Takie roladki stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach, ładnie się prezentują i w dodatku są proste do przygotowania i smaczne. Składniki: 5-6 plastrów szynki 1 słoik marynowanych szparagów 150 gram serka naturalnego 2 łyżeczki chrzanu tartego Fanex Sól, pieprz Galareta: 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielka ilością wody, pozostawiamy na kilka minut(...)szparagi odsączamy z zalewy. Każdy plaster szynki smarujemy serkiem, układamy po trzy sztuki szparagów i zwijamy, układamy na półmisku. Pozostały serek z chrzanem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy roladki wyciskając małe rozetki. Tężejącą galaretą zalewamy roladki na półmisku, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniarolę odgrywa tutaj pasta- aromatyczne szczypiorkowe smarowidło, którym wypełnimy roladę.Posłuży ona również za lepiszcz całości. Przepis na pastę znajdziecie POD TYM LINKIEM . A oto składniki na mini roladki szynka włoska HAŃDEREK papryka konserwowa ogórek konserwowy pasta szczypiorkowa z fetą , przepis W TYM MIEJSCU czarne oliwki opcjonalnie listki szpinaku szczypiorek ( do pasty i do wiązania roladek ) Najpierw(...)sposób paprykę,ogórka i oliwki. Możesz,ale nie musisz dać listki szpinaku. Zwijaj w rulon. Każdy przekrój na pół. Jeśli ma być efektownie i równo, odetnij również brzegi roladki tak ,aby powstały "paczuszki". Każdą paczuszkę przewiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone ,jako przekąska samodzielna lub z pieczywem,krakersami czy grissini. Udanego imprezowania! Smacznego świętowania
Z Kuchni Do Kuchniżółtego, 150 g serka śmietankowego typu Almette, 1/2 średniej papryki, większa garść posiekanego szczypiorku, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 średniej czerwonej cebuli, pieprz. Dodatkowo: 24 kawałki szczypiorku do zawiązania roladek. Przygotowanie: Cebulę oraz paprykę drobno siekam. Wszystkie warzywa łączę z serkiem, doprawiam pieprzem i dokładnie mieszam. Na dłuższej krawędzi każdego plasterka sera żółtego układam masę i zwijam w roladki. Każdy(...)kawałek przekrawam na pół (skośnie). Każdą roladkę przewiązuję szczypiorkiem
JejKuchniaDziś na obiad były pyszne i całkiem szybkie do wykonania roladki drobiowe wypełnione ciągnącym się serem mozzarella i aromatycznymi suszonymi pomidorami w oleju, dzięki którym mięsko było delikatne i wilgotne w środku. U nas roladki były w wersji panierowanej i smażonej, ale można je trochę odchudzić i na przykład usmażyć bez panierki na patelni grillowej, albo zrobić jeszcze bardziej dietetyczne(...)Mozzarellę pokroić na plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki. Na każdym kawałku piersi równomiernie rozłożyć kilka kawałków sera oraz pomidorów i zawinąć w rulonik. Na końcu można spiąć wykałaczką. Roladki dokładnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym na patelni tłuszczu, ale na niedużym ogniu, aby wszystkie warstwy się usmażyły a wierzch
Simply FoodTypowe danie kuchni śląskiej, oczywiście mowa o roladzie śląskiej wypełnionej po brzegi kiełbasą, boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym. Tak robiono w moim rodzinnym domu i tak robię ja. A jak wiadomo że rolada to obowiązkowo śląskie kluski i modro kapusta po prostu inaczej być nie może, to jest trio doskonałe. Polecam(...)plaster posmarować z jednej strony musztardą. Na tak przygotowane mięso nałożyć nasz farsz. Mięso ciasno zwinąć i zawiązać nitką. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z każdej strony. Gdy rolady się zrumienią podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Na koniec sos zagęścić mąką z wodą. Przed podaniem usunąć nitki. Podajemy z kluskami śląskimi
magiczna kuchnia KasiRoladki lekkie z kwaskowym sosem cytrynowym i słodkim pomidorem suszonym. Polecam na szybki obiad dla rodziny lub gości. 1 pierś z kurczaka 1 oscypek 8 pomidorów suszonych sól, pieprz przyprawa do kurczaka sos cytrynowy: 2 żółtka 1/2 cytryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Pierś z kurczaka dzielę na dwie części , każdą z nich nacinam nożem(...)rozbijam. Sole, pieprze posypuje przyprawą do kurczaka. Układam po cztery pomidory suszone, pokrojone kawałki sera i zwijam. Roladki związuję nitką. Gotuję na parze na sitku 30 minut. Po wyjęciu zdejmuję nitki i kroję roladki na kawałki. Sos: Do miski wbijam żółtka ucieram je na parze, nad garnkiem z gorącą wodą. Stopniowo dodaję sok z cytryny i dalej ucieram
wesoła kuchniaRoladki z zielonego ogórka z serkiem śmietankowym i rzodkiewką Takie roladki na pewno idealnie się sprawdzą na przyjęciu, są lekkie, smaczne i szybkie do zrobienia a i pięknie się prezentują. Kochani życzę wam Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy!!! Przepis: Składniki: 1 duży ogórek zielony 200 serka śmietankowego typu Philadelfia 10 rzodkiewek sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Ogórek(...)kroimy, dodajemy do serka śmietankowego, całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem. 4. Na każdy osuszony plasterek ogórka smarujemy serek zostawiając na końcu trochę miejsca. 5. Ogórki zwijamy w roladkę
