Jeszcze jedna propozycja dla tych co mają kłopoty z tolerancją glutenu. Jeśli ugotujemy do tego kaszę, to może być daniem obiadowym. Składniki na kotlety: 40
Proste PotrawyDobry śledź jest dobry na wszystko, to moja sentencja na śledzia i tak już zostanie, śledzie kocham na zawsze i od zawsze. Ten przepis znalazłam u
Moje Małe Czarowanieblender-żyrafę i w miarę wysoki garnek. Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą się gotować w tak zwanym własnym sosie . Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy(...)Potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują wszystkie swoje walory odżywcze. Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce . Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze p rodukt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy
Kulinarne przygody GatityPradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany(...)której się nie gotuje. Składniku zupy umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzącym bulionem. Składniki na 1 dużą porcję Bulion: 250 ml buliony warzywnego 1/3 łyżki pasty shiro miso jasny sos sojowy do smaku kilka kropli oleju sezamowego Stałe składniki zupy: 100 g makaronu konjac 60 g tofu 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej) 2 łyżki kukurydzy z puszki
Codziennik Kuchennyklasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól(...)ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy 2 łyżki masła. Do sosu wkładamy filety kurczaka i chwilę podgrzewamy. Puree z batatów i ziemniaków: 1/2 kg bataów 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry mleko woda
Smakowity Blog KulinarnyKebab- a także kebap i kabab- pochodzi ze Środkowego wschodu danie z kawałków mięsa lub ryby z warzywami. Dzisiaj zapraszam Was na doner kebap-kebab- danie bardzo popularne w Niemczech, gdzie w niektórych dzielnicach Berlina na każdym niemal rogu znajdziecie miejsce gdzie Turcy sprzedają swój narodowy przysmak . Zapewniam Was, że nie będziecie czuć się rozczarowani robiąc to danie- jak powiedział(...)przynajmniej 15min.Kroimy na cienkie paski. Do kebaba potrzebujemy także-pomidoryogórkicebulęsałatęsosy czerwony i biały pita chlebki lub wrapy- naleśnikiWarzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe :) Smacznego
Smaki EdytySzybki , pyszny i dietetyczny obiad. O walorach łososia pisałam już nie raz, jeżeli nie mamy łososia- możemy wykorzystać inną naszą ulubioną rybę. A co o awokado ? za wikipedią : "Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu(...)dwie części i wrzucamy do gotującej się wody na 2 min. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę , to samo z awokado.Robimy sos- do miseczki nalewamy olej sezamowy, sok z cytryny, pieprz i sól.Odcedzamy makaron-dodajemy szparagi i sos. Mieszamy. Dodajemy ogórka i awokado. Nakładamy na talerze. Na koniec dodajemy łososia
Smaki EdytyŚwięta od zawsze kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Jak tylko poczuję ten zapach, niezależnie od okoliczności i pory roku, zawsze ogarnia mnie takie radosne podniecenie
karmelowybrak części nóg. Mięso musi być jędrne i elastyczne. Podczas obierania, mięso musi łatwo odchodzić od pancerzyka. Zapach powinien być miły, delikatny i naturalny. Jeśli krewetki pachną intensywnie rybą, to oznacza, że poszły do krewetkowego raju już dawno temu i należy je omijać szerokim łukiem. No, chyba że jesteśmy masochistami i mamy nietypowe hobby – zwiedzanie oddziałów ratunkowych i sprawdzanie(...)czosnek. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Można skropić sokiem z cytryny. Podajemy razem z grzankami, posypane natką pietruszki. Tak przygotowane krewetki, wraz z sosem, można wymieszać z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie obiadowe. Post Prosty przepis na krewetki i instrukcja obsługi krewetek pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenRyśku to już 2 dni Mokra jesień jest okresem niesprzyjającym spacerom, dobremu samopoczuciu i w ogóle wszystkim co się kojarzy z uśmiechem - najchętniej bym zamieszkała pod
sierotka maRysia w kuchniCo prawda w tym roku na blogu zdecydowanie królują świąteczne słodkości i tak już miało pozostać, ale te śledzie są tak pyszne, że nie chciałam czekać
DefinicjaSmakuwartościach odżywczych ryb i szpinaku nie będę się rozpisywał. Gdyż wpajano nam to już od najmłodszych lat. Dlatego dziś pora na rybkę. A konkretnie, pieczony stek z łososia na szpinaku. Samo zdrowie na talerzu, a do tego smacznie. Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:200 g świeżego łososia ze skóra lub bez100 g świeżego(...)podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Dolewamy śmietankę i chwilę smażymy. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Blanszujemy szpinak, aby połączył się z sosem. Doprawiam solą i pieprzem.Na talerz wykładamy szpinak, a na nim układamy upieczony stek z łososia. Smacznego
kulinarnyJaLubicie krewetki? My uwielbiamy, ale znudziło nam się tak tradycyjnie przygotowane z czosnkiem. Czasami potrzeba czegoś nowego. Jak byliśmy w Polsce na urlopie u rodziny
Szybko Tanio SmacznieŚwięta co prawda już za Nami, ja podaję jednak przepis na śledzika który gościł na moim świątecznym stole, ale równie dobrze posłuży jako sylwestrowe danie . Wszak
Z Majeczką w kuchniNiedawno robiłam makaron z cukinią i bardzo nam zasmakował.więc zrobiłam ponownie. Ale tym razem danie wzbogaciłam wędzonym łososiem i koperkiem. Wyszło pysznie:)składniki:250
Monia miesza i gotuje