Zamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste
W kuchni Karmel-itkiTo są chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieW weekend kupiłam w fantastycznej cenie naprawdę cudnej urody krewetki i moje Dzieci pomogły mi przygotować szybciutko bardzo prostą potrawę :)) Jest to jedno z Ich ulubionych
Słodko-Słony Świat IlonyP ieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami
SzczyptaSmaQTaki obiad przyrządzałam ostatnio dwa razy w ciągu jednego tygodnia tak nam posmakowało. Za pierwszym razem nie planowałam dodawać przepisu na bloga bo stwierdziłam, że danie
Mienta blogW zasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości
mojewypiekiinietylkoZ ciekawostek - NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest
W kuchni Karmel-itkiZ pewnością wielu z Was przygotowuje już świąteczne menu. U nas nie może zabraknąć śledzika. Przygotowuję go w postaci sałatki z dodatkiem orzechów włoskich. Całość znika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś w roli głównej makrela .Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol i działają przeciwbólowo. Jej największą wartością jest selen - pierwiastek, który ma ogromny wpływ na naszą odporność, chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników a także wpływa na pracę(...)zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka 1/2 cebuli pieprz Z makreli usunąć ości i skórę. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy, drobno pokroić.Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wszystko połączyć dodając zalewę z suszonych pomidorów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaHarynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że
Bon Appetit MałgorzatyKolejna potrawa z cyklu "weekend u Mamy" :) Składniki (5 porcji): 500 g filetu z łososia, świeży, bez ości 1 cytryna 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki
My Culinary Artwidzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:)Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę(...)Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok. 60 g posiekanej natki kolendry
Chilli Czosnek i OliwaKolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie
Smaki Ewypotrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki(...)przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych
Chilli Czosnek i OliwaTe sałatki…mogłabym chyba tylko się nimi żywić. Często tak mówię, ale to nie do końca prawda. Pewnie po pewnym czasie by mi się znudziły. Ale
Smaki Ewy