Mój pomysł naJuż jutro pożegnamy stary rok i powitamy nowy. Z tej okazji wielu z Was urządza domowe party i szykuje sylwestrowe przekąski. Ja na tą okazję przygotowałam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. ciasto: 350 g mrożonego szpinaku 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli ponadto: 200 g wędzonego łososia w plastrach 300 g serka śmietankowego(...)Piec ok. 15 minut w temp. 170*C. Po upieczeniu wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta. Na cieście rozsmarować serek,ułożyć plastry łososia i ciasno zwinąć roladę. Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu pokroić w grube plastry
Kolorowa kuchnia ElkiPikantne roladki z szynki to propozycja na sylwestrową przekąskę. Składniki : 8 plasterków szynki konserwowej 1 opakowanie serka kanapkowego śmietankowego połowa średniej cebuli 1 papryczka piri piri lub chilli łyżeczka posiekanego koperku łyżeczka posiekanego szczypiorku łyżeczka masła ok łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Zaczynamy od cebuli, szatkujemy ją w drobną kosteczkę razem z papryczką i podsmażamy na maśle na złoty kolor(...)oraz bez nadmiaru tłuszczu podsmażoną cebulkę z papryczką. Wszystko mieszamy doprawiając sokiem z cytryny i pieprzem. Gotowy farsz układamy na plasterku szynki w postaci wałeczka i zawijamy w roladkę. Roladki przecinamy w pół pod skosem i układamy na stojąco na talerzu. Przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone
Mechanik w kuchniSylwester tuż, tuż, więc pewnie już myślicie o menu na ten wyjątkowy wieczór. Ja mam dla Was pomysł na mini roladki szpinakowe z lasagne. Świetna przekąska, która dzięki małym porcjom jest bardzo podzielna. Jednocześnie ma również swój urok. Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Składniki /ok. 14-16 roladek/: 4 płaty makaronu lasagne Lubella 1 serek kanapkowy naturalny(...)mrożonych liści szpinaku 150 ml sosu pomidorowego 1/2 kulki Czytaj dalej... Artykuł Mini roladki szpinakowe z lasagne pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujogurtem, miksujemy aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Ciasto chwilkę zagniatamy i rozwałkować na prostokąt. Wykładamy masę makową, zwijamy w długą roladę, przecinamy na pół i z jednej strony zlepiamy obie rolady. Rolady przecinamy wzdłuż na pół ale nie do końca skręcamy ciasto w pojedynczy warkocz i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodobno gotować każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej… Nam roladki wyszły pyszne, a ile przy tym było zabawy… A jaki Jasiek był dumny jak powiedziałam mężowi że dzisiaj obiad synuś zrobił. Z pewnością będziemy gotować razem częściej. Składniki: trzy płaty wołowiny na rolady kawałek boczku (jako nadzienie) cebula opcjonalnie ogórek kiszony (chociaż my akurat nie lubimy(...)jednej strony musztardą, posypujemy przyprawami, nadziewamy boczkiem, cebulą i ew. ogórkiem. Zawijamy i obwiązujemy sznurkiem gastronomicznym. Ważne żeby wołowiny nie posolić! Nagrzewamy patelnię mocno wraz z łyżką oleju. Obsmażamy roladki tak żeby nigdzie mięso nie było surowe. Przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i na wolnym ogniu dusimy ponad godzinę. Długość duszenia zależy od jakości
Mama z miastaRolada z kratką albo w kratkę jak kto woli. Lekka mocno jagodowa. Jest prosta do zrobienia wbrew pozorom. W sezonie jagodowym można pokusić się o jej zrobienie. ciasto biszkoptowe: 4 jajka 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jagodowa 2 szklanki jagód 3 łyżki cukru pudru(...)jakiś czas czy ma odpowiednią konsystencję do smarowania. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem zostawiając po 2 cm od brzegów, dodaję 1/2 szklanki jagód w środek i zwijam ciasno. Dodatkowo zwinęłam roladę w papier do pieczenia, potem w ręcznik i do lodówki na trzy godziny. Kremówkę ubijam z fixem na sztywno i dekoruję roladę za pomocą szprycy, dodaję jagody i miętę
wesoła kuchniaRolada która łączy w sobie dwa gatunki mięsa i grzyby. Polecam na obiad bo jest prosta do zrobienia i zachwyci rodzinę.Indyk jest soczysty dzięki dodatkom. 800 g filetu z indyka 500 g mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku przyprawa do indyka 1 garść suszonych grzybów 1 cebula sól, pieprz masło(...)drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i całość dokładnie mieszam. Mielone wykładam na płat mięsa, zostawiam z każdego boku 2 cm wolnego. Posypuję koperkiem i wykładam farsz z grzybów. Roladę zwijam od krótszego boku. Związuję grubą nitką i mocno ściągam. Układam w brytfannie i przesmażam z każdej strony aż się zarumieni. Roladę duszę około 1,5 godziny podlewam wodą
wesoła kuchniaoże Narodzenie nie może istnieć bez makowca! U mnie przez lata był on przygotowywany w formie rolady. W zeszłym roku postanowiłem wprowadzić jednak drobną zmianę i zapleść taki oto wieniec. Zrobił on prawdziwą furorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą(...)czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka jak na roladę. Nożem roladę przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. Następnie formujemy wieniec (okrągły warkocz), na końcu sklejając końcówki ciasta. Wieniec wkładamy do okrągłej formy o średnicy
Food Square