każdej postaci i jak to mówi Sławek – kurczaka nie da się zepsuć, bo zawsze jest dobry… ale polemizowałabym. Dzisiejsza propozycja to roladki ale nie z piersi kurczaka lecz podudzi. Osobiście wolę nogę kurczaka, bo mięso jest bardziej wilgotne, miękkie i trudniej je wysuszyć. Składniki: • 8 podudzi kurczaka bez kości • 16 śliwek(...)smażenia • 3 łyżki sosu sojowego Wykonanie: • Mięso rozłożyć, posypać solą i pieprzem. • Na każdym kawałku ułożyć po dwie śliwki suszone i zwinąć w roladkę. • Każdą roladkę spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju. • Podlać odrobiną wody, dodać sos sojowy i poddusić ok. 10 minut
To co kochamroladek kurczakowych ze szpinakiem i z pieczarkami dołączają roladki z suszonymi pomidorami i fetą. Mogą być podawane na ciepło i na zimno. Świetne jako imprezowa przystawka, szczególnie w towarzystwie poprzednich roladek, o których wspomniałam wcześniej. Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 200 g sera typu feta • 1 słoiczek pomidorków suszonych
To co kochamTaka odmiana dorsza :) Bardzo szybko się robi, w zasadzie w ciągu pół godziny jest gotowy obiad :) U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą. Składniki: 500 gramów dorsza sok z połowy cytryny 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku(...)łyżkę bułki tartej -mieszamy Następnie dodajemy drugie jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy trzecią łyżkę bułki tartej - mieszamy Zagotowujemy wodę Z masy formujemy roladki... ... i układamy delikatnie w garnku w gotującej się wodzie. Nie wkładamy do zimnej wody, ponieważ roladki się rozpadną Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut pod przykryciem, od czasu
Szczęśliwa kuchniaBardzo elegancki i syty obiad w formie roladek wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natka pietruszki. Przugotowując ten wpis zapraszam Was na zaprzyjaźniony portal Kobiece Porady gdzie znajdziecie wiele ciekawych artykułów i przepisów kulinarnych . 600 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz 300 g mrożonego szpinaku 1,5 łyżki masła(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na każdym płacie mięsa układamy szpinak i starty ser. Zwijamy w ciasny rulon. Wierzch roladki owijamy wędzonym boczkiem. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je na osobna miskę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę, śmietanę
VioletoweKucharzenietalerze do wspólnego ucztowania. Bifyj był niczym domowy skarbiec. Dziś drzwiczki tego kredensu zostały uchylone. Pozwolono mi zajrzeć do opolskiego domostwa i zobaczyć, że niedzielny łobiod to nie tylko rolada, modro kapusta i gumiklyjzy, ale także towarzyszą mu krupnioki, żymloki, wursty i kołocze, a kuchnia śląska ma naprawdę wiele do zaoferowania. Chcąc te kulinarne tradycje trochę przybliżyć, Opolska Regionalna(...)nocleg w Hotelu Zacisze położonym nad brzegiem jeziora wspominam bardzo miło i mimo napiętego harmonogramu zdołałem tam odpocząć. W dodatku kuchnia oczywiście serwuje śląskie specjały, takie jak choćby klasyczna rolada z modrą kapustą i kluskami. Śląska rolada wieprzowa na modrej kapuście z kluskami. Brzeg Jeziora Turawskiego. Brzeg Jeziora Turawskiego. NIE SAMYM JEDZENIEM CZŁOWIEK ŻYJE, CZYLI Z WIZYTĄ
Food Squaregrupy B. Wspomaga regulację ciśnienia krwi, usprawnia pracę mózgu, serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Dziś awokado pięknie "zapakowałam" w cukinię i tym sposobem powstały zielone roladki w wersji RAW. Oto one: Składniki na 12 roladek: 1 cukinia, guacamole: 1 awokado, pół małej cebuli, 2 daktyle, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki suszonego koperku(...)Cebulę i daktyle kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dodajemy do awokado. Przyprawiamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane guacamole nakładamy na paski cukinii i zwijamy w roladki. Dekorujemy kiełkami, skraplamy odrobiną soku z cytryny i oliwą. Najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiufetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz. Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę(...)plastry. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :) 2. Dyniowe kluski śląskie Składniki : 300 g dyni 600 g ziemniaków mąka ziemniaczana sól Przygotowanie : Dynię upiec w piekarniku
