trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy(...)rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka. Skomentuj
MamaOskarkalubię wyrzucać jedzenia i zawsze staram się zagospodarować resztki. Pozostały z obiadu ryż i resztki ogórka wykorzystałam do wykonania tych roladek. Ponieważ oscypek, który do nich dodałam, jak na mój gust, troszkę za bardzo dominował, więc następnym razem użyję delikatniejszego sera :) Składniki: Nieduży bakłażan sól olej do posmarowania ugotowany ryż – po 1 łyżce na plaster bakłażana kilka gałązek cienkiego szczypioru(...)pokroiłam w słupki o szerokości plastrów. Ugotowany ryż wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem. Na każdym plastrze bakłażana rozłożyłam po łyżce ryżu, ułożyłam po dwa słupki ogórka i słupku oscypka. Zwinęłam roladki, ułożyłam je na talerzach i przybrałam natką pietruszki. Do roladek podałam sos jogurtowy
Kuchenne zapiski Edytykilka razy, że w tym sklepie są do kupienia fajne eko-produkty. I miła obsługa :) A ja lubię fajne produkty i miłą obsługę, więc korzystam z biozdrowie24 :) Zrobiliśmy pyszne roladki z cukinii i bakłażana nadziewane zieloną soczewicą i innymi dodatkami. Tak na lekko pikantno. I na koniec posypane serem i zapieczone. Pyszna rzecz, naprawdę. Mi osobiście bardziej smakował bakłażan(...)cienkie plastry (około pół centymetra). Smarujemy oliwą z obu stron i smażymy do przyrumienienia na patelni grillowej. Jak wystygną to na jednym krańcu kładziemy łyżeczkę soczewicowego farszu i zawijamy roladki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę pomidorów z puszki (razem z zalewą oczywiście). Układamy roladki szczelnie w naczyniu i od góry zalewamy resztą pomidorów. Na samą górę ścieramy parmezan. Zapiekamy
Marder&Marder Manufactureczerwoności i prawie nigdy nie stygnie. Nie ma czasu, sezon za długi nie jest, trzeba go w pełni wykorzystać żeby zimą mieć co wspominać. Dzisiaj zapraszamy na grillowane roladki z bakłażana, rewelacyjne w smaku! Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz(...)prowansalskimi. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Każdy plaster bakłażana posypujemy solą i pieprzem, smarujemy po całej długości fetą, z brzegu kładziemy plasterek pomidora, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Układamy na folii lub tacce do grillowania i grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy posypane miętą - o czym my niestety zapomnieliśmy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturekawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut(...)wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz. Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem
Wanilia i Kardamonwyciśnięty z 3 dużych pomarańczy i kilka cząstek owocu 1 łyżka miodu pszczelego 1 nieduża marchewka 1 opakowanie ziół prowansalskich olej rzepakowy sól, pieprz folia aluminiowa, sznurek do związania rolady Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozbawiamy ją większych kawałków tłuszczu i żyłek. Delikatnie rozkrawamy ją ostrym nożem na płat, grubości około 1-1,5 centymetra. Oprószamy je z każdej(...)mięso wyjmujemy z lodówki jego wewnętrzną część smarujemy ziołową pastą. Układamy na niej dość gęsto namoczone morele. Szynkę zawijamy w rulon, który dokładnie zawijamy grubym kuchennym sznurkiem. Wierzch rolady również smarujemy pastą. Mięso układamy na folię aluminiową i zawijamy ją u góry niezbyt ścisło. Przekładamy je do foremki lub naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
Kuchenna Kontrrewolucyablachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc je w roladę. Odstawić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ja użyłam migdałów w czekoladzie więc je tylko posiekałam. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Gdy trochę ostygnie, ale nadal będzie gorąca(...)dodawać do niej malutkimi porcjami serek. Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny
My simple kitchentrochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy(...)rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka. Skomentuj
MamaOskarkaMiała wyjść rolada, ale raczej wyszedł jakiś zawijaniec;p nie jestem w tym ekspertem, to moja pierwsza rolada, może następnym razem zwinie się jakoś lepiej, pewnie dałam za dużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;) zabrałam się za nią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;) Składniki: ciasto: 3 jajka 3 łyżki budyniu czekoladowego(...)placek czekamy z minutę, a następnie odklejamy papier do pieczenia rozsmarowujemy krem na cieście i zwijamy najlepiej jak podczas zwijania ciasto będzie w blaszce bo krem może wypływać gotową roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRolada w kropeczki jest efektowna i na dodatek pyszna. Kremowy mus z czekolady rozpływa się w ustach i jeszcze ta nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;) Składniki: masa dekoracyjna: 40 g miękkiego masła 40 g cukru pudru 40 g mąki 1 białko 1 łyżka kakao biszkopt: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki(...)Ciasto wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem i studzimy do momentu, aby była lekko ciepła. Śmietanę ubijamy
Symfonia smakowaNadziewane roladki wieprzowe to jeden z pomysłów na najzwyklejszą karkówkę. Pomysł zrodził się wczoraj rano naprawdę spontanicznie. Kupiłem 1,5 kg karkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia. Składniki (na ok 15 kawałków) : 1,5 kg karkówki wieprzowej 15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego 1 średnia cukinia śliwki Kalifornijskie suszone marynata => TUTAJ PRZEPIS Przygotowanie : Kupując karkówkę(...)plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam śliwkę. Całość zawijam w roladkę. Roladki nabijam na patyk szaszłykowy i grilluję. Grillowanie powinno być spokojne, aby karkówka ładnie doszła w środku a boczek się zbytnio nie zarumienił. Karkówka nadziewana śliwką i zawijana w boczek
Mechanik grillujeWbrew pozorom bananowce robi się szybko. Przy sprawnym działaniu przygotowanie zajmuje 30 minut. Polecam zrobić je wieczorem, by przez noc mogły stężeć w lodówce. Smakuje pysznie (jedna z roladek została spałaszowana, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie i zanim zdążyła stężeć). A jeśli ktoś lubi połączenie banana z kremem czekoladowym, na pewno polubi też bananowe roladki. Ciekawe jest też chrupanie(...)ciepłą galaretkę. Wsypać pokruszone herbatniki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać. Na brzegu każdego wafla ułożyć przekrojony wzdłuż banan. Resztę wafla posmarować ciepłą masą, zostawiając wolny górny margines. Zwijać w roladkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Podawać pocięte na skośne kawałki
Weekendy w domu i ogrodziejest dość wilgotne i przykleja się do wałka, ale postarajcie się nie podsypywać go mąką. Na jednym szerokim brzegu rozkładać masę rabarbarową, zostawiając marginesy na końcach. Zwijać placek w roladkę i odkładać na bok na złączeniu roladki. Roladki można próbować skręcać w bajgle. Zrobiłam tak z jedną, ale ciasto za bardzo się rozchodziło i dałam sobie spokój z następnymi
Weekendy w domu i ogrodzieroladki przygotowałam w ramach zabawy w testowanie przepisów innego użytkownika portalu Przyślij Przepis. Jolanta KG, która była aktywną testerką podczas testów moich przepisów jest aktualnie bohaterem zabawy i to właśnie u Niej znalazłam przepis na te przepyszne roladki, popisowe danie :)) Jedną sztukę przygotowałam bez nacierania schabu solą i pieprzem i podałam Córeczce na obiad - zjadła ze smakiem :) w towarzystwie kilku(...)zmiękła i dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia. Na rozbity schab nakładamy marchewkowy farsz. Zwijamy zgrabne roladki (można sobie pomóc spinając wykałaczką-ja tak zrobiłam), panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Kolorowy PrzepisownikMyślicie, że przygotowanie efektownie wyglądających (i smakujących!) roladek jest trudne lub czasochłonne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy trochę wprawy w zawijaniu i można w krótkim czasie przygotować spory ich zapas. Roladki możecie zrobić z różnych mięs jak również poeksperymentować z farszem. W tym przepisie proponuję wykorzystać schab. Mięso na początek marynujemy, dzięki czemu jest pysznie soczyste. Farsz śródziemnomorski bazuje na mozzarelli(...)suszonych pomidorach i oliwkach. Roladki zawijamy jak gołąbki, krótko podsmażamy a następnie pieczemy w piekarniku. Danie pięknie prezentuje się na talerzu dlatego warto uwzględnić je w menu na wizytę gości
Milion Smaków