Śledzie to element prawidłowo skomponowanej diety ketogenicznej dlatego goszczą u nas regularnie w wielu wariantach jak te pod tłustą pierzynką czy po kaszubsku . Tym razem polecam
Ola la LCHFNiezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych
Gotowanie i blogowanieZ upa inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20
SzczyptaSmaQśrednia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „baranich uszu” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć(...)zielone dodatki ułożyć na talerzu, a pstrąga odwinąć z folii i ułożyć na warzywach razem ze skórką. Tak wygląda ładniej. Bez problemu można zdjąć ją już na talerzu. Rybę i warzywa polać winegretem i od razu podać. Więcej winegretu można podać dodatkowo w kokilce
Sztuka gotowania w/g Samiryśrednia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „ baranich uszu ” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć(...)zielone dodatki ułożyć na talerzu, a pstrąga odwinąć z folii i ułożyć na warzywach razem ze skórką. Tak wygląda ładniej. Bez problemu można zdjąć ją już na talerzu. Rybę i warzywa polać winegretem i od razu podać. Więcej winegretu można podać dodatkowo w kokilce
Sztuka gotowania w/g SamiryRajska wyspa. przepis na dwie porcje RYBA 2 sztuki pstrąga mąka do obtoczenia oliwa do smażenia sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko(...)minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50% ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku masło rozpuścić
na gaziezamówienia otrzymaliśmy dwie puszki Pepsi - taka promocja do pierwszych 240 zamówień. Istnieje też możliwość zamiany wołowiny na grillowanego kurczaka, ale już np. nie ma opcji z rybą. Szkoda też, że nie ma żadnej wersji wegetariańskiej. Jalapeño Burger Honolulu Burger Pomiędzy rozmiarami burgerów jest widoczna różnica, więc tu nie można im nic zarzucić. Do tego muszę dodać, że moja porcja(...)sprawiało, że mięso było dość twardawe i miejscami żylaste. Frytki niestety mrożone, a "paprykowe" ograniczały się jedynie do posypania ich mieloną papryką. Jednak najgorszą stroną są moim zdaniem sosy z butelki - mam nadzieję, że lokal w najbliższym czasie pokusi się o przygotowywanie sosów własnoręcznie. Takie sosy są zdecydowanie lepsze jakościowo, a i lepiej świadczą o kuchni.Podsumowując: nie jest najgorzej
Pasja SmakuKrewetki z kolendrą i limonką to wykwintna, przepyszna propozycja na grilla. Możemy je przyrządzić na tradycyjnym grillu węglowym czy gazowym lub po prostu w zaciszu kuchni
Poezja smakuDelikatny paprykarz, który świetnie rozsmarowuje się na kanapkach. Jest to szybka wersja. Przygotowanie zajmuje niecałe 15 minut, a naje się cała rodzina. Taki paprykarz można przechowywać
Kuchnia Paulettesminutę bądź dwie. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię masło, rozmaryn i czosnek, rozpuszczonym i gorącym masłem polewamy stek, robiąc tzw. pastowanie. Nota bene takie pastowanie dobrze robi też rybie, ale o tym kiedy indziej. Zrumieniony i wypastowany stek kładziemy na ruszcie bądź warzywach. Na warzywach układamy też całą główkę czosnku przeciętą wzdłuż na pół i polaną oliwą. Wsadzamy(...)musi koniecznie odpocząć, dajemy mu 10 minut. Soki w środku przestaną się gotować i krążyć i tym sposobem nam nie uciekną przy krojeniu. W międzyczasie, jak stek odpoczywa, robimy sos. Do jogurtu dodajemy kilka ząbków (zależy od upodobań) pieczonego czosnku, startego ogórka, posiekany koperek i łyżeczkę chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. I mamy najlepszy stek z warzywami na świecie. Smacznego
ladykitchenSzybkie, łatwe i do tego smaczne. Dzięki temu przepisowi mam w szafce zawsze dwie puszki tuńczyka (na czarną godzinę). Pomyślałam, że podzielę się z Wami
Szybko Tanio SmacznieTa pikantna marynata nie jest dla tchórzy! Składniki: 3 łyżki świeżego imbiru, obranego i posiekanego 1 mała cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 6 obranych ząbków
naRuszcieŁosoś z rozmarynem. Składniki: 250g łososia świeżego 2 gałązki rozmarynu świeżego 2 pomidory średnie 1 małe chilli czerwone 1 czerwona cebula mała 2 ząbki czosnku 30
Kulinarny karnet ChristopheraSzybko, łatwo, a jednocześnie smacznie? O to zwykle chodzi gotującym, w dzisiejszych czasach. Bezustannie gonimy,ciągle narzekamy na wszechobecny brakczas. Czemu się dziwić? Świat pędzi do
W kuchni Karmel-itkiwyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem i lekkim sosem w typie winegretu. Dodatkowo – przez cały dzień można pić wodę mineralną w dowolnych ilościach a dzień zakończyć ziołową herbatą . Australijski dokumentalista Joe Cross w momencie gdy zaczął kręcić film(...)warzywnych. Cross poił się sokami przez 60 dni. Schudł, odzyskał zdrowie, zaczął myśleć nad tym jak jeść i gotować zdrowo, wykorzystując w swojej nowej diecie mnóstwo owoców, warzyw, ryby, owoce morza, kasze i ziarna. Soki pije nadal. Dieta Crossa skrócona do 3 dni daje mocnego witaminowego kopa i reset szczególnie dla nerek i wątroby . To spora ilość płynów, prawdziwa
Karo in the Kitchen