Sałatka z tuńczyka gości już w moim domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na
Passions hobbies lifePohukuje kukułka, szeleszczą z wolna liście, a ja idę. Idę i myślę.Patrząc pod nogi, kopię leżące kasztany. Boję się zmian, choć oczekuję zmiany. Do kalendarzowej
W kuchni Karmel-itkiMiałam wolną niedzielę od niepamiętnych czasów! Trzeba było ten fakt uczcić w kuchni Emotikon smile Zrobiłam, więc 4 świąteczne propozycje. Musiałam zwolnić się z
Bon Appetit Małgorzatyjedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam(...)sosem pomidorowym Gołąbki 6 liści włoskiej kapusty 350g piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić i parzyć w gorącej wodzie przez około 4-5minut. Pierś z kurczaka zmielić, wymieszać z jajem
Zapiski Młodej ŻonyQuiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste
Pyry na Gaz"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itkiZimne dłonie, para z ust, czerwone uszy i nos. Skrzypi pod nogami ziemia, konary pokrywa poranny szron. Kolejna kartka z kalendarza wydarta. Starsza o kolejny
W kuchni Karmel-itkiząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba oliwa sól, pieprz Cukinia. 0,5 cukinii sól chilli Zrobić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje. Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały(...)Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona
Kulinarny karnet ChristopheraUwielbiam dania, które są szybkie, proste i pyszne. Często zdarza się tak, że mam tylko 30 minut na przygotowanie obiadu. W takich przypadkach absolutnie nie wpadam
DefinicjaSmakuWigilia. Dom posprzątany, choinka ubrana, prezenty gotowe. Nie mogło zabraknąć jednak drobnego akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga
Wyprawy kulinarneProsta i względnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową.Składniki na kuleczki :ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty )2 jajkapół
Mechanik w kuchniAlkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania mięsa(...)zaskakujących potraw z grilla: Marynowane szaszłyki z kurczaka z ginem i tonikiem składniki: 6-8 piersi z kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii przygotowanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać
naRuszcieprosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać(...)hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy już kiedyś o kulinarnym recyklingu . A tymczasem zapraszamy po przepis: Potrzebujemy: 2 średnie cebule 10 goździków 2 szklanki mleka 1 szklanka miąższu z czerstwego pieczywa 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebule obieramy, przecinamy na pół i wciskamy w nie goździki
Marder&Marder ManufactureBardzo lubię mieszać ze sobą różne smaki. Czasami miewam na kilka rzeczy do jedzenia jednocześnie. Tym razem były to śledzie ale i również kiszone ogórki. Więc
ClauditteMissCookingDziś mam dla Was nietypowy przepis wywodzący się z kuchni śląskiej. Taka odmiana od czasu do czasu na pewno fajnie zrobi naszym podniebieniom , a smak zachwyci
Ostra na Słodko