Dziś zapraszam Was na drożdżową roladę makową, która obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Przepis mam od mamy. Ciasto wychodzi z niego bardzo smaczne, puszyste i delikatne i co najważniejsze nie rozpada się. Można do niego użyć masy z puszki, ale myślę, że o wiele lepiej smakuje z masą makową przygotowaną przez siebie. Zapraszam!!! Składniki na ciasto(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy placek smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2- 3 cm przy każdym brzegu. Zwijamy roladę, a końce sklejamy. Następnie kawałek papieru do pieczenia smarujemy margaryną i zawijamy roladę. Pieczemy przez 30-45 min w 180C. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy. Smacznego
Passion of Cookingchrzanu 1 szklanka rosołu 1,5 łyżeczki żelatyny ugotowana marchewka do dekoracji świeże zioła do dekoracji Serek wymieszać z chrzanem. Każdy plaster szynki smarować nadzieniem chrzanowym i zwijać w roladki. Ułożyć je na talerzu. Marchewkę pokroić dekoracyjnie i razem z ziołami ułożyć na półmisku z roladkami. Rosół doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Kiedy przestygnie zalać(...)roladki. Odstawić do lodówki do stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, szczelnie przykryte folią do żywności. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy połową maku i zwijamy roladę, boki zakładamy pod spód. Każdą roladę zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu, rolady w papilotach z papieru układamy na formach do pieczenia, odstawiamy
Apetyczna babeczkakaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy z oliwek z obu stron, aż się zrumienią kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dymkę kroimy podsmażamy na maśle dorzucamy ugotowana kaszę(...)kaszy układamy gorące, zarumienione roladki Smacznego! p S do całości dobrze pasuje sałatka z chrupiącej sałaty lodowej z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w sosie vinegret
Luźna Kuchniatylko na niedzielny obiad ale i na zwykły dzień. Sycące danie :) Rolady wieprzowe w troszkę innym wydaniu. Bardzo aromatyczne i bardzo smaczne! Zapraszam :) Rolady wieprzowe z nadzieniem z sera, masła i pietruszki. Składniki: 4 plastry/porcje wieprzowiny ser żółty starty na dużych oczkach- ok 1 garść 1/4 miękkiego masła garść poszatkowanej pietruszki sól, pieprz, bułka tarta jajko olej Przygotowanie(...)pieprzem (nie za dużo- ser nada słoności) Starty ser żółty wymieszać dokładnie z masłem i pietruszką. Uformować 4 porcje, które kolejno wykładamy na plastry mięsa. Szczelnie zawijamy rolady. Możemy na końcu związać sznureczkiem lub spiąć wykałaczkami. Następnie obtaczamy w jajku i bułce i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą rumiane z każdej strony. Smacznego! Podajemy z ziemniakami
Tagebuch po polskurolada to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół ale także na inne rodzinne spotkania i obiady. Przygotowuję ją często, bo smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią szpinaku. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki a w dniu podania tylko upiec i gotowe. Jest smaczna nie tylko na ciepło ale też na zimno jako dodatek(...)kanapek. Mięso jest soczyste ale należy uważać, żeby go nie przepiec, bo wtedy będzie suche i niesmaczne. Z podanych składników wychodzi rolada, którą można podzielić na około 12 porcji. Składniki: 2 duże podwójne piersi z kurczaka 8-9 długich plastrów boczku 400 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz 3 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąkę ,mieszamy łyżką ,czekamy aż lekko przestygnie.Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie , miękkie ciasto .Odstawiamy . Wszystkie składniki nadzienia mieszamy na jednolitą masę. Nastawiamy w dużym garnku wodę ,tak aby pierogowe rolady mogły się swobodnie zmieścić i gotować . Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt prostokąta . Rozsmarowujemy na nim masę serową i zwijamy jak roladę , końce z dwóch stron podwijamy ,szczelnie,aby masa(...)końce folii .Włożyć ostrożnie do garnka i gotować na małym ogniu około 30 minut .Następnie ostrożnie wyjąć z garnka , ja przełożyłam delikatnie na sitko i następnie na talerz .Wyjmujemy roladę z folii i kroimy na kawałki .Posypujemy cukrem i gorącym masłem. Ja podałam z sosem malinowym . Mniam -mniam dziękuję za przepis
Ladylaura.odstawiamy na 1.5 h do wyrośnięcia . Po tym czasie dzielimy obie porcje na połówki bo ciasta będzie dość sporo i u mnie na desce nie dałam rady zrobić rolad za jednym razem ,chwilę każdą część wyrabiamy. Podsypujemy deskę mąką i wałkujemy na prostokąt ciasto paprykowe ,wałkujemy ciasto serowe i kładziemy na ciasto paprykowe, zwijamy do środka ,można zwinąć jak roladę(...)chciałam żeby wzorki w środku bułek były nieregularne :) kroimy "roladę" na kawałki ,od nas zależy jakie będą szerokie ,u mnie były różne :) przykrywamy ściereczką na 20 minut Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy bułeczki przez 15 minut . Powtarzamy czynności z drugą porcją ciasta . Wyciągamy na kratkę do ostudzenia chociaż ciepłe smakują rewelacyjnie :) Smacznego
