roladki - 9750 przepisów (strona:172/650)

BEZGLUTENOWA ROLADA BISZKOPTOWA ZE SZPINAKIEM 133

Rolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego(...)wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Na gorącym biszkopcie rozsmarowujemy gorącą masę szpinakową i posypujemy pokrojonym serem feta. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w ten papier i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz. Kroimy w plastry

Kuchnia MagdaLeny
Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem, w sosie maślanym z białym winem, z dodatkiem pietruszkowego puree z nutą rozmarynu 104

Polędwica wieprzowa to bardzo wdzięczne mięso. W prostu i przede wszystkim szybki sposób można z niej wyczarować najróżniejsze dania. Ja dzisiaj zrobiłam z niej roladki z wędzonym boczkiem, a następnie udusiłam w sosie na bazie masła i białego wina. Do tego idealnie pasuje warzywne puree, do zrobienia którego użyłam pietruszki i świeżego rozmarynu. Cały obiad powstał dość szybko, ale wygląda(...)nakładać plaster boczku, który powinien być dłuższy od plastra mięsa przynajmniej o połowę długości. Całość razem ciasno zrolować boczkiem do wewnątrz. Wystającym końcem boczku owinąć mięso. W ten sposób roladka nie rozpadnie się podczas obsmażania, więc nie ma potrzeby spinania lub obwiązywania. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć ze wszystkich stron roladki. Dodać posiekaną szalotkę i mieszając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ensaimada 145

chwilę jeszcze zagniatamy. Stolnicę lekko smarujemy olejem i wałkujemy ciasto na kwadrat 50 x 50cm. Smarujemy je równomiernie miękkim masłem, zostawiając z jednej strony czystą powierzchnię (margines). Zwijamy w roladę (najłatwiej, pomagając sobie plastikową szpachelką do ciasta). Powstałą roladę ponownie wałkujemy, tym razem na prostokąt 65 x 15cm, starając się, aby nie wycisnąć z niej masła. Powstały prostokąt zwijamy wzdłuż(...)dłuższego boku (plastikową szpachelką). Dużą blaszkę wykładamy matą (lub papierem do pieczenia), na której dosyć luźno skręcamy roladę, nadając jej kształt ślimaka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C (grzanie góra – dół) na 20 – 25 minut. Upieczoną ensaimadę oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub wystudzoną. Ensaimada – drożdżówka

mojewypiekiinietylko
Rolada bezowa 102

zostanie nieco białek szkoda ich wyrzucać. Często robię torty bezowe, ale tym razem postanowiłam trochę zmienić koncepcję i przygotowałam roladę bezową. Jest słodka, ale krem i kwaśna konfitura to przełamują. Dlatego rolada jest idealnym pomysłem na zrobienie czegoś innego i niepowtarzalnego, czegoś, co zaskoczy naszych gości. Składniki: 6 białek 330g drobnego cukru do wypieków 1  łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)puszysty krem, ciągle mieszając dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Na upieczonym placku bezowym rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki, a na to nałożyć masę budyniową. Zwinąć roladę. Smacznego

Słodki Zakątek
Jeżynowa rolada od serca 116

Rolada biszkoptowa z sercem i od serca. Z jeżynami mrożonymi i galaretką z tych owoców. Jest delikatna, puszysta, do tego czekoladowa. Bardzo lubię rolady owocowe bo nie są mdłe, a jeżyny dodatkowo kwaskowe i przełamują słodycz ciasta. biszkopt: 5 dużych jaj 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 ml mleka 1/2 szklanki cukru(...)piekę biszkopt  10-15 minut. Ściereczkę kuchenną posypuje pudrem. Jeszcze ciepły biszkopt przekładam na ściereczkę tak żeby papier był na wierzchu. Zrywam go i zwijam biszkopt w roladę razem ze ścierką. Odstawiam do przestudzenia.  Krem jeżynowy: Pozostałą galaretkę która została od wycinania serc około połowa, rozpuszczam w garnku. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno z pudrem. Dodaję ostudzoną

wesoła kuchnia
Pieczeń z pieczarkami i jajkiem 107

mielonego mięsa z pieczarkami może być fajną alternatywą dla pieczeni rzymskiej. Z pewnością fajnie jest urozmaicać swoje menu,  a taka pieczeń to nic skomplikowanego. Najtrudniejszy moment to zwinięcie rolady i przeniesienie jej do formy, ale wierzę, że sobie pięknie z tym poradzicie:);) około 800-900 g mięsa mielonego wieprzowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki posiekanej drobno(...)zakładkę). Rozprowadzamy na niej  mięso mielone, formując zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi niezbyt gruby prostokąt (mniej więcej 35×40 cm). Na mięsie rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Zwijamy roladę. Roladę przenosimy do podłużnej formy, delikatnie usuwając folię. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na pół plasterki boczku.  Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-70 minut

Smaki Na Talerzu
ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA + FILMIK 82

Roladki schabowe, nadziewane szpinakiem,są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotować je na obiad, smaczne są na ciepło i zimno. SKŁADNIKI : 1 kg schabu sól, pieprz 2 jajka mąka do panierowania tymianek do smaku 3 duże cebule 250 ml śmietany 30% 250 ml wody 1 łyżka mąki 100 g żółtego, tartego sera(...)Wszystko podsmażamy aż płyny odparują. Studzimy, następnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy, farsz gotowy. Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu i zwijamy. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Roladki smażymy na na oleju, na złoto z każdej strony. Cebulę kroimy w talarki, doprawiamy solą i tymiankiem, podpiekamy na patelni na której smażyły się zrazy. Podlewamy wodą aby zmiękła

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki nadziane pesto z rukoli z nutą chrupiących orzeszków piniowych 90

parmezan   zmiksować w malakserze do postaci pesto, następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta, ułożyć plaster mozzarelli i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę skropić olejem, obtoczyć w przyprawie do złocistego kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około(...)minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Dzięki bogactwu naturalnych warzyw, przypraw i ziół z dodatkiem soli morskiej,  Vegeta Natur pomoże ci przygotować kurczaka, którym zadziwisz swoich gości! Jeśli masz ochotę na kurczaka z papryką, czosnkiem, kurkumą, kminkiem, kolendrą (i wieloma innymi przyprawami), przed włożeniem do piekarnika wzbogać go szczyptą Vegety Natur do Złocistego

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe, twarogowe ślimaczki z kremem czekoladowym Torras 113

Lubimy bawić się z drożdżowym ciastem ale nie robimy tego zbyt często. Jednak jak już je planujemy to w nietypowej formie. Były już różnego rodzaju bułeczki, rolady i rogaliki ale nie było jeszcze ślimaczków 🐚 🐚  Zamiast jajek czy musu z dyni, którego często używamy do tego typu ciasta użyłyśmy twarogu aby utrzymać ich wilgoć. Nadziane zostały pysznym czekoladowym kremem słodzonym(...)orkiszową tak aby porcje ciasta nie były zbyt miękkie i luźne podczas wałkowania (jak rozwałkujecie ciasto i będzie tak luźne, że nie będzie się dobrze zwijało i trzymało formy rolady to znaczy, że trzeba dodać więcej mąki i więcej wyrabiać). 5. Krem czekoladowy włożyć do ciepłej wody aby stał się bardziej lejący i smarowny. 6. Jedną część rozwałkować w kształt

Candy Pandas
Kotlety mielone jak zrazy 2656

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Roladki są kruche i smakują wyśmienicie. Można podać je z ziemniakami, ryżem czy kaszą w zależności od upodobań domowników. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)porcje ( u mnie każda ma około 150g). Uformować okrągłe klopsy, rozpłaszczyć, na każdą porcję mięsa nałożyć po małej łyżeczce pokrojoną w kostkę cebulkę, ogórek, wędlinę oraz paprykę. Zlepić roladkę, uformować lekko natłuszczonymi dłońmi, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na oleju. Następnie podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, obraną, rozkrojoną na ćwiartki

W garach u Gosi
Jak upiec ciasto? 155

podlinkuje. Biszkopt może występować jako samodzielne ciasto takie jak biszkopt z jabłkami , może być częścią ciasta składającego się z wielu warstw jak przy biszkopcie z kremem , jest głównym składnikiem rolad jak w roladzie z jabłkami . Ale chyba najczęściej jest po prostu najważniejszym składnikiem tortów, tak jak np. w torcie tiramisu. Najważniejsze w biszkoptach to: ubijanie oraz przesiana mąka. Są dwie(...)wyrastania i puszystości ciasta. Początkujący wspomagają się proszkiem do pieczenia. Jednak moim zdaniem lepiej od razu nauczyć się piec biszkopt dobrze. Biszkopt gotowy Biszkopt z kremem, owocami i polewą Rolada z jabłkami Ciasto ucierane Ciasto ucierane to mieszanka ciasta kruchego i ciasta biszkoptowego. Jest to ciasto bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, chociaż wiele osób wpada w panikę

Relaxtime
ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM 136

przystawka zachwyciła mnie podczas imprezy sylwestrowej w jednej z restauracji. Wiadomo, że wyglądała zdecydowanie lepiej i zapewne lepiej smakowała, jednakże postanowiłam ją odtworzyć i zaserwować na karnawałowym stole. Roladki naleśnikowe ze szpinakiem, łososiem i serkiem są banalnie proste. Wystarczy usmażyć naleśniki z dodatkiem szpinaku i nadziać serkiem śmietankowym, łososiem wędzonym i ogórkiem konserwowym. Oczywiście, nadzienie jest dowolne. Idea jednak(...)sama - małe kawałki, przekąska na jeden kęs, aby posilić się i dalej ruszyć w tany! :) ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM (ciasto wystarczy na 10 naleśników o średnicy 26 cm)  paczka mrożonego szpinaku siekanego (400 g) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju 1,5-2 szklanki mleka lub wody gazowanej  płaska łyżeczka ziół prowansalskich

W kuchni Karmel-itki
Roladki z indyka z żurawiną, bazylią i mozzarellą zawijane w boczek 157

Dzień dobry :-) Pyszne roladki z indyka z żurawiną, świeżymi listkami bazylii i mozzarellą zawijane w boczek. U nas do tego ziemniaczki i mix sałat. Roladki wyszły smaczne, mięciutkie i soczyste. Jeśli lubicie takie obiadki to polecam :-) Pozdrowionka ślę :-) Składniki na 4 porcje: kawałek fileta z indyka 10 plasterków boczku u mnie wędzony świeże listki bazylii mini kulki mozzarelli suszona żurawina(...)listki bazylii, żurawinę i kulki mozzarelli. Następnie zawijamy i owijamy boczkiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód możemy da troszkę oliwy). Tak samo robimy z pozostałymi kotletami. 3. Nasze roladki pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem i surówką lub sałatką. Smacznego

kruche babeczki
Leniwe zrazy 103

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem(...)niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Rolada jabłkowa 128

Prosta, szybka do przygotowania i co najważniejsze smaczna. Taka właśnie jest ta rolada z jabłkami. Jeśli lubicie takie proste ciasta z jabłkami, zachęcam do przygotowania. Ja nie do końca zastosowałam się do przepisu, następnym razem dam ciut większą warstwę jabłek;) 600 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny około 2 łyżeczki cynamonu Biszkopt: 5 dużych jajek 80 g drobnego cukru(...)stopni na około 20-23 minuty. Upieczone ciasto od razu przekładamy (papierem do pieczenia ku górze) na zwilżoną i oprószoną cukrem pudrem ściereczkę. Ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy ściśle roladę, zaczynając od dłuższego boku. Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Źródło

Smaki Na Talerzu