słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela(...)sól. Wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Jak urosło, zagniotłam - dosypując jeszcze trochę mąki. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarowałam sosem pomidorowo-cebulowym. Posypałam startą mozzarellą. Fileciki anchois przekroiłam wzdłuż (puszka 50g) Rozłożyłam je na pizzy. Pozostały już tylko do rozłożenia przekrojone na połówki czarne oliwki i posiekane
potrawyregionalneSkładniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2
My Culinary ArtSKŁADNIKI400 g makaronu typu paccheri300 g dużych krewetekpół szklanki białego wytrawnego wina400 g przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliweksólząbek czosnkupapryczka chilinać pietruszkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAOczyścić krewetki usuwając głowę
zielonacukinkaNiee, nie mam na nic czasu. Kompletnie.Codzienne powroty po 20., a wstawanie o 5. Codzienne sterty materiału do nauki,nowe utwory do grania, prace do
W kuchni Karmel-itkiPyszna i sycąca zupa na bazie mleka kokosowego, kolendry i kurkumy z dodatkiem łososia, batata, dyni, papryki, glonów wakame, grzybów shitake i makaronu ryżowego. Uwielbiam kuchnię
Mango PapajaHej :-) Zima, zima :-). W Rzeszowie pada śnieg, a u Was jak ??? U mnie babcia kiedyś powtarzała, że "aniołkom się pierzyna rozdarła" he :-). Takiego łososia ostatnio zrobiłam
kruche babeczkiWczoraj kupiłam w śledzie solone. Uwielbiam śledzie w każdej postaci zwłaszcza w sałatkach. Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem to przepis od ręki. Jabłka i kiszone
codojedzeniaJedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni świata jest kuchnia japońska. To nie tylko sztuka gotowania, ale też podawania potraw. Ceniona na całym świecie za niezwykłe walory
mojewypiekiinietylkoS zybkie, zdrowe i kolorowe, takie powinny być wiosenne posiłki, żeby zostało nam więcej czasu i ochoty na podziwianie przyrody budzącą się do życia ;)
SzczyptaSmaQNiewiele znam osób które z tego powodu szprotki naprawdę lubią. A tą szprotkową dosadność dobrze wykorzystać w mądrym połączeniu – część ich smaku podbić, a część przytłumić i podać wędzoną rybę z dodatkami które temperują jej moc, czyniąc szprotki bardziej przystępnym smakołykiem. Pokazywałam już na blogu pastę z makreli wędzonej z odrobiną chrzanu, świeżą i lekką sałatko-pastę z tuńczyka , portugalską(...)razem z ośćmi i kręgosłupami, bez problemu się rozdrobnią. Szalotki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy z oleju polówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny i pikantny sos. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach blendera. Przekładamy do miseczki i schładzamy. Pasta – jeśli chcecie jej używać do ozdobnego nadziewania jaj – powinna być lekko schłodzona. Lepiej
Karo in the Kitchenryba sie skończyła ,a jeść trzeba ,więc wyciągnęłam brukselkę i tak powstała pyszna sałatka,która mężowi smakowała ,a to ważne ...przez żołądek do serca...hahaha Składniki 450 gr. brukselki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu garść orzechów 60 gr. startego parmezanu 1 jabłko pokrojone w kostkę 2-3 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/4 szkl(...)cytryny i miód, sól i pieprz ,dokładnie wymieszać do połączenia składników . Przełożyć plastry brukselki do miski, dodać paprykę,jabłko,ser tarty,posiekane orzechy.. Wszystko wymieszać z sosem i pozostawić na 5-6minut do przegryzienia się składników. .:)) Skuteczny detoks jest możliwy dzięki siarce, którą jest w brukselce. Małe, zielone warzywa zawierają również witaminę K oraz kwasy omega
w mojej kuchniSzybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki
e-PrzepisyKulinarneHummus ostatnimi czasy zrobił się mody. Modny tak, że nawet jedna firma od ryb, sprzedaje hummus, co prawda o wątpliwej jakości, ale hummus jest i wszyscy szczęśliwi. Hummus robią wszyscy i bardzo dobrze, bo ciecierzyca jest zdrowa. Ciecierzyca to roślinka, która nie rośnie dziko, rośnie sobie tylko w uprawach, czasem spotkacie nazwę cieciorka lub groch włoski. Ma sporo białka(...)ciecierzycę do hummusu, można robić to na ciecierzycy z puszki ale to nie to samo. Warto czasem, dla lepszego efektu, poświęcić chwilę. Oprócz rozgotowanej ciecierzycy, hummus idealny to również sos. Sos z tahini, soku z cytryny, soli i czosnku. Zdradzę wam w sekrecie, że ten sos jest świetny jako dressing do sałatek. Zapytacie co to ta tahini? To pasta
ladykitchensushi przeraża większość gotujących. ;-) To naprawdę łatwe, szybkie i przyjemne. Dodatkowo tanie w porównaniu do zjedzenia go na mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej. 200g ryżu do sushi 4 arkusze nori 1/2 ogórka szklarniowego 4 plasterki sera 4 gałązki szczypiorku 150g łososia wędzonego 3 łyżki octu ryżowego(...)gniazd nasiennych kawałki ogórka, szczypiorek, pokrojony w paski żółty ser i wędzonego łososia. Zwijamy możliwie jak najciaśniej. Kroimy na kawałki i o szerokości około 1 centymetra. 4. Podajemy z sosem sojowym i wasabi
Szefowa kuchni