Pyszne nietypowe śledzie w śmietanie ze słodkim dodatkiem jabłek. Od wielu lat je robimy na wigilijny stół i nie tylko. Mój przepis jest ekspresowy. Dzięki
Słodki ZakątekPizza bianco z łososiem! Kto lubi pizzę? Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Moje dzieci uwielbiają pizzę. Ja zresztą też, choć minęły te czasy, że
codojedzeniaTatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej
Kulinarne przygody GatityTo bardzo proste kotleciki zrobione z kilku składników. Często tak jest, że zostanie nam w lodówce trochę tego, trochę tamtego i nie bardzo wiadomo co z
Posadzone i zjedzoneW naszym domu cukinia gości na stole przez cały sezon i jeszcze dłużej. Nie wyobrażam sobie grilla bez grillowanej cukinii, a dziś chce ją przedstawić w
Niezły Młynekdania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić dobrej jakości fetą. Doskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe: 1 szklanka świeżej(...)oliwą, posolić, popieprzyć. Wymieszać. Wsadzić do piekarnika i piec około 20 min. Pod koniec można włączyć funkcję grilla. Pesto bazyliowe: Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Miksować do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli jest zbyt gęste, dodać więcej oliwy. Dekoracja: Pietruszkę posiekać. Komosę wymieszać z warzywami i pesto. Wyłożyć na duży półmisek. Posypać posiekaną natką pietruszki i pokruszonym kozim serem. Smacznego
JaglusiaPropozycja wykwintnej sałatki z łososiem na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło - jak dla mnie świetna! Koszt przygotowania nie jest niski, dlatego
Kolorowy Przepisownikroku była niezbyt napawająca optymizmem. Zaczynając od tego, że zasiałam odmianę zieloną - którą mój mąż wykopał bo myślał że to chwasty tylko dlatego, że szukał robaków na przynętę dla ryb. Nie będę nawet pisać jaka wściekła na niego byłam ;) Odmiana zielona jest dużo lepsza od żółtej a musiałam za drugim razem kupić tą żółtą bo już zielonej nie było. Zielona(...)najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest to ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak
Poezja Smaków - blog kulinarnyfot.: organizatorzy Wilgoć, nieprzyjemna wieczorna aura. Szare niebo, aż nie chce się wyjść z domu.Jednak wyszłam, nie z byle jakiego powodu. Wsiadam w pusty tramwaj, a
W kuchni Karmel-itkirzymskim, post dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów, generalnie rządziły kasze, ryby i zupy na oleju. Po czterotygodniowym poście kolacja wigilijna musiała mieć zupełnie inny smak. Dieta oczyszczająca Post stanowi istotną część wielu religii. Dość często poszczą Hindusi, którzy na religijną dietę(...)kebab z kurczaka z warzywnymi szaszłykami Poniedziałek: Pieczone bakłażany z bulgurem słodko-wytrawnym Wtorek: Libański kebab z sałatką tabbouleh z kuskusem z kalafiora Środa: Północnoafrykańskie pulpeciki w pomidorowo-szafranowym sosie Czwartek: Marokańska zupa z bobu i rzepy Piątek: Hinduskie rybne krokiety Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu poczuliśmy potrzebę zrobienia menu lżejszego, bez mięsa, nie przeładowanego przyprawami
Niedzielny kucharzgrzybami Można było w bardzo prosty sposób zmierzyć czy rok był dobry czy zły. Decydowała o tym ilość plonów. Dlatego właśnie na potrawach zbożowych skupiano się podczas tej wieczerzy. Ryby przyszły dopiero w wyniku pierwszego starcia tradycji, o którym pisałem, kiedy na te tereny wkroczyło z Azji chrześcijaństwo. Podczas tych wieczerzy zostawiano też puste miejsca wierząc, że przyjdą na nią(...)Pietruszkę, seler i grzyby gotujemy w wodzie. Kiedy się ugotują, warzywa wyciągamy. Dodajemy wypłukany groch i gotujemy aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Carpaccio z pieczonego buraka z sosem jałbkowym Niby jakieś carpaccio, ale składniki tradycyjne. Według wierzeń jabłka i buraki gwarantowały zdrowie. W nowym roku chyba chcemy być zdrowi, co nie? Składniki: - buraki - jabłka - olej rzepakowy Wykonanie
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka pokrojonego w paski pora (zielona część) 1 małe jabłko 3 jajka 2 łyżki majonezu 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka
Qchnia po prostuT en tatar z tuńczyka na musie z awokado chodził za mną już od dawna i ogromnie się cieszę, że już dziś mogę się z Wami
Food SquareTo danie możesz traktować jako obiad lub sałatkę z dodatkiem grillowanych warzyw i kaszy. To lekki posiłek idealny na fit obiad lub przepyszną kolację. A do
nietylkopasta.plW dzieciństwie bardzo lubiłam paprykarz szczeciński, jednak jak kilka lat temu kupiłam go, okazało się że daleko mu do tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować
Mama GotujeSkładniki: 800 gram dzwonków szczupaka 1 duża śmietana 18 % 1 szklanka bulionu drobiowego 1 średniej wielkości cebula mąka do panierowania olej przyprawy: sól, pieprz, 1/2 szt
Darcia w kuchni0,5 kg filetów z mintaja ( mrożonych lub świeżych ) 0,5 kg śliwek ( mrożonych lub świeżych, bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 2
Atlas SmakówWielbiciele łososia i awokado !!! Polecamy. Składniki 2 szt awokado 1 cytryna 1 duża czerwona cebula 150 g wędzonego na zimno łososia 1 pomarańcza 5 łyżek oliwy
R'n'G KitchenMaj. Kasztany kwitną. Maturzyści walczą o swoją przyszłość. A ja, oglądając przez okno wracających z egzaminu, czarno-białych licealistów cieszę się, że to już za mną
W kuchni Karmel-itkiPyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki
Monia miesza i gotujeMakaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała