głowie rodzą się kolejne pomysły :) ➤Przeczytaj także: DIY Marmurowe tło do fotografii kulinarnej (wpis na blogu Fotografia Coolinarna) DIY Tło do fotografii z tkaniny oraz starej gazety OMÓWIENIE ZDJĘCIA - ROLADA CYTRYNOWA KONCEPCJA ZDJĘCIA Zaplanowałam jasną, wiosenną stylizację z delikatnym wielkanocnym akcentem. Biszkoptowa rolada z cytrynową masą - połączenie bieli, szarości, odcieni żółci uzupełnione zielenią. DOBÓR TŁA I PROPSÓW(...)okazało się, że nie mam żadnego wazonika na kwiaty, który by pasował. Wybrałam więc taki z dodatkiem niebieskiego i dołożyłam niebieską tkaninę. STYLIZACJA DANIA Po zwinięciu rolady wypełnionej masą porządnie ją schłodziłam. Do przekrojenia użyłam ostrego noża zamoczonego w gorącej wodzie - dzięki temu uzyskałam niemal idealnie równy i wyrazisty przekrój. Długość rolady dopasowałam do wielkości talerza, pozostałą część
Chilli Czosnek i OliwaCzekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami . Idealna zarówno do porannej kawy jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie(...)upieczona zwija się bezproblemowo, jest wilgotna i nie pęka. Czekoladowa rolada: 6 dużych jajek (w temp. pokojowej) 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń czekoladowy (u mnie Winiary do ciast i kremów ) 1 czubata łyżka mąki 4 łyżki cukru 500 ml mleka
Poezja smakuPamiętacie roladki drobiowe z fasolką szparagową ? Dzisiaj polecam Wam kolejną wersję roladek z piekarnika. Tym razem do środka dałam suszone śliwki a roladki owinęłam wędzonym boczkiem. Gotowe roladki podałam z pesso oraz sałatką z roszponki i pomidorków skropioną olejem rydzowym. składniki: 2 podwójne duże piersi z kurczaka (ok 1,2 kg) ok 220 g boczku wędzonego parzonego w cienkich plastrach(...)zachodzące na siebie. Następnie na boczku ułożyć jeden rozbity płat mięsa. Przy jednym brzegu ułożyć śliwki suszone, po ok 3-5 sztuk w zależności od wielkości śliwek. Zwinąć w roladkę razem z boczkiem począwszy od brzegu przy którym ułożone były śliwki. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujePrzepyszne roladki z indyka, które skrywają w sobie śródziemnomorskie nadzienie z sera typu feta i suszonych pomidorów. Połączenie wprost obłędne. Roladki upiekłam w glinianym garnku o nazwie gjuwecz . Składniki: przepis na 3 duże lub 6 średnich roladek 1kg piersi z indyka (pół piersi) 200g seru typu feta – petida 100g suszonych pomidorów 6 plasterków szynki wędzonej 150ml wody sól, pieprz, słodka(...)papryka Filet rozbijamy tłuczkiem, wycinamy porcje na roladki. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Suszone pomidory tniemy w paski, mieszamy z petidą. Na każdej roladce rozsmarowujemy przygotowany farsz, zwijamy filet tworząc roladkę i okrywamy go dwoma plasterkami szynki wędzonej. Dla pewności roladki obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladki układamy w naczyniu, wlewamy 150ml wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy
Gotowanie i blogowaniePIECZONE ROLADKI Z POMIDORKAMI W CEBULI Co prawda roladki możemy przygotować z czym chcemy. Jednak ja polecam z suszonymi pomidorkami i serem mozzarella. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie. Aby roladki nabrały aromatu i smaku zapiekłam je z cebulką, która ze złociła się i zmiękła. Jest smacznym dodatkiem do ziemniaków :> ~~SKŁADNIKI~~ schab bez kości 6 średnich(...)METODA~~ Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe, tyle że cieniej. Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Na brzegu układamy plaster mozzarelli i dwa małe pomidorki. Zwijamy roladkę. Wokół roladki owijamy boczek. Roladki smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Wierzch roladki ponownie oprószamy solą, pieprzem i papryką. Umieszczamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy dookoła
Kuchnia PaulettesRoladki z tortilli z szynką i warzywami . Planujesz już sylwestrowe menu ? Może ten prosty przepis cię zainspiruje . Z tą szybką przekąską z gotowej tortilli przygotujesz najpyszniejszą imprezę w 2016 roku! Bez smażenia! Na ostatnia chwilę! Można te pyszne, proste Roladki z tortilli z szynką i warzywami przygotować, gdy goście pukają już do naszych drzwi! Gotowe placki tortilli wsytarczy posmarować sosem(...)majonezem i obłożyć ulubionym farszem, ja proponuję wykorzystać jako farsz do roladek z tortilli gotowaną szynkę, kolorowe papryki, świeżego ogórka, oraz sałatę lodową. A jak macie czas i ochotę to możecie podobne roladki przygotować z naleśników: roladki z wędzonym łososiem naleśniki bez jajek z szynką i sałatą Jak przygotować roladki z tortilli z szynką i warzywami? Nie ma nic prostrzego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso mielone daje wiele możliwości, więc postanowiłam z nim poeksperymentować i stworzyć te pyszne roladki przyprawione na sposób włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem - to może być obiadowy hit w Waszych domach! :) Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach(...)razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą tworzy cieniutki plasterek boczku. Do mięsa dodałam przyprawy i dodatki, które nadają im włoskiego charakteru. Efekt jest spektakularny! Coś czuję, że te roladki będą u mnie obiadowym hitem! Mam nadzieję, że u Was także. :) Roladki: 500 g mięsa wołowo-wieprzowego 1 średnia
Cooking Monsterpoprzek na długość, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy pieprzem ( nie solimy!!! )od wewnętrznej strony posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na każdym układamy po kawałku serka i zawijamy w zgrabne roladki, lekko dociskając. Zupę cebulową wysypujemy na tackę, zrolowane roladki obtaczamy w sproszkowanej zupie. Układamy roladki na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor w między czasie każdą roladkę skrapiamy sosem sojowo(...)grzybowym( tylko dla uzyskania koloru). Podsmażone roladki zalewamy śmietanką, na patelni gdzie się smażyły lub przełożyć roladki do wyższego garnka. Wtedy śmietankę wlać na patelnię i przelać do roladek by zebrać smak. Zmniejszamy gaz i dotujemy na małym ogniu ok.15 minut mieszając od czasu do czasu. Pilnujemy aby sos nie wrzał. Po tym czasie roladki i sos gotowy. Moja propozycja
W garach u GosiKolejny przepis to coś banalnego, nawet zastanawiałam sie czy go dodawać, ale co tam :-) Roladki są pyszne to dodam :-) SKŁADNIKI: -schab (tyle plastrów ile chcemy roladek) -słodka papryka w proszku -wegeta -pieprz -ser żółty (tyle kawałków ile plasterków schabu) -*dodatkowo można dodać szynkę, mi akurat się skończyła, wiec robiłam roladki z samym serem :-) -cebula -1 duży ząbek czosnku(...)śmietankowe -1 szklanka mleka -sól -pieprz -koperek suszony lub świeży Plastry schabu rozbijamy najcieniej jak się da :-) Następnie posypujemy papryką, wegetą i pieprzem. Dajemy do środka ser i zawijamy roladkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy roladki, czosnek też kroimy i posypujemy roladki. Całość polewamy olejem i pieczemy około 20 minut w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuobiadu zostało mi trochę ugotowanej fasolki szparagowej więc pasowało ją wykorzystać. Przygotowałam pieczone roladki drobiowe. Fasolkę szparagową dałam do środka a całe roladki owinęłam wędzoną szynką. Roladki świetnie smakowały i wspaniale prezentowały się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka (ok 450 g) ok 25 strączków ugotowanej fasolki szparagowej 8 cieniutkich plastrów szynki wędzonej długodojrzewającej sól,pieprz olej(...)desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko zwinąć w roladkę zaczynając od brzegu przy którym jest fasolka. W ten sam sposób przygotować pozostałe trzy roladki. Naczynie żaroodporne skropic olejem i ułozyc w nim roladki. Roladki również lekko skropić olejem. Naczynie
Monia miesza i gotujePuszysta, mięciutka, cudownie kokosowa - ta rolada bije wszystkie rolady na głowę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta. Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Wielbiciele(...)koniec wmieszać wiórki kokosowe. Dobrze jest zmielić wiórki w młynku do kawy (krótko!). Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 17 minu. Jeszcze gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę. Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by ciasto się nie przykleiło ubić śmietanę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Małe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)płynu (bulionu, wody lub śmietanki). Jeśli chcecie uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte
cool and mintyRoladki (zrazy) wołowe są ulubionym daniem w moim domu. Może nie robię ich zbyt często ze względu na czas potrzebny do ich przygotowania, ale warto go poświęcić i w efekcie rozkoszować się pysznym daniem. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje zawijanie roladek, gdyż samo duszenie nie absorbuje już tak bardzo naszej uwagi. Do przygotowania roladek użyłam tym razem ligawy, ale dobra(...)duża cebula 2 - 3 ogórki kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo: sznurek wędliniarski lub gruba bawełniana nić Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości
Kuchcik gotujePyszna i świetnie wyglądająca rolada Brzoza. Inspiracja od Pani Wandy Tembre, jednakże zmieniłam kilka rzeczy by robiło się ją z przyjemnością. BISZKOPT: 5 jaj 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2łyżki gorącej wody Białka ubijamy na puszystą pianę dodajemy partiami połowę cukru, w drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałą(...)wykładamy z piekarnika biszkopt dnem do góry. Przykrywamy mokrym ręcznikiem i czekamy ok 2 minut. Ściągamy ręcznik oraz pergamin z góry. Natomiast z pergaminem z pod spodu zaczynamy zwijać roladę. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostygnięcia. Masa czekoladowa: 100g czekolady gorzkiej (jak największa zawartość kako) 50 g czekolady mlecznej 50 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 żółtek 0,5 szklanki
Moje Słodkie Piekiełko