roladki - 9750 przepisów (strona:39/650)

Roladki z tortilli z truskawkami 41

Roladki z tortilli to świetna przekąska, którą każdy z Was z pewnością z Was okazję miał już jeść. Zazwyczaj szykujemy je na domowe imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z tortilli z pewnością każdy z Was kojarzy w wersji na słono. Z dodatkiem kremowego serka, szynki i warzyw. W naszym domu tym razem zagościły roladki z tortilli(...)truskawkami w słodkiej wersji. Bardzo smaczne, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Idealne na deser czy na kolację. Polecam Wam wypróbować, póki sezon truskawkowy w pełni, zapraszam na przepis! ROLADKI Z TORTILLI Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS Liczba porcji: 2 tortille | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 2 tortille 250 g sera twarogowego 4 łyżki słodkiej śmietanki

Przepiski.pl
Rolada snickers 83

Rolada snickers Czekoladowo-orzechowe ciasto z karmelem i kremem śmietankowym, które po prostu rozpływa się w ustach. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Bardzo efektowna i przepyszna rolada, z pewnością wywrze efekt wow na wszystkich gościach. Polecam!       Składniki: Ciasto: 6 jajek 150g cukru szczypta soli 50ml oleju 110g mąki 25g kakao Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 300ml śmietanki(...)miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu – nie za długo aby krem się nie zważył *** *** Ciasto odwijamy i nasączamy mlekiem *** *** Dwie łyżki kremu odkładamy na później do przyozdobienia wierzchu rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na cieście *** *** Na kremie śmietankowym keksami wykładamy masę kajmakową (dwie łyżki masy kajmakowej odkładamy na później) i całość posypujemy drobno pokrojonymi batonikami snickers ( 2 batoniki) *** *** Ciasto rolujemy

Blog z Apetytem
Zapiekane roladki z tortilli 48

Zapiekane roladki z tortilli to świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do jego wykonania z powodzeniem można wykorzystać składniki zalegające w lodówce z którymi nie wiemy co zrobić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ja do przygotowania tej potrawy wykorzystałam szynkę, paprykę, pora, jajka oraz ser. Składniki owinęłam w tortille pocięte na mini(...)roladki i zapiekłam w piekarniku. Błyskawiczne, pyszne i pożywne danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie. Zapiekane roladki z tortilli sprawdzą się również jako imprezowa przekąska. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem i jak zwykle zachęcam to samodzielnego przygotowania! ZAPIEKANE ROLADKI Z TORTILLI – PRZEPIS Składniki 3 tortille 150 g szynki 1/2 papryki czerwonej 1/3 pora 150 g sera

Przepiski.pl
Panierowane roladki z tortilli – szybka imprezowa przekąska 48

Panierowane roladki z tortilli – szybka imprezowa przekąska Szukacie pomysłu na szybką przekąskę na Sylwestra? Polecam Wam panierowane roladki z tortilli. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Takie roladki śmiało możecie wzbogacić o inne ulubione dodatki (np. kiszonego ogórka lub cebulę). Niech przepis będzie dla Was inspiracją. Tu można zaszaleć i dodać, to co mamy akurat pod ręką. Panierowane roladki(...)układamy nasze parówki. Obok parówek układamy paseczki czerwonej papryki (jedna za drugą). Wszystko oprószamy delikatnie pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku (można zamienić na inną ulubioną przyprawę). Zwijamy tortille tworząc roladkę. Każdy rulonik kroimy na pół. Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprze, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Nasze roladki z tortilli

Słodkie okruszki
Jesienna rolada jabłkowa z orzechami. 89

Ciasto idealne na jesienną porę roku. Jesienna rolada z pysznymi jabłuszkami i orzechami. Iście sezonowy wypiek. Bardzo Wam ją polecam. Jest naprawdę bardzo łatwa do zrobienia i stanowi świetną alternatywę do tradycyjnej szarlotki. Składniki: Masa jabłeczna: 6 średnich lub 8 małych jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 lyzka cukru z wanilia 1/3 szklanki cukru 50 g pokruszonych orzechów włoskich Ciasto(...)przez około 15 -20 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika. Funkcja piekarnika góra – dół. Upieczone ciasto przestudzić na kratce. Jeśli jabłka troche stężeją roladę łatwiej będzie się zwijać. Kiedy zwijałam moja roladę jabłka były jeszcze cieple i za płynne. Przestudzona roladę przykryć dużą tacą wyłożoną pergaminem i przewrócić na druga stronę, tak aby masa jabłkowa znajdowała się

