Dziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy
DefinicjaSmakuZawsze mawiam, że MY, tzn. JA i mój M, (czytaj Mąż) nie jesteśmy "rybni";-) znaczy to, że najzwyczajniej w świecie nie przepadamy za rybim posmakiem, ba
Restauracyjka LiterackaUznanie szefów kuchni zawdzięcza swojemu smakowi oraz delikatnemu i zwartemu mięsu. Jej główną zaletą jest to, że nie posiada ostrych i drobnych ości. Ryba idealna! Składniki dla 2 osób: • 2 filety barramundi • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula • 1 pomidor • 5 boczniaków • sok z 1/2 lemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka(...)pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną dymkę i kolendrę. • Podawać filet baramundi w sosie z ryżem. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna. Można ją kupić między innymi w Makro i Tesco
To co kochamskładnikiem jest naturalny ryż oraz kukurydza i czerwona fasola. Oto przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą. Składniki 100 g ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szalotka 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 4 łyżki posiekanego szczypioru garść świeżych ziół (np. natka pietruszki) sól świeżo mielony pieprz(...)tuńczykiem dekorujemy świeżymi ziołami. Sałatkę z tuńczykiem i ryżem podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że tuńczyk korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Ryba ta jest bogata w jod oraz witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Tuńczyk jest źródłem kwasów tłuszczowych - omega
My Chcemy JeśćW tym odcinku swojego programu Karol Okrasa wybrał się tym razem do Dębek – popularnej miejscowości nadmorskiej. Na plaży przygotowuje trzy propozycje potraw, oparte o tradycyjne dania
WojnaNaSmaki.plIndyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu
Pełny talerzoliwa do smażenia sól do smaku Wykonanie: Ugotować quinoę Szpinak,dymkę,chili i kolendrę drobno pokroić i zblendować na papkę. Na końcu dorzucić miętę i zmiksować. Wymieszać zimny zielony sos z ugotowaną quinoą. Sałatkę skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać. Skropić też 2 łyżkami oliwy i ponownie wymieszać. Awokado przekroić na pół,usynąć pestkę,wydrążyć miąższ z łupin łyżką(...)patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy Kawałki łososia ułożyć na gorącym tłuszczu skórą do dołu i smażyć kilka chwil do czasu aż skórą stanie się chrupiąca a górna strona ryby przestanie być szklista. Pezewrócić każdy kawałek szybko na kilka sekund i ponownie przewrócić na skórę. Ważne aby cieniutkie paseczki tłuszczu nie zbielały a w miarę możliwości pozostały szkliste.Jeśli zbieleją oznacza
Sztuka gotowania w/g SamiryPo tym placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto
Blondynka GotujeLekko pikantne i rozgrzewające curry z łososiem. Pyszne i szybkie do przygotowania. Mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, nie spędzicie przy nim
Obiad za dychęskładniki:4 jajka ugotowane na twardo200 g makreli wędzonej4 ogórki małosolne3 garście mieszanki sałat3 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardy francuskiej2-3 łyżki oleju rzepakowegoSkładniki
Monia miesza i gotujedwóch lanczy, a smażony indyk stał się podstawą jednego obiadu i dodatkiem do zupy instant. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sushi bowl Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco Środa: Zupa instant Czwartek: Indyk piccata Piątek: Makaron z kalafiorem al forno Pobierz menu na tydzień Codziennie będziemy wrzucać przepisy na dania z tego menu A tu obiecana wcześniej(...)której jesteśmy specjalnie dumni – zupa z bulionem domowego wyrobu, bez konserwantów, polepszaczy smaku itd. Jest wreszcie w zestawie kurczak piccata, genialnie prosty sposób na przygotowanie drobiu i ryb, oparty o najprostszą panierkę jaką można sobie wyobrazić. I last but not least – sushi bow, danie specjalnie ulubione przez Agnieszkę, domowy sposób dla leniwych na sushi, bez zawijania i całego
Niedzielny kucharzSzwedzka kuchnia jest bogata w dania zawierające ryby konserwowane solą. Ta słona sałatka z jajek z dodatkiem filecików anchois oraz pasty kawiorowej doskonale sprawdzi się jako imprezowy starter lub coś do podania o północy, kiedy przyjęcie się przedłuża. Nie ma co ukrywać, że najlepiej smakuje z zimnym piwem albo czymś mocniejszym - jak skandynawski akvavit. Oczywiście sałatka może się też sprawdzić(...)śmietany 2 łyżki pasty kawiorowej z tubki 6 - 8 filecików anchois pęczek koperku pęczek pietruszki pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka posiekać i wymieszać z zieleniną. Pozostałe składniki zmiksować na gładki sos. Wymieszać delikatnie całość i podawać na skandynawskim chrupkim pieczywie lub pumperniklu
zadanie-gotowanieobiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż do zupy(...)plus. Cebulę kroimy w półplasterki i sparzamy ją na sicie wrzątkiem. Taki manewr sprawi, że pokrojona cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek stołowych dobrej, neutralnej oliwy z oliwek z czterema łyżkami winnego octu. Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę
Karo in the KitchenGrillowanie i pieczenie na kamieniu solnym to inny od tradycyjnego sposób gotowania znany już w starożytnych kulturach. Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika(...)łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie
naRuszcieSałatki warstwowe można kombinować z różnych składników. Liczy się aby było jak najbardziej kolorowo, kontrastowo. Robię te sałatki nie tylko na święta, aby ozdobiły stół i
Bon appetit mon amie