ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:168/216)

Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 230

założyciel Zakładu PPDiU Gryf, w którym zaczęto ten specjał produkować: Kiedyś nasi technolodzy ze statków-chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop. Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa – pima . [źródło: Minist.Rolnictwa i Rozwoju Wsi ] Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem , gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy a nie papryka . Produkowany jest zaś aktualnie(...)odstawić na 30 minut do napuszenia. Chleb z wierzchu obsypać mąką - zapobiegnie to przypalaniu się skórki podczas pieczenia . Ponacinać w poprzek ostrym nożem. Wstawić do nagr zanego do 220C piekarnika - grzałka góra-dół; w 1/3 wysokości piekarnika, bez termoobiegu - i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 190C i piec jeszcze około 20-25 minut. Chleb jest upieczony wtedy

Grunt to przepis!
Wiosenny tuńczykowy lunch 188

Wiosna. Kolorowa i radosna a wraz z nią przychodzą pomysły na lekkie wiosenne dania, prawdziwe pole do popisu ! Meksykańskie tacos  i tuńczyk ? A czemu nie

Wanilia i Kardamon
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 259

Posiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie

Moja Delicja
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 201

 Ten i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie

Mango Papaja
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 171

  Ten i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie

Mango Papaja
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 208

widać na niej rybie szkielety w roli składników, tuż obok pepperoni. Oczywiście w rzeczywistości można ten rarytas zamienić na anchois czyli sardele – mimo, że na zdjęciu zaprezentowaliśmy jedynie grafikę ryb, to jeśli lubicie te małe, wyraziste rybki, to jak najbardziej zachęcamy do wrzucenia na pizzę kilku sztuk, podkręcą smak i nadadzą pizzy charakteru. To co, gotowi na danie z Claptrapowego(...)smarujemy sosem pomidorowym. Następnie po kolei dorzucamy cebulę, goudę, mozzarellę, oregano i salami (oraz sardele/anchois, jeśli lubicie lub chcecie poeksperymentować). 7. PIECZENIE (10 min): Pizzę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku, (230-250 stopni), najlepiej na mniej więcej 1/3 wysokości i pieczemy ok. 8-10 min. Kontrolujcie jej wygląd nawet po kilku minutach – gdy brzegi są lekko zarumienione, to należy

Nerds Kitchen
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 220

ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według mnie bardziej aromatyczne, lżejsze i ciekawsze niż to, co jadamy(...)wodzie.  Uformuj z masy mięsnej owalne pulpety i nadziej je na wykałaczki lub szpadki. Pomaga zwilżenie dłoni wodą lub olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z wątróbką z dorsza 140

  Na dniach otworzyłam puszkę wątróbek z dorsza, ale w tamtej chwili pomysłu wystarczyło mi jedynie na zrobienie kanapek. Były mega dobre (z twarożkiem, kiełkami, na

Obiad gotowy
Brazylijskie bułeczki kokosowe 159

zmienione, a jednak pozamieniane. Niby nie przesunięte, a jednak porozsuwane. I wieczorami lampa już nie świeci. Słychać kroki na schodach, ale to nie te. Ręka, co kładzie rybę na talerzyk, także nie ta, co kładła. Coś sie tu nie zaczyna w swojej zwykłej porze. Coś się tu nie odbywa jak powinno. Ktoś tutaj był i był, a potem nagle zniknął(...)dłuższego boku i pokroić na ok. 12 części. Ułożyć je obok siebie w odstępach, na wysmarowanej masłem blasze i pozostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 200 C posmarować roztrzepanym lekko jajkiem. Piec 15-20 minut. Smacznego! Źródło zdjęcia kotka: http://www.polaelizejskie.icx.com.pl/ (jest to zdjęcie przedstawiające Montyego kiedy był jeszcze małym kociakiem. W związku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 191

Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie

Wyprawy kulinarne
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 256

teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże(...)kończąc na posypaniu ostatniej warstwy sosu, ostatnią częścią tartego sera i porwaną mozzarellą. Przykryć wegetariańską lazanię szczelnie folią aluminiową. Nakłuć w kilku miejscach nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę z bakłażana piec 30 minut . Następnie zdjąć folię i dopiec około 15 minut , aż ser się ładnie przypiecze. Wyciągnąć z pieca. Odczekać 10 minut i dopiero kroić. Podawać z pozostałym

Moja Delicja
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 172

Po wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś

Poezja smaku
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 201

lazanii oraz dobry przepis, to spokojnie złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki:   cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę(...)nadzieniem i ostatnią 3 warstwą makaronu. Na górę wylewamy resztę beszamelu, układamy plasterki cukinii, posypujemy resztą orzechów i sera żółtego.   Pieczemy 35 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół).   Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem i jemy na ciepło z sałatką z grejpfruta.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! #lubelloveinspiracje #lubella

Ugotowane pozamiatane
Pieczony łosoś teriyaki 180

Wygląda to tak, że jeden przepis piszę teraz około 5 dni. Wciągnęłam się w wieczorne oglądanie "Gry o Tron", a przed pójściem spać muszę przeczytać choć

bistro mama
Poniedziałek – Stir free, czyli stir fry bez smażenia 169

Wszystko jest jak w klasycznym stir fry z tą różnicą, że składniki są pieczone a nie smażone. Zdrowiej. No i zapach w kuchni zupełni inny. Czas

Niedzielny kucharz