roladki - 9750 przepisów (strona:185/650)

Szybka rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym 128

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta   biszkoptowa rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym. Puszysta a zarazem wilgotna i znika szybciej niż jej samo przygotowanie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada smakuje rewelacyjnie   :) Dowolnie udekorować

W garach u Gosi
roladki z piersi kurczaka... 142

potraw w płynie - do smaku, woda 3 szklanki piersi delikatnie rozbić przez woreczek foliowy, posmarować musztardą, posypać pieprzem, papryką, kucharkie, dodać pokrojoną paprykę i ser mozzarella zawinąć piersi w roladki, spiąć wykałaczkami lbu owinąć nitką, obsypać mąką pszenną, na gorącym oleju zrumienić z każdej strony wsypać pokrojoną w piórka cebulę, wlać przyprawę w płynie, wodę i pod przykryciem dusić(...)minut roladki przełożyć na talerz, wywar blenderem zmiksować na smaczny sos, podawać z czym sie lubi - roladki są szybkie, smaczne aromatyczne...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z kurczaka 713

Rolada z mięsa kurczaka to przeważnie pierś z kurczaka, lekko rozbita tłuczkiem, doprawiona jak kto lubi, w środku ma pyszne dodatki, następnie zwinięta. Roladki z kurczaka z serem mozzarella i szynką szwarcwaldzką, to idealne połączenie smakowe i wizualne. Bardzo lubię połączenie delikatnych piersi z kurczaka z różnymi farszami. W tym przepisie mamy wyrazistą w smaku pastę paprykową, szynkę wędzoną, natkę(...)szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone w plastry jako wędlinę do kanapek. Smacznego!   The post Roladki z kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki tostowe 105

każdą kromkę wykładamy po jednym plasterku sera żółtego , plasterek szynki konserwowej , oraz , z 2 , 3 plasterki pieczarki , kiedy mamy na naszej kromce wszystkie składniki , zwijamy je w roladki , i tak postępujemy do wykorzystania chleba tostowego .  Kiedy mamy przygotowane roladki , rozbijamy jajko i osobnym talerzu wsypujmy bułkę tartą , dodajemy do jajka odrobinę soli , oraz pieprzu i panierujemy w jajku(...)bułce , i wykładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju , smażymy na złoty kolor .  Po usmażeniu wszystkich roladek , są gotowe do podania . A kiedy zostały nam skórki od chleba , oraz jajko z bułką tartą , to możemy skórki od chleba nasączyć w jajku , bułce i także usmażyć

Mój Smak
Mięsne roladki w ziołach 121

pozbawione kości, jest bardzo fajną alternatywą do wyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych(...)płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam

Kulinarne przemyslenia
Rolada jabłkowa 185

Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje.   Jednak zanim przejdę do przepisu chciałam się podzielić z Wami moim odkryciem. Często robię zakupy w internetach i równie często coś tam sprzedaję zarówno prywatnie(...)pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Rolada szpinakowa z tuńczykiem 135

pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt i wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Odstawiamy, aż trochę przestygnie. Następnie rozsmarowujemy na nim serek, układamy kawałki odsączonego tuńczyka na całej powierzchni. Przy jednym z brzegów układamy paski ogórka. Następnie wszystko zwijamy w roladę, potem zawijamy(...)folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę kroimy na kilkucentymetrowe kawałki

e-PrzepisyKulinarne
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i kapustą 425

Pomysł na taką roladę podsunęła mi teściowa. Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Także z powodzeniem sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad/kolację jak i na domową imprezkę. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wam odpowiada czy nie... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula(...)jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto, aby po upieczeniu się łatwiej kroiło i nie kruszyło się tak mocno. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami 137

Ciasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ C iasto, które musicie wypróbować :)  Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin.  Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)150ºC, a następnie 15 minut w 165ºC. Gorący biszkopt bezowy przełożyć do góry nogami na czysty arkusz papieru do pieczenia, od spodu oderwać papier i delikatnie zrolować ciasto. Rolada na pewno się połamie, ale w ogóle się tym nie przejmujcie** Spód pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami

