osób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam(...)klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar (zamiennik glutenu) 1,5 łyżeczki soli Składniki na farsz: 200 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 cebula (ok 70g) 30 g masła klarowanego lub innego tłuszczu (paleo, bez laktozy) sól i pieprz do smaku Grzyby moczyć w wodzie przez cała noc. Rano gotować je przez
Ola la LCHFczerwona papryka, oliwa z oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli, a następnie dusić wszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na patelni masło(...)łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera np. grana padano. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy rybę z zalewy. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę. Dodajemy makaron, rybę, czosnek oraz przyprawy i całość odrobinę podduszamy. Na koniec dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Po chwili będzie już gotowe
CodogaraMakarony i wędzonego łososia uwielbiam , od razu wiedziałam że połączę te dwa składniki w swoim ulubionym daniu obiadowym, dodatek sera pleśniowego Lazur podkręca smak tego dania
Wanilia i KardamonUwielbiam przeróżnego rodzaju sałatki. Są kolorowe, pełne warzyw i owoców. Lekkie a zarazem sycące. Często z niczego może powstać coś pysznego. Eksperymentuję czasem
potrawyregionalneBardzo lubię domowy paprykarz. Jest niesamowicie zdrowy i ... niesamowicie pyszny! Jak już zaczyna się jeść, nie sposób sie od niego oderwać. Na blogu jet
Walijskie PichcenieCukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet
DefinicjaSmakumoże mieć różne smaki. Ras el hanout można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki(...)czarnego pieprzu 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca 1 łyżeczka mielonej prażonej cebuli 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonych suszonych płatków róży 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś po raz kolejny proponuję doskonały przepis na moje ukochane mule Jak zwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, w sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis
karmelowyDziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek
karmelowyUwielbiam domowy paprykarz. Wszelkie sklepowe nie umywają się do takiego zrobionego w domu. Nie dosyć, że robiąc w domu"wiem co jem", to jeszcze te
Walijskie Pichcenieokazały się fantastycznie przyrządzone. Nie wiem czy to zasługa małży samych w sobie czy zniewalającego sosu, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu poprosiłam o... dokładkę :) W cataplanie były także kawałki ryb, np. żabnica. Hiszpańska odpowiedź czyli pajeja, że ojeja Mowa oczywiście o hiszpańskiej paelli (czyt. pajeja). Na pozór wydawać by się mogło, że to zwykły ryż z dodatkami. Nic bardziej(...)portugalskiego wina. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Idąc za ciosem zakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu
bastalenaKolejne danie do którego zainspirował mnie Pascal. Oczywiście przepis został zmodyfikowany. Gdybym wykorzystała pestki z papryczek chili, ( zgodnie z zaleceniem Pascala ) nie wiem czy dobrze
Smaki EwyIdealna przystawka na imprezę. Śledź w tej postaci smakuje cudownie. Za każdym razem znika ze stołu jako pierwsza:) Przepis pochodzi z książki “Z miłości do
CoolinarniePLJeśli lubisz nowe połączenia smaków wędzonego łososia , szpinaku i chrzanu daj się namówić ta taki torcik na zimno, wystarczy że zrobisz go po południu a rano
Wanilia i Kardamonostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii. Wszystkie elementy – warzywa, ryby, owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki(...)trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków. Obieramy marchewkę
Karo in the Kitchen