ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:109/167)

Śledzie po japońsku 262

Śledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi jajkami i pyszną sałatką z zielonym groszkiem. Jeśli nie lubisz śledzi samych sobie, nie rób ich w tej

Szefowa kuchni
Błyskawiczna surówka z kapusty 180

szklanka cukru 2 duże łyżki miodu 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 2 słoiczki małe chrzanu Wykonanie: Kapustę szatkujemy na szatkownicy. Marchew obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. W rondelku zagotowujemy olej, ocet, cukier, sól mieszając aby cukier nie przywar do dna rondla po zagotowaniu zalewy dodajemy miód, dostawiamy(...)miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy dekielki( nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Podajemy do mięs, ryb oraz do kanapek. Smacznego

kgwjanczewo
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 200

przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź,  fosfor(...)nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej   sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami

potrawyregionalne
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 188

Składniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w oleju 166

Święta Wielkanocne coraz bliżej, więc warto zacząć już gromadzić przepisy. Śledzie w oleju na moim rodzinnym stole są zawsze obecne. No i znikają bardzo szybko. Bo

Życie zamknięte w smaku
Smakowite tuszki śledziowe w zalewie ( również do słoika ) 196

Nie ukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym

Smaki Ewy
Placki z tuńczyka. 164

Placki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i

Symfonia smakowa
Tatar ze śledzia. Smaczna przystawka nie tylko na Wigilię. 193

Bardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej

Kuchnia z widokiem na ogród
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 202

Dziś sucha środa, w moim domu obchodzimy postnie ten dzień, także dzieci w tym dniu delektują się smakiem śledzika. Aby nie nudzić już wszystkich śledziem w

Z Majeczką w kuchni
Śledzie w sosie tatarskim 342

 składniki* 300 g filetów śledziowych solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu

Mix smaku
Wigilijne śledzie w śmietanie 403

Bez śledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w  moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję

Codzienna kuchnia niecodzienna
smazona brukselka w sosie pomidorowym 117

Pamiętajmy o wrzuceniu wyjętych z gorącej wody warzyw do zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania na sitku zimna woda) aby zatrzymać proces gotowania. ) Posiekać cebulę,włożyć do rondla  i smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut(...)obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w niskiej temperaturze. Zamiast wody można użyć roztworu soli. Najbardziej jednak

w mojej kuchni
Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli 186

kiedy wróciłam z wakacji mam dużo większą ochotę na makarony … ryby i warzywa.To chyba dobrze , bo jak wiecie mój sposób odżywiania do te pory nie należał do najzdrowszych ;)Teraz to się zmieni i takich pomysłów napewno będzie coraz więcej na blogu!Dziś mam dla Was przepis na rewelacyjny makaron zainspirowany przepisem J.Oliver’a.Sos ze słodkich pomidorów pelati(...)moje serducho ….. a książki J.O. będą po kolei zakupywane do mojej biblioteczki!    SKŁADNIKI:* bakłażan – 1 szt* oliwa extra virgin – 50 ml* czosnek – 2 ząbki* cebula – 1 szt* pomidory pelati w puszcze – 200 g* ocet balsamiczny – 2 łyżki* bazylia – 1 pęczek* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* cukier

Ostra na Słodko
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 187

tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in(...)rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana

Taste Of My Day
ŚWIDERKI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPARAGAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 153

    Stoję kolejny kwadrans na autobusowym przystanku. No pięknie, jak zwykle godziny szczytu oznaczają porażkę komunikacyjną. Poszłabym pieszo. Ale wtedy akurat podjedzie zbawienie w

W kuchni Karmel-itki
Sałatka śledziowa z jabłkiem 289

To jest moja ulubiona sałatka śledziowa. Nie wymyśliłam jej, po prostu kiedyś jej spróbowałam i zakochałam się. Być może ją znacie a jak nie to spróbujcie

Niezły Młynek
Śledzie w oleju 191

Śledzie w oleju to jedna z najczęściej spotykanych zakąsek (ma za „zadanie” powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową (podobnie jak wódka

mojewypiekiinietylko
Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 206

height: 1em;" /> Dlaczego ? Bo lubię i uważam ,że jak wiem co jem , to jakoś od razu lepiej się czuję , no najchętniej nawet złowiłabym go sama – uwielbiam łowić ryby – ale niestety nie mam kutra i jakoś nie organizuje się wypraw na śledzia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg świeżego śledzia – najlepiej dość dużego zalewa : zalewa : 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Śledzie patroszymy , płukamy , rozcinamy na pół i pozbawiamy kręgosłupa ( jak na zdjęciu ) . Tak przygotowane śledzie układamy w słoikach dość luźno , najlepiej po obrysie wewnętrznej strony

Ogrodnik w podróży
Kulebiak z kapustą i grzybami 197

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe.   Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów(...)mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży   25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól   2 łyżki oleju wywar z grzybków woda do podlania

Di gotuje
Śledzie z groszkiem 169

Śledzie i groszek to bardzo smaczne połączenie. Jak zwykle jest prosto, pysznie i tanio, z produktów dostępnych w każdym dyskoncie. Śledzie to wdzieczny temat, bo nie

Szefowa kuchni
Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek 175

Worcestershire 2 łyżeczki czosnku w proszku tabasco (opcjonalnie łyżeczka) 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek   Przygotowanie:   Zacznijmy od zeszkliwienia w rondelku cebuli i czosnku z odrobią oliwy z oliwek na średnim ogniu. Następnie do rondelka dodać pokrojone truskawki i całość gotować około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać wino(...)gotować jeszcze przez 25 minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i całość przy pomocy blendera dokładnie rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Ten sos doskonale pasuje do wołowiny, ryb i drobiu.       Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek is a post from: naRuszcie.pl The post Sos do mięs z grilla z czerwonego wina

naRuszcie
KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE 192

Były już klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że  ... lepsza :)) W klopsach dominuje rybny smak, ale

Walijskie Pichcenie