roladki - 9750 przepisów (strona:174/650)

rolada biszkoptowa z jabłkami 127

Całość pieczemy przez ok. 20 min. w 170 -180 st. C. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Lazurowo - śliwkowe roladki drobiowe 98

Filet z kurczaka przygotowany w postaci roladek, który doskonale komponuje się z wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje. Składniki: 750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi) 200g sera pleśniowego lazur 10 śliwek węgierek 12 plastrów boczku wędzonego na surowo 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)pleśniowy w kostkę. 3. Na każdy rozbity plaster fileta układać kolejno 3-4 kawałki śliwki, 3 kostki sera, 3-4 plasterki czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek,  plasterki

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym 527

łyżce cukru i mąki. W tym przepisie będą dodatki: olej, mleko skondensowane… i nie tylko, więc jego nazwa, to ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym. Poprzedni przepis na Roladę Huragan wzbudził ogromne zainteresowanie, lecz niektórym z Was wydał się zbyt skomplikowanym. Dzisiejszy, mam nadzieję, że będzie o wiele prostszy. Składniki (przepis podstawowy na tortownicę o średnicy 15cm i wysokości(...)żółtka - 1 całe jajko - 35 g oleju rzepakowego - 50 g mąki (może być tortowa, ale dałam taką samą, jak do rolady Huragan – patrz rady poniżej opisu wykonania)* - szczypta soli - 50 g słodzonego mleka skondensowanego - 3 białka - 45 g drobnego cukru do wypieków - 1/8 łyżeczki cream of tartar lub ½ łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny Spód formy wykładamy papierem do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Roladki ze szpinakiem i słonecznikiem 129

Rewelacyjna odmiana dla zwykłych roladek ze szpinakiem. Ciągnący ser oraz chrupiący słonecznik w towarzystwie aromatycznego czosnku i szczypiorku stworzyły genialną potrawę. 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ pęczka świeżego szczypiorku 2 łyżki łuskanego słonecznika 200 g żółtego sera Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Dusimy(...)szczypiorek, słonecznik oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat fileta przyprawiamy przyprawą do mięsa. Mięso dzielimy na dwie porcje (dwie roladki). Każdą porcję rozkładamy na desce tak aby kawałki mięsa zachodziły na siebie i w łatwy sposób dało się je zwinąć. Na mięsie układamy plasterki sera oraz rozkładamy szpinak. Całość zwijamy

VioletoweKucharzenie
Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą 172

jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn. Za chwilę zwieńczą wierzchy mini tartaletek z francuskiego ciasta, wyłożonego plasterkami kremowej roladki koziego sera, także dobrze znanej na francuskiej ziemi. A do tego pomidorki, najpyszniejsze o tej porze i wnoszące do tej pyszności mnóstwo słodyczy, która wspaniale współgra ze słonością sera(...)letnie smaki i zmieniam oprawę blogowego stołu na szeleszczącą liśćmi i w cieplejszych, bardziej stonowanych kolorach :) Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 roladkę pleśniowego sera koziego 16 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki kwiatów lawendy 1 gałązkę świeżego rozmarynu szczyptę soli szczyptę pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przyrządzenia: 1. Posiekaj drobno rozmaryn i wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolada szpinakowa 203

Kolejne danie ze szpinaku i to znów rolada. Stanowi doskonałą przekąskę, można przygotować na przyjęcie dla gości, na wielkanocne danie, jak również na taką codzienną, dla domowników. Pięknie wyglądająca, dietetyczna, a co ważne - w lodówce, zawinięta w folię spożywczą może sobie leżeć i nabiera smaku....szybko się przygotowuje, świetnie się kroi w plastry, no i oczywiście doskonale smakuje!! Składniki(...)wymieszać szpinak z żółtkami, dołożyć pianę z białek, delikatnie ją wmieszać w szpinak, połączyć olejem. Papierem do pieczenia wyścielić blaszkę oryginalną z piekarnika, dobrze tłuszczem posmarować papier, wówczas cieniutka rolada ładnie odchodzi od papieru nie uszkodzona. Rozsmarować na papierze ciasto, wstawić do piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze180 st. W tym czasie jajka zetrzeć na tareczce lub drobno pokroić

kgwjanczewo
Rolada ziemniaczana z grzybami 113

podzielić na 2 części. Na blacie rozłożyć folię spożywczą. Na niej rozwałkować połowę ciasta. Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając 3 cm wolne, wzdłuż jednego boku. Zwinąć przy pomocy folii roladę. Następnie przełożyć na folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem, lub na folię z papierem do pieczenia. Zwinąć rulon. Zawinąć w folię spożywczą, aby uszczelnić zawiniątko. Roladę włożyć do wrzącej wody i gotować(...)małym ogniu około 40 minut. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo. Po wyjęciu, odstawić do ostudzenia. Zawiniątko rozwinąć. Roladę pokroić w plastry. Plastry podsmażyć z obu stron na rumiano. Podawać gorące. zastawa

