ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:252/358)

Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 212

  Niee, nie mam na nic czasu. Kompletnie.Codzienne powroty po 20., a wstawanie o 5. Codzienne sterty materiału do nauki,nowe utwory do grania, prace do

W kuchni Karmel-itki
Zupa z łososiem, batatem i dynią na mleku kokosowym 116

Pyszna i sycąca zupa na bazie mleka kokosowego, kolendry i kurkumy z dodatkiem łososia, batata, dyni, papryki, glonów wakame, grzybów shitake i makaronu ryżowego. Uwielbiam kuchnię

Mango Papaja
Łosoś z pomarańczą 108

Hej :-) Zima, zima :-). W Rzeszowie pada śnieg, a u Was jak ??? U mnie babcia kiedyś powtarzała, że "aniołkom się pierzyna rozdarła" he :-). Takiego łososia ostatnio zrobiłam

kruche babeczki
Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem 319

Wczoraj kupiłam w śledzie solone. Uwielbiam śledzie w każdej postaci zwłaszcza w sałatkach. Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem to przepis od ręki. Jabłka i kiszone

codojedzenia
Temari sushi 152

Jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni świata jest kuchnia japońska. To nie tylko sztuka gotowania, ale też podawania potraw. Ceniona na całym świecie za niezwykłe walory

mojewypiekiinietylko
Makaron z małżami w 15 minut 161

S zybkie, zdrowe i kolorowe, takie powinny być wiosenne posiłki, żeby zostało nam więcej czasu i ochoty na podziwianie przyrody budzącą się do życia ;)   

SzczyptaSmaQ
Pasta z wędzonych szprotek 290

Niewiele znam osób które z tego powodu szprotki naprawdę lubią. A tą szprotkową dosadność dobrze wykorzystać w mądrym połączeniu – część ich smaku podbić, a część przytłumić i podać wędzoną rybę z dodatkami które temperują jej moc, czyniąc szprotki bardziej przystępnym smakołykiem. Pokazywałam już na blogu pastę z makreli wędzonej z odrobiną chrzanu, świeżą i lekką sałatko-pastę z tuńczyka , portugalską(...)razem z ośćmi i kręgosłupami, bez problemu się rozdrobnią. Szalotki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy z oleju polówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny i pikantny sos. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach blendera. Przekładamy do miseczki i schładzamy. Pasta – jeśli chcecie jej używać do ozdobnego nadziewania jaj – powinna być lekko schłodzona. Lepiej

Karo in the Kitchen
pyszna ,zdrowa sałatka z brukselki i orzechów 151

ryba sie skończyła ,a jeść trzeba ,więc wyciągnęłam brukselkę i tak powstała pyszna sałatka,która mężowi smakowała ,a to ważne ...przez żołądek do serca...hahaha Składniki 450 gr. brukselki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu garść orzechów 60 gr. startego parmezanu 1 jabłko pokrojone w kostkę 2-3 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/4 szkl(...)cytryny i miód, sól i pieprz ,dokładnie wymieszać do połączenia składników . Przełożyć plastry brukselki do miski, dodać paprykę,jabłko,ser tarty,posiekane orzechy.. Wszystko wymieszać z sosem i pozostawić na 5-6minut do przegryzienia się składników. .:))   Skuteczny detoks jest możliwy dzięki siarce, którą jest w brukselce. Małe, zielone warzywa zawierają również  witaminę K oraz kwasy omega

w mojej kuchni
Warstwowa sałatka śledziowa z papryką 155

Szybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki

e-PrzepisyKulinarne
Hummus idealny 110

Hummus ostatnimi czasy zrobił się mody. Modny tak, że nawet jedna firma od ryb, sprzedaje hummus, co prawda o wątpliwej jakości, ale hummus jest i wszyscy szczęśliwi. Hummus robią wszyscy i bardzo dobrze, bo ciecierzyca jest zdrowa. Ciecierzyca to roślinka, która nie rośnie dziko, rośnie sobie tylko w uprawach, czasem spotkacie nazwę cieciorka lub groch włoski. Ma sporo białka(...)ciecierzycę do hummusu, można robić to na ciecierzycy z puszki ale to nie to samo. Warto czasem, dla lepszego efektu, poświęcić chwilę. Oprócz rozgotowanej ciecierzycy, hummus idealny to również sos. Sos z tahini, soku z cytryny, soli i czosnku. Zdradzę wam w sekrecie, że ten sos jest świetny jako dressing do sałatek. Zapytacie co to ta tahini? To pasta

ladykitchen
Domowe sushi 295

sushi przeraża większość gotujących. ;-) To naprawdę łatwe, szybkie i przyjemne. Dodatkowo tanie w porównaniu do zjedzenia go na mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej.  200g ryżu do sushi 4 arkusze nori 1/2 ogórka szklarniowego 4 plasterki sera 4 gałązki szczypiorku 150g łososia wędzonego  3 łyżki octu ryżowego(...)gniazd nasiennych kawałki ogórka, szczypiorek, pokrojony w paski żółty ser i wędzonego łososia. Zwijamy możliwie jak najciaśniej. Kroimy na kawałki i o szerokości około 1 centymetra. 4. Podajemy z sosem sojowym i wasabi

Szefowa kuchni
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 239

                          

Kuchnia Prezydentowej
Ośmiornica marynowana w oliwie 194

O śmiornicę, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, najczęściej podawana jako przekąska. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego

SzczyptaSmaQ
Pizza z Sardynkami Chili i Serem Korycińskim 185

Mój syn uwielbia ryby w pizzy, tym razem zażyczył sobie sardynki.  Wybór padł na puszkę Super Fish Prestige Sardynki w oleju z papryczką chili. Było trochę zabawnie, bo po otwarciu puszki na rybkach zobaczyłam 3 malutkie kawałeczki chili, uśmiechnęłam się pod nosem nie wierząc w pikanterię produktu. Po ułożeniu rybek na pizzy została mi jedna i odruchowo zjadłam(...)łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado DODATKOWO: 1 puszka sardynek w oleju z chili kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej domowy Słodko-Ostry Sos Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę

Blondynka Gotuje
Dorsz na szpinaku 192

Dorsza lubimy najbardziej. To bardzo delikatna i smaczna rybka. Podałam  z szpinakiem co komponowało się idealnie. Samą rybę doprawiłam solą morską i pieprzem młotkowanym z kolendrą firmy Kamis, obtoczyłam tylko w mące i jajku. Powstała bardzo deliaktna i chrupiąca skórka. Polecam. Składniki: 500 g dorsza świeżego z skórą sól morska w młynku Kamis  pieprz młotkowany z kolendrą Kamis(...)masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać  do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem.Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny.  Firmie Kamis bardzo dziękuję za pachnącą i aromatyczną paczkę z przyprawami

Ala piecze i gotuje