ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:100/167)

Krakersowe kanapeczki z łososiem 188

Prosta i szybka do przygotowania karnawałowa przekąska  na krakersach z kozim serkiem i wędzonym łososiem. Składniki: ½ opakowania słonych krakersów 10 dag wędzonego łososia z cytryną

Wanilia i Kardamon
Sałatka z mieszanką meksykańską i wędzoną makrelą 160

Dzisiaj kolejna sałatka na blogu. Zresztą kto nie lubi sałatek. Nie ukrywam, ja zdecydowanie jestem ich miłośniczką. Mam nadzieje, że prezentowana dzisiaj sałatka zasmakuje również i

Smaki Ewy
Ciasto - Sałatka 4816

Czerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które  okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Spaghetti z łososiem i roszponką 147

Makaron spaghetti to jeden z moich ulubionych makaronów. Nie dość, że dania przygotowane z jego udziałem są niemalże błyskawicznie to świetnie prezentuje się w rożnych zestawieniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mule w sosie śmietanowym 178

Małże w aksamitnym sosie śmietanowym na bazie białego wina. Najlepsze są świeże mule, ale mrożone też się nadają. Wbrew pozorom to danie szybkie w wykonaniu, a

wyzwania kuchenne
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 197

rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich(...)ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos tatarski 176

kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także do wędlin, jajek lub czegokolwiek(...)tatarski jest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników, jak również rzeczywista technika wytworzenia sosu różnią się znacznie. Nasz przepis widoczny

Kulinarna Pokusa
Tatar ze śledzia z peperoni / Herring tartare with chili 120

Po świątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna

Magiczna kuchnia Darii
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 158

chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako(...)usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu

W Mojej Kuchni Lubię
Płaty śledziowe w majonezie 132

Prosto i szybko do zrobienia..Ja i moje córki w sumie za bardzo nie lubimy płatów śledziowych solonych, więc częściej wykorzystuję marynowane...tak było i w

Moje domowe kucharzenie
Karp smażony w czosnkowej śmietanie 209

Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków Składniki karp o wadze ok. 2 kg masło klarowane szałwia suszona 1 łyżeczka 300 ml

R'n'G Kitchen
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków 228

smaku 500 ml kefiru (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie. 2. Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. 3. Koperek drobno siekamy. 4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, kroimy w grubsze plasterki. 5. Układamy na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki(...)obficie posypujemy posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka podana razem ze szklanką schłodzonego kefiru może stanowić samodzielne letnie danie. Albo towarzyszyć Wam podczas grillowania soczystych mięs i tłuściejszych ryb :) Udanego tygodnia

W kuchni Katie
Kotlety ze szpinaku i łososia 118

Szpinak+ łosoś+ ziemniak = pyszne kotleciki. Smacznego! Składniki 30 dag szpinaku 30 dag wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka muszkatołowa 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać(...)ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut.  Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju

Tradycyjna Kuchnia
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 208

Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.  Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie

W kuchni Karmel-itki
Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) 261

Surimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji.  Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi(...)łyżką oleju.Cebulę, czosnek i paprykę posiekać w drobna kosteczkę.  Rozgrzać patelnię, wlać olej i wsypać cebulę. Smażyć do momentu lekkiego zrumienienia, dodać czosnek, chwilę smażyć, po czym dorzucić paprykę. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania