ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:160/216)

SUSHI Z PIECZONYM ŁOSOSIEM 134

sprawdzą się żadne inne rodzaje ryżu, np. basmati czy jaśminowy.    Sushi z pieczonym łososiem zdecydowanie należy do moich ulubionych. Nie zawsze mam dostęp do dobrych surowych ryb, które są kruche, świeżutkie i rozpadają się w ustach. Nie chcę ryzykować, dlatego najczęściej korzystam z pieczonego lub grillowanego łososia teriyaki.  Zwijanie sushi może być świetnym sposobem na spędzanie wieczoru(...)podgrzewamy, aż całość lekko zgęstnieje.  Łososia płuczemy, dokładnie osuszamy i usuwamy ewentualne ości. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania.  Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ (góra/dół bez termoobiegu). Wstawiamy łososia i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy na blat, studzimy.  OGÓRKA myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy

cool and minty
Kurczak z grzybami 188

smaż najpierw dwie minuty na jednej stronie, potem dwie minuty na drugiej stronie. Po zakończeniu smażenia przełóż piersi do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wstawiłeś do piekarnika i piecz w piekarniku jakieś 20-30 minut. Dzięki takiej obróbce, pierś będzie soczysta w środku, wypieczona i się nie przypali. No i nie wymaga rozbijania. Pamiętaj, że kurczak to nie kaczka czy wołowina(...)niewypał, dlatego nie opiszę :P. Tak czy inaczej, smacznego! Sos powinien być słodko – słony z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wermuta. Powinien pasować też do królika, wołowiny, a także słodkowodnych ryb

manslogblog
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 211

  Rozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak

W kuchni Karmel-itki
Rolada buraczkowa ze śledziem 305

Ostatnio mam bzika na puncie rolad A rolada buraczkowa ze śledziem oprócz tego, że jest przepyszna to będzie oryginalną przystawką na wielkanocnym stole. Jeśli macie czas

PatiGotuje
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 271

Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust

SzczyptaSmaQ
Gołąbki z wołowiną i suszonymi grzybami 127

jest łatwo oddzielić liście od łodygi. Włoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym po prostu przepadam. Na nadzienie do gołąbków wykorzystuję różne mięso. Przyrządzam nawet gołąbki z rybą . Tym razem skusiłam się na mieloną wołowinę. Gołąbków przyrządziłam pełny garnek. Mój syn Jonas, miłośnik gołąbków będzie je pewnie jeść przez cały dzień he, he… Poniżej znajdziecie przepis(...)starsze liście. Następnie układaj ciasno gołąbki jeden obok drugiego. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż kawałki masła. Przykryj naczynie aluminiową folią lub garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz – gotuj gołąbki przez 30 minut. Pod koniec można gołąbki odkryć aby się lekko zrumieniły. W międzyczasie ugotuj sos. Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Namoczone i miękkie grzyby pokrój

codojedzenia
Vörtbröd - świąteczny chleb w grudniowej piekarni 186

zaraz pojawia się w piekarniach. Dla mnie była to kolejna okazja, by pobawić się kształtem pieczywa i przygotować coś na wigilijny stół, więc jeden z bochenków uformowałam ponownie w rybę, ale tym razem uformowaną nie w szczupaka (jak w listopadowej piekarni ), a coś karpiopodobnego. Już wiem, że żeby zachować ten rybi kształt i chleb nadmiernie nie popękał, bochenki muszą wyrastać(...)wyrastanie zajęło ok. 2 godz. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 261

widzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:)Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę(...)pokojowej. Nabij mięso na szpadki, nie za ciasno. Posmaruj szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem. Szaszłyki grilluj z obu stron, aż dobrze się przyrumienią. Szaszłyki możesz przygotować również w piekarniku, opiekając pod górną grzałką.Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował kuskus, lub cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały. Życzę Wam udanego grillowania!Zuzia z Chilli, Czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 238

było ;) Oznacza to ograniczenie cukru, soli, a także tłuszczu (głównie oleju) i wszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo(...)czasu, aż się trochę zrumienią. Roladki przekładamy wtedy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego sok, który puściły podczas smażenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 min. W tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie ryż (mój brązowy gotuje się akurat 30 min.) i przygotowujemy leczo. Resztę cukinii i obu papryk kroimy

Ratunku obiad
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 171

Witamy! Jakiś czas temu doszła do nas paczka z mega wypasioną patelnią firmy WOLL ze sklepu e-gustus.pl ! Jak widzicie, można ją używać na różne sposoby

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Empanada z sardynkami 96

Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!Składniki i farszu:2 puszki sardynek w sosie pomidorowym1 papryka zielona (może być również czerwona)1

Smaki Brazylii
FOCACCIA ALLA GENOVESE 198

Liguria to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria. Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może(...)żeby pozostała ona w dołeczkach. Odstawiamy jeszcze na około 15- 20 minut. Wierzch posypujemy rozmarynem (możemy go delikatnie wcisnąć w ciasto) lug gotowa mieszanka “per arrosto”... Wstawiamy do piekarnika mocno nagrzanego, pieczemy na zloty kolor. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym 171

Szpinak w gastronomii ma wiele zastosowań, używany jest jako element sałatki, soku lub  w przetworzonej formie do sosów, farszów czy ciast. Na słodko robiłam już

Życie zaczyna się w kuchni
Muffinki z łososiem i pesto 137

Muffinki z łososiem i pesto to przepis, który znaleźliśmy niedawno z moim mężem w aplikacji odnośnie diet i zdrowego

KuchniaWeDwoje.pl
Najlepsze przepisy na Sylwestra – przekąski i dania na ciepło 1275

Życzę szczęśliwego Nowego Roku!   Najlepsze przepisy na Sylwestra - spis: [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.7.1" title="Ryba w zalewie słodko kwaśnej" url="https://e-przepisykulinarne.pl/2018/11/ryba-w-zalewie-slodko-kwasnej/" url_new_window="on" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2018/11/ryba3_min.jpg" /][/et_pb_column][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.7.1" title(...)text _builder_version="3.7.1"] [the_ad id="6999"] [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.7.1" title="Samosy Z Piekarnika" url="https://e-przepisykulinarne.pl/2016/07/samosy-z-piekarnika/" url_new_window="on" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2016/07/samosy.jpg" /][/et_pb_column][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.7.1" title="Jajka W Sosie Rzodkiewkowym

e-PrzepisyKulinarne