zdrowa vege kuchniaMało ciasto dużo jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :) Składniki: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem. Białka(...)około 35 minut w 180 C. Upieczony biszkopt przekładamy na zwilżoną ściereczkę, tak by na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej i zwijamy w roladę. Roladę odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyciągamy ściereczkę i posypujemy wierzch cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniczęść ciasta podłożyć folię aluminiową. Mak z puszki wyjąć do misy, dodać 1 białko, wymieszać. Połowę masy rozprowadzić na rozwałkowanym cieście tak, aby pozostały brzegi do zlepienia. Zwijać w roladę na folię aluminiową, brzegi z lewej i prawej strony podwinąć pod spód powstałej rolady. Rolada musi leżeć na środku folii aluminiowej, brzegi folii chwycić razem i ciasto przenieść do foremki
Przepisy kulinarne babci Antoninycienkie płaty. Z każdej strony oprószamy solą i pieprzem cayenne. Na środku kotleta układamy podwójny rządek z brzoskwiń. Krótsze brzegi składamy do środka i rolujemy zgrabną roladkę.Układamy łączeniem do spodu i odkładamy na 20 min aby całość stężała. Na suchej patelni prażymy sezam, aż się ładnie zarumieni i zacznie uwalniać charakterystyczny zapach. Zdejmujemy sezam na talerzyk(...)patelni rozgrzewamy masło i układamy roladki ( łączeniem do spodu) smażymy wolno aż się ładnie zarumienią i w całości przesmażą. Gotowe przekładamy na talerz aby sobie odpoczęły, a do tłuszczu ze smażenia wkładamy makaron ugotowany al dente. Chwilę podgrzewamy, aby cały smak z mięsa przedostał się na makaron. Taki ,,omaszczony" lekko makaron nakładamy na talerze, na środku układamy roladkę
Dieta moja pasjaCiasto marchewkowe z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką(...)marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt marchewkowy na dużą blachę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziś wiadomo, że gruszki idealnie pasują do sera gorgonzola i orzechów. Najczęściej orzechy są farszem roladki. Ja troszkę pokombinowałam i stworzyłam sos orzechowy gdzie orzechy maja formę pudru. Sos ma piękny karmelowy kolor. Mięso ma delikatny posmak słodkości dzięki gruszce, ale przewagę ma wyrazisty ser gorgonzola. Roladki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego(...)pieprzem. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Ser gorgonzola kroimy w plastry. Na każdym płacie mięsa układamy startą gruszkę i ser. Bardzo ciasno zwijamy w rulon. Roladki obsmażamy na rumiano na patelni. Zdejmujemy je na talerz. Kroimy je w plasterki. Na patelnię po smażeniu wlewamy bulion. Dodajemy kawałki serka topionego i sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem
VioletoweKucharzenieprzekonać - jakie pyszności można wyczarować z prostego wafla. Teraz przedstawiam puree ziemniaczane. Jest rewelacyjne i oprócz idealnego dodatku do obiadu - sprawdzi się jako samoistna przekąska. Na drugi dzień taką roladę można podsmażyć - smakuje obłędnie. Koniecznie spróbujcie! 1 wafel tortowy 1 duża cebula Masa: 500g ziemniaków 100 ml słodkiej śmietanki (ew. mleko) 1 łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zieleniny(...)można dopuścić, aby rozmiękł.) Na miękkim waflu ułożyć cebulę i rozsmarować puree. Całość zrolować, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie roladę przekroić na pół (dla wygody smażenia) i każdą część obtoczyć w roztrzepanym (z solą) jajku oraz bułce tartej. Smażyć (nie żałować oleju) na rumiano z każdej strony. (Roladę można pokroić
Di gotujeCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta biszkoptowa rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym. Puszysta a zarazem wilgotna i znika szybciej niż jej samo przygotowanie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada smakuje rewelacyjnie :) Dowolnie udekorować
W garach u Gosi