królestwo garów
Rolada z trzech rodzajów mięsa : indyka, kurczaka i wieprzowiny w pieczarkach 119

uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy dodatkowo przez folię. Przyprawiamy zieloną czubrycą i solą. Z udek usuwamy kości i przyprawiamy czerwoną czubrycą i solą. Układamy na filecie. Zwijamy w roladę, Obkładamy szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na połowę i w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Do rolady dokładamy podsmażone pieczarki, ewentualnie podlewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy w piekarniku(...)przykryciem około 1 godziny w temp. 190 o C. Pozostawiamy jeszcze na 30 minut w piekarniku aby rolada odpoczęła i doszła. Kroimy w plastry i SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Smaki Ewy
Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls 113

rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą w ten sposób roladę pokroić na 12 do 15 równej grubości plastrów. Plastry ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki cynamonowe(...)rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą w ten sposób roladę pokroić na 12 do 15 równej grubości plastrów. Plastry rolady ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki cynamonowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada biszkoptowa z jabłkami. 145

wiem czemu nie zrobiłam go wcześniej. Okazuje się, że jest przepyszne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu.Wystarczy pokrojone jabłka zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć w roladę. Ciasto gotowe :) Mojej rodzince bardzo smakowało, myślę, że i Wam posmakuje. Na naszym stole na pewno będzie częstym gościem :) Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata(...)łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 3-4 jabłka 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania papieru do pieczenia cukier puder do posypania rolady Wykonanie: Jabłka obrać pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w półplasterki. Na dużej blaszce od piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Wysmarować go masłem. Na tak przygotowaną blaszkę ułożyć jabłka. Do miseczki

Agusiowe smakołyki
Rolada indycza 96

ostatnim czasie rolady zagościły w mojej kuchni na dłużej. Mojej rodzinie bardzo smakują. Świetne są na gorąco jako danie obiadowe z dodatkami jak również na zimno do pieczywa. Okazuje się , że można w środek dodawać wszystko w zależności od upodobań. Moja rolada indycza jest z szynką, serem, porem oraz marchewką. Wyszło kolorowo. … Czytaj dalej Rolada indycza

gotuj ze mną
Rolada drożdżowa kakaowo-migdałowa 149

pozostawić ok. 2 cm. suchego ciasta od każdego brzegu). Na mleko przesiej równomiernie przez siteczko kakao. Na kakao rozsyp cukier trzcinowy. Cały wierzch skrop olejkiem migdałowym. Ciasto zwiń w roladę, zaczynając od krótszego boku prostokąta. Przełóż do formy, chowając zwiniętą końcówkę ciasta na dno formy. Piekarnik rozgrzej do 160-170°C. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Wierzch(...)rolady posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Piecz przez 30-35 minut (jeśli wierzch zacznie się zbyt intensywnie rumienić, przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej). Roladę wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu

Delicious Place
Roladki schabowe z fasolką i marchewką 124

ostatnio słabość do fasolki szparagowej. Tutaj zawinęłam ją wraz z marchewką w schabowe roladki, spanierowałam, usmażyłam i mieliśmy bardzo smaczny obiadek :) Składniki na ok. 10 roladek: ok. 750-800 g schabu ok. 40 sztuk żółtej fasolki szparagowej 3-4 nieduże marchewki sól, pieprz, słodka papryka mielona 1 jajko + bułka tarta na panierkę   Oczyszczoną fasolkę oraz obraną i pokrojoną wzdłuż(...)stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Na brzegu, w poprzek ułożyć 3-4 fasolki, kawałek marchewki i zwinąć w rulon. Warzywa mogą spokojnie wystawać po bokach roladki. Mięso obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, z każdej strony powoli tak aby mięso w środku nie było surowe (można też

Simply Food
SCHABOWE ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI Z NUTĄ CZOSNKU 147

tradycyjnej wersji rozklepanego kotleta panierowanego w bułce. Ta stara , klasyczna wersja schaboszczaka jest bardzo smaczna (nie powiem 😉), ale może warto czasem odczarować naszego kotleta i podać go w formie roladek?  Pomysłów na farsz do takich roladek jest co nie miara.  U mnie dziś - farsz z pieczarek, marchewki  i cebuli z odrobiną czosnku.  Polecam 😊 Składniki: kilka plastrów(...)koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Schab rozbijamy na cienkie plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Na każdy z nich nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy ciasno, formując roladkę. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju, obracając je, aby przesmażyły nam się równomiernie ze wszystkich stron

Walijskie Pichcenie
Roladki schabowe z farszem z kurek 86

chcemy znów podawać tradycyjnego schabowego możemy wykorzystać przepis na roladki. Farsz przygotowany ze świeżych kurek jest ciekawym sposobem wypełnienia roladek. Smakują również doskonale na zimno. Składniki 4 kotlety schabowe około 1 cm grubości 500 g świeżych kurek kilka łyżek masła olej do smażenia 2-3 ząbki czosnku oregano,sólo,pieprz jajko bułka tarta Kotlety rozbić aby … Czytaj dalej Roladki

gotuj ze mną