internecie znalazłam wiele wersji śledzia po kaszubsku. Bardzo mnie to zdziwiło, bo byłam przekonana, że te śledzie robi się w jeden określony albo choć podobny sposób, jak np. rybę po grecku. Długo przeglądałam najróżniejsze przepisy układałam w głowie proporcję, składniki i tak w końcu stworzyłam swoją wersję. Dziś rano z trwogą je spróbowałam i powiem nieskromnie, wyszły mi! ;) nigdy(...)robiłam żadnych śledzi więc jestem naprawdę zadowolona z efektu ;) Składniki (na 2 takie słoiki): 400g śledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtemat gustów i smaków się nie dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były(...)łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski.Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski z pieczarkami i cebulą i lekko blendujemy. Resztę można zmiażdżyć widelcem( ja pozostawiłam kilka kawałków ziemniaka ;)). Do purée dodajemy
Kitchens AlphabetPapryczka chili, imbir, czosnek. Wystarczy kilka tych produktów a w domu już pachnie pyszną chińszczyzną! Potem składniki dobieramy jak chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: pierś z kurczaka(...)koktajlowych mała garstka kiełków rzodkiewki pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej zielona papryka jedna, mała papryczka chilli 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy
Mango Papajacebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna 100g produktu to: 127kcal, tłuszcz 4,6g, węglowodany 1,5g Sos jest wyrazisty w smaku i ostry. Oto moje danie - zrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby
kolorowotorcikowoWYKONANIE Zalewa octowa: Solone śledzie zalać wodą na czas przygotowywania zalewy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oliwy. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zagotować i mieszając zostawić na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zalewę ostudzić (ja studzę na balkonie). Śledzie wyjąć(...)zalewy odsączyć przez sitko, wybrać do wyrzucenia liście laurowe, ziele angielskie i nadmiar gorczycy, a cebulkę dodać do śledzi. Ananas i kukurydzę również odsączyć z soku i dodać do ryby. Na koniec dodać obrane orzechy, majonez, jogurt, musztardę i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby jeszcze doprawić (u mnie nie było to już konieczne, bo sałatka
Passions hobbies lifeŚledzie w oleju to przepis na polskie, tradycyjne śledzie, które goszczą w każdym domu podczas świąt. A co najważniejsze nie wymagają wielkich przygotowań i
Passion of CookingPierwszy raz robię pasztet z ryb. Łosoś dla mnie czasami jest mdły i muszę dodać sporo świeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie na stałe(...)moim menu na święta i nie tylko. 500 gram świeżego łososia 2 jajka 1 spora cebula 1 czerstwa bułka na zakwasie łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka soli papryka mielona do posypania bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać
AZgotuj!Tuńczyk w puszce stał się bardzo popularnym dodatkiem do sałatek. Istnieje wiele różnych odmian sałatek z tuńczykiem. My dzisiaj pokażemy jak można zrobić świetną, orzeźwiającą sałatkę z rybą. Nadaje się ona zarówno jako dodatek do grilla, jak również jako osobne danie. Składników mamy sporo, ale przygotowanie jej nikomu na pewno nie sprawi trudności. Więc do dzieła, zapraszamy do spróbowania sałatki(...)tuńczykiem na upalne dni. Przepis Składniki: 3 pomidory (pamiętamy, że pomidory muszą pachnieć, jak nie pachną, nie mają też smaku) 2 papryki 1 ogórek 1 duża cebula (albo 2-3 mniejsze) ok. 10 listków świeżej mięty 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka puszka tuńczyka w oleju łyżka kaparów ok. 10 oliwek 1 cytryna 1 płaska
KasiaiKrzysiu.plmłynka 1/2 łyżeczki cukru 400 g filetu z dorsza 250 g pomidorków koktajlowych 350 g volanti (włoski makaron) garść ziół: oregano lub bazylia Wykonanie: obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek. Posmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać puszkę pokrojonych pomidorów. Puszkę popłukć małą ilością wody i dolać do sosu. Dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować 15-20 minut(...)koniec gotowania dołożyć pokrojonego w grubą kostkę, odfiletowanego,obranego ze skóry dorsza i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotować z dorszem kilka minut i pozostawić pod przykryciem, by ryba "doszła" w międzyczasie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu. Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu ugotowany, odcedzony makaron dodać do sosu, dodać wodę z gotowania makaronu i wymieszać podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na pyszną sałatkę śledziową. To doskonała przekąska dla całej rodziny, w sam raz na dzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych
Tradycyjna kuchnia KasiWegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej
W kuchni Karmel-itkiOstatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone
Kolizje Smakówłososiem. Potrawa....kto uwielbia ryby będzie zachwycony. Ciekawostka :) Salmon jest powszechną nazwą dla ryb pochodzących z rodziny Salmonidae. Inną rybą z tej rodziny jest trout. Różnica między tymi rybami jest taka że łosoś lubi migrować a trout trzyma się tych samych wód. :) Zaczynamy:Składniki na pesto podane sa na tej stronie. Pesto robimy na samym początku. :)Składniki(...)łososia Wykonanie:Łaososia myjemy I obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.Pokrojonego łososia dajemy do miski , zalewamy pesto. Składniki na obiad :)ok 1,5 szkl ryżu długoziarnistego1 cebula- poszatkowana2 łyżki masła100 ml białego winaok 600 ml bulionu z kurczakasól Wykonanie:Cebulę podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ryż. Podsmażamy chwilę. Dodajemy bullion I wino. Zamykamy, zmniejszamy
Smaki EdytyW sezonie jesienno-zimowy lubie zjeść śledzika. Zapraszam więc na moją wesję śledzika w sosie musztardowym.składniki:500 g płatów śledziowych solonych2 łyżki musztardy sarepskiej2 łyżki
Monia miesza i gotujeHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/2 łyżeczki nasion kminku 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 mała czerwona cebula, grubo posiekana 3 ząbki czosnku, grubo posiekane 3 ostre czerwone chili, pozbawione nasion i grubo posiekane 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo
Smakowity Blog Kulinarnyusmażyć cebulkę na rumiano. Kiedy cebula będzie gotowa, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czosnek. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę wyłożyć(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadaniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa(...)dzieci. Czas przygotowania: 30 minut Ilośc porcji: 2 Składniki: 3/4 szklanki ryżu 1,5 szklanki bulionu* 4 parówki puszka groszku pół cebuli * bulion można ewentualnie zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco oliwy i podsmażamy przygotowaną cebulę. Parówki kroimy
Kolizje Smaków