Dziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej
karmelowyŁupacz był już pieczony ( przepis TU ) A dziś proponuję z tą rybką kolejne danie. Curry,imbir,mleczko kokosowe z pachnącym ryżem jaśminowym. Zapraszam;-) Składniki: filet
potrawyregionalnePyszna i kolorowa zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami. Szybka do przygotowania, rewelacyjna na obiad i wszelakie spotkania przy stole. Ładnie się prezentuje, można ją
potrawyregionalneZ Kaszubami związana jestem od strony mamy. Rzec muszę, że o korzeniach swoich nie zapomniała, a więc uparta i pamiętliwa bywa. Czasami też posługuje się dziwnymi
Życie zamknięte w smakuKiedyś zamiast samodzielnie przygotować śledzie, kupowałam gotowce w sklepie. Jak to w wielu przypadkach bywa - do momentu aż zrobiłam je samodzielnie. ;-) Po raz kolejny przepis wygrzebany
Szefowa kuchniJest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła
Bon Appetit MałgorzatyMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem...Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.Całość w śmietanowym sosie.Pycha!Składniki:250 g
Gospodyni MiejskaJesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc
W kuchni Karmel-itkinajlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych. Ma świeży, doskonały smak, a do tego jest bogatym źródłem witamin. Latem we wszystkich smażalniach towarzyszy rybom, ale nic nie stoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs na grillu lub pieczonych. Może mieć wiele wariantów. Dzisiaj przedstawiam Wam lekką wersję(...)liści zewnętrznych i dość drobno poszatkować. Krótko ugnieść z solą i miodem. Odstawić na 5 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę posiekać. Kapustę połączyć z marchewką, cebulą i zieleniną. Dodać olej, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Smacznego
Pełny talerzZamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste
W kuchni Karmel-itkiTo są chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieW weekend kupiłam w fantastycznej cenie naprawdę cudnej urody krewetki i moje Dzieci pomogły mi przygotować szybciutko bardzo prostą potrawę :)) Jest to jedno z Ich ulubionych
Słodko-Słony Świat IlonyP ieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami
SzczyptaSmaQTaki obiad przyrządzałam ostatnio dwa razy w ciągu jednego tygodnia tak nam posmakowało. Za pierwszym razem nie planowałam dodawać przepisu na bloga bo stwierdziłam, że danie
Mienta blogW zasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości
mojewypiekiinietylko