Tradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki
Bon Appetit MałgorzatyNie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W
UgotujmyTo.plWczoraj oceniliśmy to danie jako najlepsze jakie jedliśmy w naszym życiu. Coś w tym jest, idealny balans między wszystkimi smakami. Spróbujcie, polecam.
Mango PapajaNie jest to najpiękniejszy makaron, który przygotowałam. Ale był smaczny i chyba to się liczy najbardziej. Łosoś z puszki i ugotowane na parze brokuły stworzyły fajny
Pasja SmakuW szafce zalegały mi tortillowe placki więc postanowiłam je zużyć. Dodałam to co miałam pod ręką i wyszły takie małe smaczne kąski:)składniki:4-5 tortilli
Monia miesza i gotujemiędzy czasie siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnie. Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy(...)koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką sosu sojowego, cukrem oraz solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. W między czasie obieramy dokładnie rybę z ości. Na patelnie dorzucamy rybę oraz ryż, mieszamy całość, smażymy jeszcze z 2 minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć
Kolizje SmakówSkładniki: 100 gram kaszy gryczanej, ugotowanej w nieosolonej wodzie według przepisu na opakowaniu 1 cebula 5 suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie mięta Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną drobno cebulkę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość smażymy kilka chwil, dodajemy ugotowaną(...)kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy miętą. Gotowe. Taka kasza to świetny dodatek np. do mięs lub ryby
Mango PapajaPolecam :)Zaczynamy: Skadniki na sos:100 gr małych pieczarek1 cebula3 plastry bekonu2-3 łyżki masła200 ml bulionu kurczakowego200 ml śmietany2 łyżki mąkipieprz do smaku Wykonanie:Rozpuszczamy masło, szatkujemy cebulę, kroimy bekon i podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy mąkę, szybko mieszamy by nie powstały grudki. Dolewamy bulion, nie przestając mieszać. Zciagamy z gazu, dodajemy śmietany- mieszamy do całkowitego(...)było grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu.Gotowe :) Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami.Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków.Smacznego
Smaki Edytymieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką. Na maśle na patelni zeszklić cebulę(...)wszystkie składniki wyżej wymienione Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Ryba szpinak pieczarki...SMACZNEGO
w mojej kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam
Di gotujeŚledzie zawsze mają wzięcie, znikają ze stołu nie wiadomo kiedy. Chociaż ja osobiście wolę w śmietanie czy w pomidorach, męska część rodziny zdecydowanie wybiera te! A
Radość kipiąca uśmiechem.danie zjadłam w dobrym towarzystwie, bo było co świętować. Łosoś to moja ulubiona ryba. Od czasu do czasu warto sobie pogilgotać smakowe kubki. Danie jest szybkie i wykwintne. Niezwykle rozgrzewające i aromatyczne. Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto! Składniki 1 – 2 filety z łososia bez skóry pół brokuła(...)pomidorków koktajlowych 1 puszka mleka kokosowego świeża bazylia 3 cm świeżego kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry szczypta nasion kopru włoskiego szczypta cynamonu sok z połowy cytryny uprażony sezam sól morska lub himalajska syrop z agawy opcjonalnie ugotowany wcześniej ekologiczny czarny ryż SYMBIO Łososia umyj , pokrój w dużą kostkę, posól
Z Kuchni Do KuchniŚlepe rybo to tradycyjna zupa pochodzenia wielkopolskiego. Zupa ta z założenia miała królować na "uboższych" stołach społeczeństwa poznańskiego, przygotowywana była jedynie z gotowanych a następnie duszonych ziemniaków i marchwi. Właśnie z powodu braku w niej jakiegokolwiek mięsa była nazywana ślepą. Przygotowywana przeze mnie zupa jest nie do końca ślepa, ponieważ dokładam do niej dobrze wysmażoną kiełbasę. Składniki 1 kg ziemniaków(...)marchwi 2 cebule 3 kawałki kiełbasy sól, vegeta, maggi margaryna do podsmażenia kiełbasy i cebuli Sposób Ziemniaki ugotować z marchewka i przyprawami do miękkości, odlać wodę z przyprawami w której warzywa się gotowały do oddzielnego garnka. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki udusić na pure, następnie wlać do nich z powrotem odpowiednią ilość wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa
Kuchenne aromatyDo tej pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego
W kuchni Karmel-itkiOj, dawno już nie jadłam śledzi w śmietanie. Ostatnio jak robiłam, to mi nie smakowały, bo były za słone. Dlatego tym razem postanowiłam je dłużej moczyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com