ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:234/358)

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 176

Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego  Przypominam o  KONKURSIE    SKŁADNIKI dla 4 osób   1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE:  Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem sojowym. Duszę ok 2 minut. Warzywa myję a następnie za pomocą przyrządów do makaronu warzywnego, robię cienkie nitki. W garnku rozstapiam masło a następnie wkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie

Gotowanie Patki
Złote kaszotto z łososiem 113

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na kremowe kaszotto z dodatkiem wędzonego łososia i kurkumy na bazie kaszy jaglanej. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy

Bez Cebuli
Makaron ryżowy z wędzonym pstrągiem, oliwkami i cukinią 208

Rzadko na moim blogu goszczą dania rybne. Dzisiaj propozycja z wędzonym pstrągiem na ciepło. Składniki na 2 porcje: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) po kilkanaście czarnych

Czerwień i błękit
Gnocchi Sardi 187

wyspą i jej smaczkami:)  Choć Sardynia otoczona jest zewsząd morzem, zaskakujące może okazać się to, że inaczej niż na większości wysp, nie ma tu tradycji jedzenia dużej ilości ryb czy owoców morza. Oczywiście znajdziemy je w sardyńskich restauracjach i zachwycają smakiem i świeżością, to  jednak nie należą do popisowych dań tamtejszych kucharzy. Kuchnia sardyńska różni się nieco(...)Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy  malloreddus,  przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam do domu po wakacjach w lodówce znajduję tylko światło :/ Wszystko robi się prostsze, jeśli były to wakacje we Włoszech, bo wtedy zawsze

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym 168

„Udało mi się wreszcie kupić w tym sezonie białe szparagi choć nie wiem czy będą na nie chętni. Wydaje się, że mają one mniej zwolenników niż

Wiem co jem
Tajski makaron z ziołowym pesto i krewetkami - inspiracje Apetyt 168

N iedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Apetyt . Samo danie jest przykładem na udane połączenie kuchni włoskiej i tajskiej. W przygotowaniu banalnie proste

SzczyptaSmaQ
MARYNOWANE JAJKA 163

Marynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2   szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki(...)Wodę zagotowujemy z octem i solą. Jajka układamy w naczyniu , układamy wszystkie przyprawy, zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na min dobę, po tym czasie obieramy, podajemy same lub z ulubionym sosem. Np chrzanowym

Z Majeczką w kuchni
Krewetki grillowane w liściach bananowca 257

Pyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla

Tajskie smaki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 197

Stoi biedna, samotna dynia piżmowa. Spoglądam na nią codziennie, nie myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy

W kuchni Karmel-itki
Zupa rybna 122

przyrządzeniu zupy rybnej. Kilka razy jadłam ją w restauracjach i bardzo mi smakowała. Jeden jedyny raz talerz rybnej był nieudany. Zalewajka o mdłym kolorze z kilkoma listkami natki, a ryba? No mogłam ją iście łowić z tej zupy, niestety z marnym skutkiem. Obawiałam się, że mój domowy, rybny bulion nie będzie w smaku taki, jakim chciałam go stworzyć. Ale próba(...)czosnku 2 marchewki 1/2 pora 1/4 kapusty włoskiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła 2 łyżki oleju winogronowego 2-3 łyżki sosu rybnego pieprz czarny sól Wykonanie: Na patelni stapiam masło i podsmażam pokrojone w plasterki warzywa, posypuję papryką oraz pieprzem. Do rondelka wlewam olej, dodaję krewetki i ząbek czosnku. Podsmażam

Raj dla Podniebienia
Zapiekanka szpinakowa z cukinią 288

Zapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu szczyptę(...)półplasterki i dodać do szpinaku- smażyć 10 minut. Pod koniec posypać oregano. Jajka roztrzepać, dodać jogurt i wymieszać tak, aby nie było grudek. Wymieszać sos z ryżem, szpinakiem i cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć połowę farszu i połowę pokrojonego w kostkę sera, następnie wyłożyć kolejną warstwę farszu i resztę sera

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z kuskusem, bobem i tuńczykiem 184

Obiecałam, że wśród lunchbox’ów pojawią się szybkie propozycje na sałatki, które można zjeść na zimno. Ostatnio proponowałam wersję z kaszą  gryczaną, dzisiaj natomiast nadal

Fabryka pomysłów
Śledź w sosie jogurtowym 176

„Kilka dni temu portal Prozdrowie.pl zaproponował mi udział w Świątecznym projekcie Kulinarnym. Bardzo mnie to ucieszyło, że mój blog został zauważony. Poczułam się doceniona i zaszczycona

Wiem co jem
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 184

dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :)  1 porcja - 345 kcal - 37 g białka, 13 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika(...)greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka).  Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka

Moje Kuchenne Rewelacje
Tilapia z orientalną sałatką z batatów. 155

która może stać się Waszą inspiracją kulinarną jest Tilapia podana na sałatce z batatów z ostro-kwaśnym dressingiem. Co potrzebujemy by skonstruować to zachwycające danie? Oto lisa potrzebnych składników: Ryba: * 2 filety świeżej Tilapii * sól, pieprz *sok  z cytryny do skropienia *mąka do opruszenia Sałatka: * 1 batat sporej wielkości *1/3 długiego zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych(...)też pomidorki w ćwiarteczki. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, pokrojoną chili, wyciśnięty ząbek czosnku i dolewamy sok z cytryny.  Następnie mieszamy, stopniowo dolewając olej aż do uzyskania konsystencji sosu. Przejdźmy do przygotowania Tilapii. Rybkę (jeśli musimy) oczyszczamy z łusek,  Następnie kroimy każdy z filetów na pół i nacieramy solą i pieprzem, po czym skrapiamy je sokiem z cytryny

Wspólne smaki
Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem 198

dobrze, że już piątek... a jak piątek to zapraszam na rybę. Dzisiaj na blogu sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem w towarzystwie oliwek, fety i czerwonej cebuli. Składniki: szklanka grubego makaronu (użyłam kolanek ozdobnych z Lubelli) opakowanie wędzonego fileta z pstrąga (125 g) mały słoiczek lub woreczek zielonych oliwek pół kostki fety (użyłam z ziołami) pół czerwonej cebuli 3 łyżki(...)zalewy. Wszystkie produkty przełożyć do salaterki. W kubku wymieszać olej, sok z cytryny, zioła, sól, odrobinę cukru i pieprz. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać, aby połączyła się z sosem. Udekorować koperkiem

Czerwień i błękit
śledź ze smażoną cebulą 191

będzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki  500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody 2 liście laurowe(...)ognia i studzimy zawartość. Płuczemy f ilety śledziowe. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli i koncentratu. Całość mieszamy  odstawiamy  na dzień w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe

Miód i pieprz
Sałatka śledziowa z burakiem - fit 251

zwolenników zdrowego odżywiania, bo wiadomo śledź to bogate źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Śledź to również produkt idealny dla odchudzających się, bo choć to ryba tłusta, tak naprawdę ma mało kalorii, w 100 g 160 kcal. Przyspiesza proces przemiany materii, podobnie jak proces spalania tłuszczu, poprawi pamięć i wzmocni serce. Proponuję wersję dietetyczną, bez dodatku majonezu(...)grubą kostkę pokroić wymoczone wcześniej i osuszone papierowym ręcznikiem śledzie śmietanę wymieszać z serkiem, chrzanem i 2-3 łyżkami marynaty z ogórków pokrojone warzywa i śledzie wymieszać z przygotowanym sosem, dodać pieprz i sól i pokrojony szczypiorek. Przed podaniem schłodzić w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowe risotto z cydrem i grillowany łosoś teriyaki 166

 Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na

Mango Papaja
Makaron z sosem szpinakowo serowym 199

Witam serdecznie! Ostatnio zdarzyło mi się, że tak powiem, ukraść :-), kwiatka. Ale nie z kwiaciarni, broń Boże, tylko z jakiegoś ogródka pod blokiem. Piwonię. Najpierw była

sierotka maRysia w kuchni
Turcja - nadmorski smak 120

małże nadziewane ryżem Pisałem we wcześniejszych postach o Turcji, iż rzekomo tam byłem. Oczywiście, oprócz przepięknych widoków tureckiego kraju pozostały mi w głowie rozmaite smaki - różne

Right Behind The Kitchen
Cukinia faszerowana tuńczykiem i soczewicą 169

   Wiem, nie każdy lubi tuńczyka ! Są tacy co go wręcz nie cierpią. Nie będę Was na siłę przekonywała, bo danie smakuje tuńczykiem i to

kolorowotorcikowo
SAŁATKA JARZYNOWA 210

sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera(...)soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę

Tradycyjna kuchnia inaczej
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 2665

Sałatki warstwowe mało że są smaczne to jeszcze dzięki kolorowym warstwą ładnie się prezentują na stole. Często robię dla gości ale nie tylko. Do mojej sałatki

Ala piecze i gotuje
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 205

Jerzym, swoimi asystentami,po czym podszedł się przywitać i porozmawiać chwilę. Zapytałam, czy coś im pomóc, nie znoszę siedzieć bezczynnie.Dostałam zadanie rozłożyć na stołach i półkach produkty, przyprawy, sosy, które ekipa przywlokła ze sobą do gotowania.Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego możnaznaleźć w kuchni np. Pytania(...)zaczęliśmy, a to na sam początek nieco praktyki w teorii.Przedstawianie się do selera w roli mikrofonu jest urocze. fot.: Fairy Grzegorz pokazał kilka technik, potłumaczył nieco, pokazał jak filetować rybę, po czym omówił z nami menu i przydzieliłochotnikom wybrane przez nich stanowiska i dania, przy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał.Chodziło o cebulę

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania