Pasta z tuńczyka 194Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu
Anioły w kuchni
Śledzie po sułtańsku 303Prosty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki z włoską gremolatą 212Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki.Składniki gremolaty:2 cytryny - jedynie skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaSkładniki na szaszłyki:2 piersi z kurczaka1 mała cukiniakilka pieczarek 1 duża paprykacebulaGremolata: natkę pietruszki(...)Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy w kostkę albo w półksiężyce. Wszystko nadziewamy na patyczki obtaczamy w gremolacie i grillujemy :)Gremolata
Bon Appetit Małgorzaty
Śledź w oleju tradycyjny 270Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym.
Maminek kulinarny
śledzie smażone w zalewie słodko-kwaśnej z papryką... 217Składniki: 1,5 kg śledzie świeże, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba vegeta, - ile potrzeba pieprz czarny mielony, 350 ml papryka marynowana
W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z tuńczyka 237Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu
Anioły w kuchni
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 282wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego
Symfonia Smaków
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 265łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz chętnie do nich powracam. Doskonałe do grillowanej ryby, ale też świetne do dań mięsnych. Nie można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna(...)łyżeczka suszonego lub dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem) 1 cebula lub 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink
Poezja smaku
mięsne kęski marynowane w sosie pomidorowym 222zalewie pomidorowej. Taką rybę robię często, bardzo nam smakuje ale postanowiłam spróbować zrobić w takiej zalewie małe kawałki kotleta z kurczaka. Są równie smaczne, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przejdą smakami a panierka wchłonie zalewę. Świetnie sprawdzą się na przyjęciu jako zakąska do wódki. Składniki: duży podwójny filet z kurczaka 2 cebule jajko mąka bułka tarta sól
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake 322lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami (6 porcji) Składniki: 450 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, umytej i z obciętymi końcówkami 2 grubsze plastry boczku, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek
karmelowy
Sałatka a'la grecka 227przykład z pierogami ruskimi albo rybą po grecku. Zwłaszcza, że przepisu nigdzie nie wyczytałam. Uwielbiam ją. Jak nie muszę następnego dnia opuszczać mieszkania to daje do niej taką ilość czosnku, że boli mnie podniebienie. Do tego jeszcze grzanki z masełkiem... PYCHA! SAŁATKA A'LA GRECKA Składniki: - sałata lodowa (niewielka) - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek
Życie zamknięte w smaku
Śledzie dobrze przyprawione 201Śledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację. Jeżeli ktoś je polubi, będą gościły na jego stole nie tylko w święta. Składniki ok. 400 g filetów śledziowych a'la Matjas (dwa opakowania) 2 białe cebule 1 pęczek szczypiorku
My Chcemy Jeść
Risotto z jarmużem i grzybami 241Risotto z jarmużem i grzybami to pyszne wegetariańskie danie. Idealne na kolację lub obiad. Można je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa i ryby. U mnie dzisiaj risotto ze smażonym dorszem . Jak przyrządzić kremowe risotto? Oczywiście potrzebny jest odpowiedni ryż, bulion i ser, parmezan lub manchego. Jaki ryż wybrać? Najczęściej używam ryżu arborio lub avorio. Jest(...)smakoszy ryżu i włoskiej kuchni. Risotto z jarmużem Składniki: 4 porcje 250 ml ryżu, u mnie arborio 100 g jarmużu 200 g grzybów, u mnie mrożone pieprzniki 1 cebula 1 ząbek czosnku około1 l warzywnego bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz
codojedzenia
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 1982 pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400
Gotowanie jest łatwe
Śledzie w śmietanie 356Pyszne śledziki w śmietanie w domowym wydaniu. Ich przygotowanie jest bardzo proste jednak musimy odczekać aż wszystkie smaki się przegryzą. składniki: 10 filetów śledziowych solonych 1
Monia miesza i gotuje
164. Śledzie w zalewie miodowo-musztardowej 217Uwielbiam śledzie, podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników
Jadło i czytadło
Śledź pod pierzynką czyli buraczki rządzą 489Nigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Spaghetti z tuńczykiem 272To tradycyjne włoskie danie, którego jesteśmy fankami, w spolszczonej wersji.....Porcja dla 4 osóbSkładniki: 2 puszki pomidorów bez skóry2 łyżki przecieru pomidorowego2 ząbki czosnku cebula
Anioły w kuchni
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 242rybę wewnątrz przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować grilla, oczyścić dokładnie ruszt i natrzeć oliwą. P wyjęciu z lodówki ryb posypać je solą i pieprzem, Grillować 4-6 minut z każdej strony w dużej temperaturze. Grillowany pstrąg „Florentine” Jest to klasyczny przepis na pstrąga z grilla. Farsz ze szpinaku dodaje(...)całe świeże pstrągi, oczyszczone 2 szklanki posiekanego szpinaku 1 ¼ szklanki bułki tartej 1 szklanka białego wina ¼ szklanki wytrawnego Sherry ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki oleju arachidowego ¼ szklanki poszatkowanej cebuli ¼ szklanki chudego mleka 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cebulę podgrzać na oliwie aż zmięknie. Dodać sherry i dobrze wymieszać. Dodać szpinak
naRuszcie
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 193rozgrzewacie kolejną odrobinę oliwy. Cebulę kroicie w cienkie piórka, czosnek siekacie na drobno i wrzucacie rzeczoną patelnię. Kiedy się podsmaży, dodajecie fetę, śmietanę i startą w moździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko wyszorujcie ją wcześniej pod bieżącą wodą! Solicie, pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje
GRUBY WAŁEK
Kotlety siekane z łososia 196jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką
mojewypiekiinietylko
Zalewajka mojej babci. 615zalewajkę 2. Rybę w sosie pomidorowym 3. Ciasto drożdżowe Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości. Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz biały 100 ml śmietany 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula listek laurowy
Miksturownik
Tęczowy Pstrąg w słodko-kwaśnej marynacie czyli Środowe Rybki odc.30 223jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznej ryby. Krótkie smażenie i trochę dłuższe marynowanie ale efekt powalający! zajadaliśmy się nią dzisiaj wszyscy, oprócz Małżona oczywiście. przepis pochodzi z książki "Dwaj łakomi Włosi".Teczowy Pstrag w słodko-kwaśnej marynacie4 filety pstrąga po ok. 200 g każdymąka pszenna, sól80 ml oliwy z oliwek1 duża cebula pokrojona
Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik ze śledziem. 187reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego
Kulinarny karnet Christophera