kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także do wędlin, jajek lub czegokolwiek(...)tatarski jest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników, jak również rzeczywista technika wytworzenia sosu różnią się znacznie. Nasz przepis widoczny
Kulinarna PokusaPo świątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna
Magiczna kuchnia Dariichilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako(...)usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu
W Mojej Kuchni LubięProsto i szybko do zrobienia..Ja i moje córki w sumie za bardzo nie lubimy płatów śledziowych solonych, więc częściej wykorzystuję marynowane...tak było i w
Moje domowe kucharzenieKarp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków Składniki karp o wadze ok. 2 kg masło klarowane szałwia suszona 1 łyżeczka 300 ml
R'n'G Kitchensmaku 500 ml kefiru (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie. 2. Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. 3. Koperek drobno siekamy. 4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, kroimy w grubsze plasterki. 5. Układamy na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki(...)obficie posypujemy posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka podana razem ze szklanką schłodzonego kefiru może stanowić samodzielne letnie danie. Albo towarzyszyć Wam podczas grillowania soczystych mięs i tłuściejszych ryb :) Udanego tygodnia
W kuchni KatieSzpinak+ łosoś+ ziemniak = pyszne kotleciki. Smacznego! Składniki 30 dag szpinaku 30 dag wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka muszkatołowa 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać(...)ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju
Tradycyjna KuchniaWszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam. Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie
W kuchni Karmel-itkiSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi(...)łyżką oleju.Cebulę, czosnek i paprykę posiekać w drobna kosteczkę. Rozgrzać patelnię, wlać olej i wsypać cebulę. Smażyć do momentu lekkiego zrumienienia, dodać czosnek, chwilę smażyć, po czym dorzucić paprykę. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły
Słodka StronaPyszna śledziowa sałatka z dodatkiem czerwonego buraka. Buraczek fajnie komponuje się z innymi składnikami i nadaje sałatce fajny kolor. Sałatka idealna świąteczny stół.składniki:4 nieduże
Monia miesza i gotujeSkładniki: 6 sztuk nieduże filety dorsza, 1/2 szklanki mleko + 1/2 szklanki woda gazowana + 3/4 szklanki mąka pszenna + 1 sztuka jajko + do smaku: kucharek, pieprz ziołowy i
W Mojej Kuchni LubięSłyszysz? To jesień. Dym z kominów już sączy, delikatną strużką szarą. Idziemy wieczorem do parku, trzymamy dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW
W kuchni Karmel-itkiDziś będzie dietetycznie, przynajmniej na razie!. Kolorowo i zdrowo, świeżo i bardzo smacznie :) Składniki dla dwóch osób: 2-3 pomidory 15-20 dag
Apetyczna babeczkasosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę(...)strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła, świat jest piękny, a i diadem wydaje się trzymać na głowie
ladykitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kolorowa, zdrowa i lekka sałatka. Użyłam do niej miksu sałat na którym ułożyłam pomarańcze, ser camembert i cebulę. Całość posypałam podprażonymi orzechami nerkowca i polałam pysznym winegretem. Sałatka doskonała jest na każdy posiłek, ja zrobiłam ją na kolację Smakuje pysznie, koniecznie zróbcie ją w swojej kuchni Do swojej(...)bardzo zdrowe a razem bardzo smaczne. Można używać je nie tylko do sałatek i surówek ale również do warzyw, ziemniaków, kasz, mięs, ryb czy serów. Olej lniany jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 (67%), które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza
Marta GotujeCzy znacie jakieś potrawy charakterystyczne dla kuchni brytyjskiej ? Kiedy pierwszy raz zadano mi to pytanie długo się zastanawiałam... Pomyślałam o rybie z frytkami podanej w gazetowym
Smaczna Pyza