Pani M - kuchnia smakowita
Kurczak z Boczkiem w Sosie Śmietanowym 65

boczkiem w sosie śmietanowym jest naprawdę prosty, a samo jego przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy rozbić kawałki fileta z kurczaka na tradycyjne kotlety, przyprawić, a następnie zwinąć w roladki i owinąć plastrem boczku. Następnie podsmażyć i udusić z dodatkiem sosu. Brzmi banalnie prawda? Bo danie to jest naprawdę bardzo łatwe, a jego smaku nie da się opisać! Kurczak z boczkiem(...)sosie śmietanowym to potrawa, o której mówi się jeszcze kilka godzin po jej zjedzeniu. Roladki z kurczaka zawijane z boczkiem to bardzo smaczne danie, które śmiało można przygotować na dwa dni. W bardzo łatwy sposób można je odgrzać, dzięki czemu ze smakiem możemy je zjeść także drugiego dnia. Mięso jest bardzo aromatyczne, soczyste i delikatne. Dzięki cieniutkiemu plasterkowi

Przepiski.pl
Rolada biszkoptowa z galaretką z rabarbaru 98

która niezmiennie kojarzy mi się z wiosną i która wypełnia brak rodzimych owoców o tej porze roku. Przepisów na wykorzystanie rabarbaru podałam tu już sporo ( klik! ). Dziś zapraszam na roladę biszkoptową z domową galaretką z rabarbaru w wersji wegetariańskiej, czyli bez użycia żelatyny. Składniki : Biszkopt   5 jajek  szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki  płaska łyżeczka(...)opcją pieczenia góra/dół. Dużą piekarnikową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Oddzielić żółtka od białek.  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.  Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.  Do żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Zamiast owsianych i kokosowych kuleczek na deser… 69

gorąco! Przy takiej pogodzie po prostu nie chce mi się włączać piekarnika, dlatego rolada bez pieczenia wydała mi się dobrym pomysłem na deser. Rolada łączy w sobie dwie znane Wam słodkości owsiane kuleczki czekoladowe i owsiane kuleczki kokosowe. Przygotowanie rolady est proste, bo wystarczy obie masy rozwałkować, ułożyć jedną na drugiej i zwinąć w rulon. W ten sposób powstanie(...)biało czarna” rolada, która przed krojeniem wędruje najpierw do lodówki. U mnie w domu jest tak ciepło, że masło szybko osiąga temperaturę pokojową, mało się nie rozpuszcza. Dlatego musiałam dosyć szybko pracować aby jak najszybciej wstawić roladę do lodówki. Bazując na tym doświadczeniu polecam przed rozwałkowaniem ciasta włożyć je do lodówki przynajmniej na pół godziny… Mądry człowiek

codojedzenia
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami 89

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami Och jak ja uwielbiam rolady bezowe! Często goszczą one w moim domu, robię je z różnymi owocami i różnymi kremami. Zawsze są pycha i zachwycają gości smakiem oraz wyglądem. Do tego taka rolada jest prosta i szybka w wykonaniu. Bardzo polecam!       Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki(...)wystudzenia *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem (uwaga! beza jest mocno słodka, więc nie ma potrzeby dosładzać śmietanki) *** *** Śmietanę wykładamy na bezę. Jedną łyżkę śmietanki odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu *** *** Truskawki myjemy i osuszamy. 2/3 owoców kroimy na kawałki i wykładamy równomiernie na śmietanie *** *** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu

Blog z Apetytem
Rolada kakaowa z kremem 92

takie ciasta to jest to! Czekoladowy biszkopt otulający delikatny krem śmietanowo-serowy i słodko-kwaskową niespodziankę sprawdza się na każdą okazję. Pomyślicie, że rolada to dużo roboty, bo trzeba upiec, wystudzić, ubić krem, przełożyć, zawinąć i kto wie co jeszcze? To ja na to powiem, że tak, trzeba to wszystko zrobić, ale zajmie to maksymalnie godzinę (i to z krótkimi(...)gotowego ciasta, ale to nie wymaga naszego nakładu pracy. Ale… Takie ciacha to prawdziwy hit na każdą okazję. Zwykły biszkopt z kremem nie zrobi takiej furory jak właśnie rolada, a przecież to jedno i to samo. Dlatego właśnie zachęcam do tego (pozornego) wysiłku jak rolada. Nie jest to aż tak pracochłonne, jak Wam się wydaje. Składniki 4 jajka

Analiza Smaku
Rolada serowa z polędwiczką wieprzową 118

Rolada serowa z polędwiczką wieprzową Bardzo smaczna, ładnie prezentująca się na stole i łatwo podzielna rolada z sera żółtego, polędwiczki wieprzowej i farszu pieczarkowego. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach oraz w święta. Tą pyszną przekąskę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!     Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka ok 300g żółtego sera ( użyłam sera(...)zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier *** *** Na ciasto wykładamy polędwiczkę, a na mięsie rozprowadzamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut *** *** Po tym czasie roladę wyjmujemy

Blog z Apetytem
Roladki schabowe z farszem grzybowym 133

Roladki schabowe z farszem grzybowym Bardzo aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Warto skorzystać z wysypu świeżych grzybów, który akurat mamy w lasach i przygotować z nich ciekawe potrawy. Poza sezonem możemy jako farszu do roladek użyć grzybów mrożonych (wcześniej je rozmrażając) lub pieczarek.     Składniki: ok 1 kg schabu 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego) 350g świeżych grzybów leśnych(...)smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia *** *** Na każdym plastrze mięsa układamy porcję farszu grzybowego *** *** Całość ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące *** *** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano *** *** Następnie roladki zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy pozostałe podsmażone grzybki (jeżeli zostały nam z farszu

Blog z Apetytem
Rolada serowa z polędwiczką i pieczarkami 324

Rolada serowa z polędwiczką i pieczarkami Przepis na roladę serową to jeden z Waszych ulubionych na blogu. Poprzednio robiłam ją z kurczakiem i pieczarkami oraz z suszonymi pomidorami. Dziś padło na polędwiczkę wieprzową. No i znowu strzał w dziesiątkę. Mięsko jest mega kruche, soczyste i aromatyczne, a ciasto jak zawsze pyszotka. Polecam wypróbować!     Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka(...)Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier *** *** Na ciasto wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Na brzegu ciasta układamy przyprawioną wcześniej polędwiczkę *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 45 minut *** *** Po tym czasie roladę

Blog z Apetytem
ROLADKI Z SZYNKI Z SERKIEM I ORZECHAMI (keto, LCHF, redukcja, bez glutenu) 302

Roladki z szynki z serkiem i orzechami to przepis, który poznałam dzięki mojej koleżance Kasi M. na jednej imprezce. Idealne śniadanie czy kolacja chociażby na panujące upały, ale i świetna przekąska na różnego rodzaju uroczystościach o każdej porze roku. Pyszne i ekspresowe do zrobienia a do tego jest to kolejne danie uniwersalne, które sprawdzi się zarówno na adaptacji(...)adaptacji sięgną po tłusty ser, dodadzą do niego zdrowych olejów, oliwy z oliwek, więcej orzechów. Natomiast osoby na redukcji wybiorą chudy twaróg i ograniczą tłuszcze dolewane. Składniki – roladki z szynki z serkiem i orzechami: 200g dobrej jakości szynki w plastrach (opcjonalnie inna wędlina np. drobiowa na redukcji) 200 g serka śmietankowego (opcjonalnie chudy twaróg na redukcji) 10 g pestek

Ola la LCHF
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 190

Makowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)proporcjach maku do ciasta, w składnikach nadzienia, czasem w kształcie ciasta. Niegdyś gospodynie piekąc zawijańce pozwalały na to, by były one nieco spłaszczone, bowiem prawa fizyki są nieubłagane i rolada drożdżowa ułożona luzem na blasze podczas pieczenia nie rośnie równomiernie, a nieco bardziej na boki. Moja babcia, mama i ciotki miały specjalne blachy, dzięki którym udawało się mniej więcej utrzymać

Trzeci talerz