Ugotować
Indyk po francusku - rolada 144

Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy. Składniki: 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto w rolce), 300 g mielonego(...)kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na środku ciasta po długości. 1/3 część ciasta ( brzegiem dłuższym) składamy do wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy  roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto pieczemy 220 ° c przez pierwsze

Moniki Smakołyki
Rolada serowa 317

Kolejna propozycja na pyszne śniadanko lub przekąska na imprezę. Rolada mocno serowa z dodatkiem papryki, szynki i pieczarek. Składniki: 0,5 kg sera Gouda (w kawałku) 200 g serka topionego z papryką 1/2 pęczka szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 6 plasterków szynki konserwowej 6 pieczarek sól, pieprz Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Ser zawiń (bardzo dokładnie) w folię spożywczą i włóż(...)garnka i odwiń z folii - rozwałkuj na "prostokąt" (najlepiej wysmarować wałek i blat odrobiną oleju). Na serowy prostokąt wykładamy farsz (zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na brzegach). Roladę ciasno zwijamy i owijamy folią aluminiową - wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy jako przekąskę lub dodatek do kanapki, idealna również na Wielkanocne śniadanie

Alutka-Gotuje
Rolada żyrafa z galaretką 422

Dziś przepis na roladę. Od dawna zbierałam się, żeby zrobić roladę żyrafę, ale jakoś nie było okazji. Dopiero wspólne pieczenie  Ciasta na niedzielę  mnie zmobilizowało, bo tematem w tym tygodniu jest właśnie rolada.   Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80 ml wody  45 ml oleju 3 łyżki kakao Nadzienie: 500 ml kremówki

Ewusiowe Smaki
Sernik mediolański z powidłami (na dużą blaszkę) 160

minut (też 180 stopni). Wierzch: Ostatnią część ciasta rozwałkowujemy na jak największy prostokąt (mój miał około 40x55cm), smarujemy całość drugą częścią dżemu i zwijamy ciasto w roladkę (obojętnie wzdłuż którego boku, ja zwinęłam wzdłuż dłuższego, aby mieć więcej "zwinięć" w roladkach). Roladkę kroimy na około 1,5 cm kawałki i układamy jedna obok drugiej na podpieczonym serniku. Jeszcze raz wstawiamy

Kolorowy Przepisownik
Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym i porą 130

dość rzadko gości , z racji tego że za nią nie przepadamy , ale ostatnio moje kubki smakowe wariują , i małymi korkami przekonuję się do wołowiny , i tu zapraszam na fajne roladki , z porą i ogórkiem kiszonym , fajne połączenie smaków . Składniki  8 cienkich plastrów kotletów wołowych  4 średnie ogórki kiszone  1 pora ( część biała ) musztarda miodowa  pieprz czarny(...)wszystko dokładnie mieszam .    Jak nasz farsz jest gotowy , kotlety każdy z osobna , smaruję łyżeczką musztardy i wykładam dużą łyżkę farszu , ciasno zawijam, postępujemy tak aż przygotujemy wszystkie roladki , jak mamy przygotowane wszystkie roladki , układamy dość ścisło w naczyniu żaroodpornym bądź w blaszce , a resztę farszu układamy na wierzch naszego mięska , przykrywamy mięsko folią aluminiową i pieczemy około

Mój Smak
Restauracja Hotel Diament Spodek 127

architektura nie zachęca, ale warto się tym nie przejmować i wejść do środka . Kuchnia śląska czeka. Jak na śląską kuchnie to restauracja na 5. Niby Śląsk ale prawdziwej pysznej rolady czy wodzionki w restauracjach to ze świecą szukać, tutaj można taką zjeść. Ciekawe menu, fajnie napisane po śląsku . Ogólnie menu ciekawe, bo można znaleźć w nim pierogi z kaszanką(...)bajka. Ja lubię rosoły naturalne i od magii trzymam się z daleka, wiem że Śląsk kocha magii w każdej zupie, ale może w restauracjach darujmy to sobie. Na drugie rolada z kluskami i kapustą solidne, konkretne, pyszne danie. Jak na prawdziwą roladę w środku kawałki ogórka i kiełbasy a nie jak sie zdarza w wielu knajpach wszystko zmielone na papkę

Bernika - moj kulinarny pamietnik