Przepis podpatrzony na Smaczny.pl. od Jolci. Gorąco polecam. Na moim stole gości bardzo często, prawie na każdej imprezce. Koszt przyzwoity, łatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć(...)szklanki octu 4 łyżeczki cukru szczypta soliWymienione składnik zagotować. kilka łyżek oleju 3 średniej wielkości 1 marchew mały przecier pomidorowy "Pudliszki"Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować. Naczynie
Praktyczna plHiszpanii ... również salsa verde;)Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku. Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej(...)tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy.Na koniec dodam, że jest to sos na zimno, tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie na 5 min. Taki
Chilli Czosnek i Oliwakoktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie z anchois. Weganie mogą wykorzytać przepis pomijając rybę. Im dłużej sos leżakuje, tym bardziej łagodny i wyrafinowany smak zyskuje. Zupełnie tak jak wino. Wiem, że nie jest to projekt na jedną godzinę i niektóre składniki jak np. pasta(...)goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji wegańskiej pominąć) 1 żółta cebula (drobno poszatkowana) 1/2 szklanki cukru 1 laska cynamon (ok. 3 cm) 1 kawałek imbiru (o bokach ok 1.5 cm, obrany i zmiażdżony) Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie składniki (oprócz cukru
Jem więc Jestemkoktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie z anchois. Weganie mogą wykorzytać przepis pomijając rybę. Im dłużej sos leżakuje, tym bardziej łagodny i wyrafinowany smak zyskuje. Zupełnie tak jak wino. Wiem, że nie jest to projekt na jedną godzinę i niektóre składniki jak np. pasta(...)goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji wegańskiej pominąć) 1 żółta cebula (drobno poszatkowana) 1/2 szklanki cukru 1 laska cynamon (ok. 3 cm) 1 kawałek imbiru (o bokach ok 1.5 cm, obrany i zmiażdżony) Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie składniki (oprócz cukru
Jem więc JestemDo śledzi przekonywałam się powoli, choć sukcesywnie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni, tym bardziej moja Mama, która wręcz je uwielbia pod każdą postacią
Gosia gotujePolecam takie pyszne pomidorki na śniadanko lub kolację. Ich przygotowanie nie jest trudne a pomidorki fajnie prezentują sie na talerzu.składniki:6 niedużych pomidorów, ja dałam
Monia miesza i gotujeDziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami. Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4
Pasja SmakuZa oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W
W kuchni Karmel-itkiLeniwie podnoszę się z łóżka. W uśmiechem na twarzy uzmysławiam sobie, że w końcu mogę porządnie dziś wypocząć. Zakładam jakieś pierwsze lepsze łaszki i myka do
W kuchni Karmel-itkiSmutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego
W kuchni Karmel-itkikaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki(...)łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania listonic
Poezja smakuróżne dania wegetariańskie. Zapraszamy do gotowania, szukania inspiracji i dzielenia się opiniami. Swego czasu przez 10 lat byłam wegetarianką. No może nie do końca taką restrykcyjną gdyż jadłam ryby. Zaczęłam się tak odżywiać ponieważ odrzuciło mnie od mięsa. Nie chciałam go spożywać, miałam wstręt do niego. Po tym czasie stopniowo zaczęłam wracać do mięsa. Tłumaczyłam to tym że mój organizm(...)tygodnie. Dlatego znów zaczęłam interesować się kuchnią wegetariańską i szukam w niej inspiracji. Poniżej jedna z nich. Składniki: torebka ryżu brązowego 3 marchewki 1 pietruszka pół selera 1 - 2 cebule kostka tofu ząbek czosnku kawałeczek imbiru curry kurkuma papryka ostra tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz oraz pół małej puszki mleka kokosowego Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu Wykonanie
Pyza i Surówkastricte patriotyczny w sam raz do prawa konstytucyjnego. Zimą międzynarodowy iście rodem pasujący do prawa międzynarodowego . Prosty jak konstrukcja cepa,zawsze pasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól/vegeta(...)delikatnie natnij je na ukos,zalej wrzątkiem potrzymaj z minutkę czy trzy. Obierz. Posiekaj. 2. Obierz i posiekaj cebulkę i czosnek 3.W rondelku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. 4. Dodaj pomidory. A także cukinię czy pieczarki. 5.W przypadku niedodania cukinii czy pieczarek polecam rozrobić w kilku łyżkach wody odrobinę warzywka/vegety. Dolać. 6.Doprawić wedle preferencji
Fiolka w kuchnisosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka majonezu sól, świeżo zmielony pieprz Cebulkę i ogórki(...)przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu. Majonezowo-warzywny dip do mięs Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów. czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól świeżo zmielony pieprz majonez Cebulkę i ogórki bardzo drobno posiekać, dodać koperek. Całość doprawić solą
Smakołyki AsiTatar – podobno polskie danie. Ale tylko podobno. Zwłaszcza ten z łososia jednoznacznie kojarzy się z Azją. Połączenia smaków intensywne, świeże, docierające na samo dno kubków
Pociąg Do Kuchni