Wypieki Renecieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym. W rondlu przyrumienić na tłuszczu przez chwilkę czosnek i cebulę, włożyć roladę i z każdej strony ją sparzyć tak by zmieniła kolor z surowego mięsa. Podlać rosołem , na początek jedną szklankę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, w przypadku szybkiego odparowania dolewać(...)rosołu. Na koniec roladę wyjąć, dodać śmietanę i sos zmiksować przy pomocy blendera. Roladę lekko przestudzić, zdjąć z niej sznurek i pokroić na plastry. Podawać z ziemniakami z wody i sosem
Gotowanie jest łatwesmakowite... Inspiracją był wujek google, niestety nie pamiętam strony... Składniki na 6 porcji: - 6 mniejszych piersi od kurczaka - 6-12 plastrów cienkiego boczku (zależy od wielkości) + 6 do roladek boczkowo- śliwkowych (nie trzeba, ale warto) - 6 cienkich plastrów szynki wędzonej, np. brandenburskiej - 2 białe części pora - 1-2 łyżki masła klarowanego - zioła np. dalmatyńskie - suszony czosnek Gdy mamy więcej boczku(...)warto przygotować także roladki z suszoną śliwką. Każdy plaster boczku przekroiłam na pół, zawinęłam w niego śliwkę i spięłam wykałaczką. Na patelni, na maśle klarowanym podsmażyć chwilę pokrojone w plastry białe części porów. W tym czasie umyć i osuszyć piersi z kurczaka. Każdą pierś oprószyć z obu stron ziołami i posypać suszonym czosnkiem. Na desce rozłożyć po dwa plastry boczku
Smaczne Zdroweosuszyć, pozbawić błonek. Pokroić wzdłuż na 4 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na każdym płacie układać paseczki kolorowej papryki i mozzarelli. Zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 3 plasterkami boczku, w razie konieczności spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Posypać rozmarynem i piec
Smakołyki Asipotasu i żelaza. No, ale… samej kaszy nie będę jadła! Dzisiaj przyrządzę potrawę na bazie kaszy jęczmiennej w mniej klasycznym wydaniu. Zrobiłam z niej sałatkę – świetny dodatek do rolady z polędwiczki wieprzowej z hiszpańskim akcentem w postaci chorizo. Ilość składników może trochę przytłaczać, potrawy też nie da się zrobić w 5 minut, ale warto poczekać na efekt! Przepis jest(...)solą i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy hummus (przepis niedługo ;)), kładziemy cheddara, chorizo i liście bazylii, wszystko jak najbardziej w jednej linii, żeby można było łatwo zwinąć roladę. Rozgrzewamy sporą patelnię z kroplą oleju. Włączamy piekarnik, 200 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka. Zwiniętą roladę przewiązujemy w kilku miejscach sznurkiem/nitką (niekolorową, żeby nie zafarbowała mięsa) i wrzucamy
Martyna Cooksmożna przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się gryzie", ale potem spróbował i uznał, że chyba się mylił :) ogólnie w roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem(...)kroimy w kostkę około 1x1cm. Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy ścisło roladkę i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią. Roladki układamy w naczyniu do zapiekania, oprószamy lekko solą (szczyptą, bo wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj polecam doskonałą roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, serem fetta i suszonymi pomidorami. Całość owinięta plastrami szynki parmeńskiej. Naprawdę warto wypróbować. SKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka opakowanie szpinaku 2 opakowania szynki parmeńskiej 1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 kostki sera fetta (twardej ) 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE Filet kroimy na dwie lub więcej części(...)oleju doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem. Na filet układamy szpinak, kruszymy ser fetta, układamy suszone pomidory. Filet rolujemy, obok układamy szynkę i razem z szynką i folią owijamy roladę. Wyjmujemy folię i roladę przykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C ok. 1 godzinę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyłyżek oleju, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa. Smażymy około 10 minut, aż cały płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy. Na rozbite kotlety wykładamy warstwę warzyw, zwijamy w rolady. Każdą roladę zawijamy szczelnie w folię spożywczą, końce folii zawiązujemy w supełki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy zawinięte w folię rolady i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Wyciągamy
Gotowanie moimi oczami