jedno z tych mięs, które lubię najbardziej. Mimo, że czas jego przygotowania może odstraszać to warto je przyrządzić i przekonać się jakie jest

Be Fit Be Strong
Cebularze z makiem i tuńczykiem 170

Niewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo

https:KKuchniaMniam
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 171

  zapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej

Miód i pieprz
Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą na słodkiej fasolce szparagowej 133

W wielu kulinarnych szoł gdyby ktoś podał taką sałatkę, padłyby gorzkie słowa w stronę kucharzyny amatora. Bo przecież nie sztuką jest położyć chłodne warzywa na chłodnym

Right Behind The Kitchen
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 136

Hiszpańska paella to zdecydowana królowa wśród dań kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Jej odmian jest mnóstwo, zależnie od regionu, w którym jest podawana. Może być przygotowana z kurczakiem, królikiem, rybami, owocami morza lub mixta, czyli znajdziemy w niej i mięso i owoce morza.  To zdecydowanie moja ulubiona wersja i dziś właśnie taką przygotowałam. Bazą paelli jest sofrito, czyli przesmażona na oliwie(...)momentu nie wolno mieszać paelii !  Ważne jest też, aby źródło ciepła było równomiernie rozłożone. Jeśli Wasze palniki są małe, paellę można przygotować  w piekarniku, przykrywając ją uprzednio folia aluminiową. Gdy woda się lekko wchłonie na wierzchu układamy krewetki, przykrywamy. Mniej więcej po 25 minutach paella jest gotowa, ale musimy kontrolować miękkość ryżu

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekany kalafior z łososiem pod brokułowym beszamelem 150

Do wykonania tej potrawy zainspirował mnie Jamie Oliver. Tylko trochę dodałam. Muszę przyznać, że zapiekanka jest rewelacyjna, pyszna a dodany łosoś świetnie pasuje. Musicie koniecznie wypróbować

Smaki Ewy
Mini Fishburger 182

Te małe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z Sardynkami Chili i Serem Korycińskim 181

Mój syn uwielbia ryby w pizzy, tym razem zażyczył sobie sardynki.  Wybór padł na puszkę Super Fish Prestige Sardynki w oleju z papryczką chili. Było trochę zabawnie, bo po otwarciu puszki na rybkach zobaczyłam 3 malutkie kawałeczki chili, uśmiechnęłam się pod nosem nie wierząc w pikanterię produktu. Po ułożeniu rybek na pizzy została mi jedna i odruchowo zjadłam(...)której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym  sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 165

serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki(...)cebulę, botwinkę i czosnek. Smaż aż liście zwiędną. Podlej warzywa chlustem octu balsamicznego (1-2 łyżki), dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem i gotowe.  Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Każdy chlebek przekrój na pół uzyskując dostęp do wewnętrznej kieszonki. Sera feta pokrusz do miseczki. Robimy nasze kanapki! Do chlebka pita nałóż trochę botwinki, włóż 2 klopsiki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z jajkiem i łososiem 185

To, że uwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami. Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną

VioletoweKucharzenie
Keczup łagodny z cynamonową nutą 131

był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja(...)godziny, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą, miodem i octem. Ponownie przetrzeć przez sito. Przelać do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 100 C. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji

Pełny talerz
Nóżki kurczaka z czarnym pieprzem i nutą cytryny 157

Choć pieprz jest przyprawą absolutnie podstawową, to zwykle, przygotowując dania, uzupełniamy go o inne przyprawy, a smak i ostrość samego pieprzu rozmywają się w ogólnym gąszczu

Even Better Food
Włoska focaccia z Apulii - Focaccia Pugliese 156

każdym kroku. Dzięki ciepłemu klimatowi apulijskie stoły cały rok obfitują w świeże owoce, warzywa a dostęp do morza stanowi niewyczerpane bogactwo ryb i owoców morza. Be z wątpienia jedną z typowych potraw kuchni apulijskiej, najbardziej cenion ą  przez samych Apulijczyków i turystów, jest focaccia pugliese, która mieszkańcom Bari towarzyszy(...)wodę po ugotowanych ziemniakach (ok. 150 ml). Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm smarujemy olejem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i wkładamy do formy . Ciasta

La grande e la piccola cuoca