Moje tegoroczne sylwestrowe śledziki, niezwykle prosta i pyszna zakąska. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 6 łyżek kwaśnej śmietany 1 mała cebula pęczek pietruszki Sposób Śledzie
Kuchenne aromatyJestem wielką fanką śledzi, a ten przepis należy do moich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli
Jadło i czytadłoSkładniki: opakowanie serka wiejskiego ze szczypiorkiem puszka szprotek w oleju kilka papryczek konserwowych mały kiszony ogórek kilka gałązek koperku sól, pieprz kiełki na patelnię mała cebula
Gaździnka warzyTo chyba najprostsza i najbardziej znana wersja śledzika. Śledzik i cebulka to duet idealny i razem smakują znakomicie.składniki:10 płatów śledziowych solonych2-3 cebule3 listki
Monia miesza i gotujeCebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby
Słodka StronaPieczona ryba jest pyszna, ale szybko może się znudzić. Alternatywą mogą być takie kotleciki, smażone na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowego) lub w ogóle bez niego:). Dzięki temu są lekkie i zdrowe. 300g filetu z łososia 1/2 pęczka koperku 1 mała cebula 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz 1/2 cytryny 2 łyżki oleju
Szefowa kuchnismaki, które świetnie komponują się z tą marynowaną rybą. Myślę, że i u Was pojawi się śledź na wigilijnym stole, u mnie na pewno w kilku postaciach. Składniki (na 3-4 porcje): 250 gram śledzi Matias w zalewie octowej 100 gram śmietany 12% 1 jabłko 3 ogórki kiszone 1 cebula cukrowe sól i pieprz Śledzie wyciągamy z zalewy i moczymy
Mango Papajawybranych składników z : Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :) Składniki : 150 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego 100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek listki
Parowar FacetaWłoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w przyrządzeniu, a olśniewające śródziemnomorskim smakiem. Wspaniałe jako przystawka, ale i jako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa
Bon Ton Italiamigdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć. Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza do mięs i ryb. Rada: orzechy piniowe kosztują
Bon Appetit Małgorzatyidealna. Często po świętach gdy zostają nam smażone ryby proponuję przygotować sobie zalewę i po kilku dniach mamy idealne danie np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają rybki z octu. Grzybki oczywiście też. :-)Składniki:- 5 szklanek wody- 1 szklanka octu 10%- 3 kopiaste łyżki ksylitolu- 1 kopiasta łyżka soli- 2-3 cebule- ziele angielskie ( daję 6-10), liście laurowe (daję
Smaczne ZdroweJesień kojarzy mi się z zapachem dymu, którego kominy wyrzucają szare kłęby ku niebu. Z mokrymi i burymi dniami,z parasolką i budzącą się w sercu
W kuchni Karmel-itkiGoście na pewno będą zaskoczeni taką formą tatara. Tak podany jest ozdobą stołu a dla miłośników śledzi jest doskonała przystawką bądź przekąską. 2 płaty śledzia marynowanego
VioletoweKucharzenietortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta
potrawyregionalneŚledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich
Kuchnia Beaty