Łososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej (postaram się kiedyś ten przepis Wam zaprezentować). Dzisiaj
Moja DelicjaTyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych
W kuchni Karmel-itkiPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchnitempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie do przygotowania danie, które z pewnością zadowoli Twoich(...)moczyć w tempurze i od razu smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju. Po upieczeniu układać na ręcznik papierowy. Można podawać z ziemniakami, ryżem czy jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem
Zrób to smacznieproblemu. Nie bez znaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej(...)jedzeniu. Wybrane zioła po osuszeniu bardzo drobno siekamy w blenderze. Ja swoje ziołowe kostki szykuję z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – używam ich głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia. Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół
Karo in the Kitchenprzyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor(...)kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami sałatkę śledziową z jabłkiem śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym z koperkiem
potrawyregionalnegłowę i dzielimy ją na dwa filety. Posypujemy dno wybranego naczynia solą, układamy na nie makrelę i posypujemy solą samą rybę. Pozostawiamy ją na 30 minut (nawet więcej, jeżeli ryba jest wyjątkowo duża). Po tym czasie przekładamy makrelę do kolejnego naczynia i zalewamy octem ryżowym. Pozwalamy jej leżeć w nim przez 30 minut. Następnie osuszamy ją i zaczynając od ogona(...)wolnej krawędzi. Uciskamy lekko matę, a następnie ją rozwijamy. Rulon przekładamy na deskę do krojenia i dzielimy na 8 części. Przygotowujemy futomaki aż do braku składników. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSkładniki : 50 dkg filetów śledziowych 1/2 kubka śmietany 18 % 2 winne jabłka 1 cebula kilka ogórków konserwowych ( korniszonów ) około 200 ml dobrego majonezu Sposób wykonania :
Przepisy i porady kulinarneOstatki.. Trwają od tłustego czwartku, aż do środy popielcowej. Zamyka je święto śledzika ;) Wtedy też przygotowujemy różne smakołyki i żegnamy karnawał, witając tym samym postnego
Z Majeczką w kuchniCiekawa jestem jakie sałatki zawitają na Waszym Wielkanocnym stole. Na pewno siekacie warzywa na tradycyjną, klasyczną sałatkę jarzynową, ale co lubicie jeszcze? U mnie pojawia
Bon appetit mon amieOzorki, szczególnie te w galarecie, jak i ryby czy nóżki w galarecie królowały na świątecznych stołach na przełomie lat 80 i 90-tych, latach mojego dzieciństwa. W tym roku,trochę za sprawą mojej mamy święta będą w stylu lat 90. Na stole pojawią się potrawy świąteczne w odkurzonym/ odświeżonym wydaniu z zeszytu mojej mamy. Na pierwszy(...)odpowiednimi dodatkami naprawdę smakuje i nie ma co się zrażać nazwą albo przykrymi wspomnieniami z dziecięcych lat,bo każdemu z nas z wiekiem smak się zmienia. OZORKI W CHRZANOWYM SOSIE Składniki: 2,3 sztuki ozorków wieprzowych 2 litry wody 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe sos chrzanowy 1 kubek śmietany 18% (200 g) 3 łyżeczki chrzanu
Bon appetit mon amieSkładniki: 1 medalion z łososia (może być zwykły filet) - 100 g 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 żółtko bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz cytrynowy 2 plasterki
Moje-pitraszenieSkładniki: 2 większe pstrągi 80g masła 100ml białego półwytrawnego wina 100ml bulionu warzywnego 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Masło
Gaździnka warzyZrzuca z siebie czarne pantofle, ażurowy sweterek i elegancką sukienkę. Rozpuszcza zwinięte w kok włosy i daje wiatrowi możliwość do zabawy. Słońce ogrzewa rozluźnioną już twarz
W kuchni Karmel-itkidzień wcześniej, abyśmy mieli pewność, że składniki doskonale się połączą i będą tworzyć smaczną całość. Do przygotowania tych śledzi, użyjcie majonezu, który jest ostrzejszy w smaku i podbije smak ryby. Sprawdzi się tutaj na pewno Majonez Kielecki , którego używam od lat, niezależnie od dnia, święta czy humoru Zobacz też: Matias – śledź nad śledzie Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem(...)zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki. 2 Cebulę kroimy w kostkę. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu do śledzia czyli: 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżkę oleju, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę pieprzu. 3 Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem
Kuchnia Bazylii