ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:157/216)

Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 184

piekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut w dużej blaszce z piekarnika, wystudź. Rozgrzej olej lub masło i podsmaż pokrojone cebule. Dodaj grzyby i krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki(...)ciągu dnia jako przekąskę.  Olej lniany  - olej lniany tłoczony na zimno posiada idealną proporcję NNKT omega-3 i omega-6 (szczególnie ważne dla tych, którzy nie jedzą ryb). Te substancje są niezbędnym składnikiem komórek, (m.in. tkanki mózgowej) i muszą być dostarczane z pożywieniem (nasz organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować). Ich niedobór przyczynia się

Qlinarnie i Qlinarnie
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 244

Jakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo(...)puszka krojonych pomidorów 1 gałązka tymianku 1 gałązka rozmarynu 50 g czarnych oliwek bez pestek 1 pomarańcza lub cytryna, pokrojona w plasterki listki bazylii, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. W szerokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek i paprykę, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż zaczną

karmelowy
Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem 238

Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie które zaspokoi duży głód. Ciasto francuskie, wędzony łosoś i spora porcja ciągnącego się sera to jest to co

Pieguskowa Kuchnia
Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler 552

Przepis, który dziś Wam przedstawię, pochodzi z jednego z odcinków 'Kuchennych Rewolucji' pani Madzi Gessler.  Łosoś wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy

My Culinary Art
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 243

Kuchnia ta jest bardzo złożona,ponieważ jest podzielona na kuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności(...)Mogołowie doprowadzili swoją sztukę kulinarną do pełnego rozkwitu, podstawą ich kuchni, w odróżnieniu od kuchni Indii południowych, były potrawy mięsne. Na północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem 216

miło kojarzyło, to i najmilejszego chłopa swego tak, w przypływie uczuć, nazwała. Ha, myślę, złapie łajzę niebieską, Krysi prezenta zrobię, ucieszy się kobita. Wycofałem się do chałupy, siatkę na ryby wziąłem i zasadzkę jęłem urządzać. Nawet za bardzo żem się nie starał i raz-dwa chaliera do siatki mnie trafiła. Musi, wyłóżta sobie, głupie te niebieskie ptaki… Dumny(...)panierujemy mięso. Przekładamy piersi na talerz, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim piersi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok. 40 minut (po pierwszych 20 minutach przewracamy mięso na drugą stronę). Gotowe piersi podajemy w całości, z dzikim ryżem, liśćmi zielonej sałaty i porcją podgrzanej

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Łosoś na parze z dyniowym puree 220

Sezon na dynię w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć także w moich przepisach – na naszym stole zagości zdrowy łosoś na parze z dyniowy puree

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 263

Jesień kojarzy mi się z zapachem dymu, którego kominy wyrzucają szare kłęby ku niebu. Z mokrymi i burymi dniami,z parasolką i budzącą się w sercu

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 203

Najlepsza na chandrę jest czekolada, tak twierdzą wszyscy pogrążeni w depresji. Produkcja serotoniny wzmaga się, nadając nowy wymiar szaremu dniu. Nie ma smutku, nie widać deszczu

W kuchni Karmel-itki
Pissaladiere. Pizza z anchois. 147

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki. Zazwyczaj... Chyba, że do pomocy wkracza dziecko i bezkompromisowo realizuje swoje zamiary. No cóż nie można przecież podcinać maluchom skrzydeł, prawda? ;) Danie smakowało mnie i mężowi, młodsza część(...)ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich placki nadając im okrągły lub prostokątny kształt. Wierzch skropić oliwą, wyłożyć cebulę, następnie anchois czarne oliwki przekrojone na połówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut

zadanie-gotowanie
MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ 141

Zapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół

potrawyregionalne
Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku 124

proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka po chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej(...)zmniejsz ogień i wsyp 6 łyżek cukru, zamieszaj, aż się rozpuści. Wlej ocet, zamieszaj. Wstaw udka do mikstury na 20 sekund. Wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Natrzyj udka dokładnie marynatą i włóż do foremki do pieczenia skórą do góry. Niech marynata będzie również pod udkami. Wstaw do piekarnika i piecz w 160 stopniach

Niedzielny kucharz
Pasztet gryczany z pieczarkami 103

zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia...      Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami...  Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest przystosowany(...)gdyby się okazało, że jest bardzo rzadka to dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-55 minut (góra-dół), aż skórka będzie mocno przypieczona.       Praktyczna rada: Jeśli pieczemy pasztet w samej foremce to aby wyjąć należy zaczekać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Grzanka z łososiem, jajkiem w koszulce miodowo- musztardowym dressingiem 128

Śniadania to zdecydowanie moja specjalność chociaż ich nie jem zazwyczaj, z braku czasu. Natomiast jeśli mam okazję przygotować je sobie to będzie z całą pewnością to

Mango Papaja
ŁOSOŚ z BURACZKOWYM PESTO 121

Łosoś. Ryba, która szczyci się popularnością, nawet wśród osób nie przepadających za rybami. Cieszy wyjątkowym smakiem, kusi pomarańczowym kolorem i co dla wielu jest ważne – cechuje się małą ilością łatwo zauważalnych ości. Łosoś (bądź jak nazywa go moja córka „łoś”) często gości u nas kuchni i na talerzu. Jest łatwy w przyrządzaniu, niewiele trzeba, żeby był prawdziwą(...)cytryny. Posolić do smaku i dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Zblendować na gładkie, różowe pesto. Pesto rozłożyć na wierzchu przygotowanego wcześniej łososia. Posypać delikatnie ziarenkami sezamu i wstawić do piekarnika. Ja użyłam funkcji pieczenia parowego przez 30 minut i następnie 10 minut zapiekałam od góry, ale jeśli nie macie takiej funkcji w piekarniku – nagrzejcie go do 180 stopni

Dietolog