poezja... Tak więc polecam ją również osobom, które tak jak i ja nie są smakoszami tej przyprawy. Druga jest tradycyjna- z marchewką. Polecam oczywiście obydwie, idealne do smażonej ryby ale nie tylko :-)Składniki na wersję z kminkiem:- 0,5 kg kapusty kiszonej ( najlepiej surówkowej)- 2 kopiaste łyżeczki kminku- 1 duży ząbek czosnku- 1 łyżeczka ksylitolu ( lub cukru(...)gotowe. Składniki na wersję z marchewką:- 0,5 kg kapusty kiszonej ( surówkowej)- 1 mała marchewka- 2 łyżeczki ksylitolu ( lub cukru)- 2-3 łyżki oliwy lub oleju-1/2 małej cebuli- pieprz do smaku Kapustę lekko odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Marchewkę umyć , obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać wszystko
Smaczne ZdroweZa oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie z nieba biały puch. Śniegowe
W kuchni Karmel-itkiProsta i pyszna sałatka śledziowa, która co roku gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej
Monia miesza i gotujewodzie do miękkości. Dobrze odsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, przestudzić.Jajka wymieszać z mąką, dodać śmietanę, stopione zimne masło, ser, cebulę i czosnek .Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Każda z części powinna mieć konsystencję(...)stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo lub stanowiąc dodatek do porcji mięska lub ryby
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 500 g filetów śledziowych ze słonej zalewy 1,5 szklanki oleju 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3
Smakowity Blog KulinarnyDziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy
DefinicjaSmakuJuż dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia pasty rybnej, ale miałam wątpliwości, co do proporcji składników itp. ale dziś mówię trzeba coś wykombinować ;) a że w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWarstwowa sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na stole dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków
Szefowa kuchniDzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie
Wyprawy kulinarneŚwietna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami
Gosia gotujeLubicie śledziki? Jak już wspominałam w moim domku jada się dużo śledzika, a zważając na porę roku gości ona u nas w różnej postaci. Dzisiaj zapraszam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCudowne w tych śledziach jest to, że smaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak
IMPRESJA SMAKUTakie domowe rolmopsy super sprawdzą się na różne okazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w
Ewa w kuchniChciałabym podać coś innego bardziej świątecznego na tegoroczną Wigilię. Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się. Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników
Malinowe Pocałunkipastę w której pozbędziemy się makrelowego zapachu i sprawimy że pasta będzie wyrazista w smaku. Najważniejsze to kupienie dobrej makreli - nie przesolonej i prawdziwie wędzonej, kolejnym ważnym składnikiem jest cebula - to ona niweluje różnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej i większej ilości pieprzu czarnego. W mojej paście dodaje czosnek niedźwiedzi ale nie jest on obowiązkowy :). Polecam tą zdrową pastę(...)cebulki Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: 1/ Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w małą kosteczkę - przekładamy do miski 2// Makrele obieramy, mięso bez ości z ryby przekładamy do miski 3/ Cebulki obieramy i kroimy bardzo drobno - przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi - mieszamy 4/ Dodajemy majonez, musztardę i przecier i bardzo dokładnie
Kuchnia PROzdrowotna