Roladki z bakłażana z kozim serkiem to idealna lekka przekąska lub lunch. To także doskonała propozycja na imprezę czy też grilla. Szybko się ją przygotowuje i spokojnie można ją zrobić parę godzin wcześniej i przechować w lodówce. Jeśli nie lubicie koziego serka, do przygotowania roladek możecie wykorzystać fetę lub zwykły serek śmietankowy. Roladki z bakłażana z kozim(...)Pomidorki kroimy na pół, serek w plasterki. Każdy plasterek bakłażana solimy i pieprzymy, układamy na nim listki rukoli, połówki pomidorków i kawałek serka. Zwijamy ciasno w roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie kropimy oliwą i octem balsamicznym
Kulinarne przygody GatityDalsze testowanie produktu sezam firmy Kresto Dziś zostały przygotowane roladki krucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem. Zapraszam również na stronę Świadome odżywianie . Roladki krucho-drożdżowe z sezamem Składniki: 125 g masło 0,5 kg mąki 125 g smalec 1,5 łyżki kwaśnej śmietany jajka -2 szt drożdże -2,5 dag cukier kryształ- 1 łyżeczka szczypta soli nutella śliwkowa(...)masło i smalec, posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. piec przez 25 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiWyjechana rolada ukraińska, idealna przekąska pod wódeczkę, ewentualnie bimberek (nielegalne). Trochę wymagająca, ale zawsze możesz zamrozić i w razie potrzeby pokroić i dodać do czegoś zmrożonego :) SKŁADNIKI : -Słonina 1 kg -papryka słodka mielona- 4 łyżeczki (zależy jaką masz łyżeczkę) -sól drobnoziarnista- 2 łyżeczki (patrz wyżej) -majeranek- 3 łyżeczki (patrz jeszcze wyżej) -czosnek- główka, przetarta lub zgnieciona (looknij na samą górę(...)oleju rzepakowego. WYKONANIE: Słoninę pokrój na mega cienkie plasterki. Na folii spożywczej połóż warstwę słoniny, posmaruj farszem, połóż słoninę, farsz itd itd aż do wykończenia składników. Następnie zwiń roladę odwijając folię spożywczą, zawiń roladę w nową folie i zwiąż sznurkiem, wsadź do zamrażarki na kilka godzin i GOTOWE. Możesz przechowywać taką roladę w zamrażarce bardzo długo, a nuż ktoś
Kuchnia bezglutenowa Loliprzeciwnie - Mąż dalej chwali, a Syn wyjada nam z talerza ;). Jednak aby uchronić nas od czwartego podejścia i związanej z tym nudy kulinarnej z części kotlecików postanowiłam przygotować roladki. Składniki ( na jeden obiad dla modelu 2+1): 4-5 kotletów z piersi indyka (grubości ok 1 cm każdy) 1 ogórek konserwowy serek topiony w kubeczku (typu gouda, cheddar, ementaler(...)posmarowania kotletów ok. 1 płaskiej łyżki masła sól, pieprz kurkuma słodka papryka majeranek Przygotowanie: Mięso na roladki w początkowej fazie zostało potraktowane tak samo jak na bitki, więc aby się nie powtarzać zainteresowanych zapraszam do poprzedniego wpisu . Przyprawione kotleciki odstały około godzinki w lodówce zanim się nimi ponowie zajęłam. Wybrałam cztery solidne sztuki - tak żebyśmy się na jeden obiad
Kuchnia po mojemuKolejna pyszna propozycja obiadowa z serii Mężowskich zawijasów. Tak się wkręcił w te roladki, że efekty przechodzą wszelkie oczekiwania. Tym razem proponujemy drobiowe roladki z masłem i koperkiem w środku. Myślę, że to fantastyczna opcja na niedzielny obiad, pod warunkiem, że nie grillujemy w plenerze i mamy siłę spędzić chwilę w kuchni - jak zrobił to mój M. Składniki(...)roladek: 1 średnia pierś z kurczaka (0,5 kg) 6 plastrów masła 2 łyżki siekanego kopru 10 dag sera tartego sól, pieprz olej do smażenia jajko i bułka tarta do panierki Przygotowanie: Pierś dzielimy na kotlety i rozbijamy bardzo cienko. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem. Kładziemy po plastrze masła, posypujemy koprem i odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło
Kuchnia po mojemuRolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól(...)posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować kremem a następnie zwinąć roladę. Roladę owinąć pergaminem i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Roladę pokroić w plastry o szerokości
Mama GotujeDosyć często ją robię a jakoś tak się złożyło, że nie opublikowałam jej na blogu. Jeśli chodzi o farsz do rolady to możemy eksperymentować i dodawać swoje ulubione składniki. Ja nie trzymam się konkretnej reguły, po prostu co mam to dodaję. Rolada serowa podana na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g sera żółtego w kawałku (hermetycznie pakowany(...)czasu ser odwrócić by równo się nagrzewał. Gorący ser przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. Rozłożyć farsz i zwinąć roladę. Roladę owinąć w papier na którym był rozwałkowany ser i włożyć do lodówki najlepiej na całą
Ala piecze i gotujeJako że uwielbiam grillować a zarazem eksperymentować to mogę od czasu do czasu podzielić się z Wami myślę że ciekawymi pomysłami na grilla. Składniki (na 1 roladę) : 250 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g boczku krojonego w plastry 50 g sera żółtego (z bloku) 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz zioła : majeranek, tymianek, oregano Przygotowanie(...)zachodziły i na 2/3 powierzchni plastrów równomiernie rozprowadzam mięso mielone. Ser żółty w postaci "frytki" 1x1 cm kładę na początku mięsa mielonego i zręcznie przy pomocy maty zwijam w roladę. Przed grillowaniem najlepiej schłodzić. Griluję z jednej strony do pierwszych rumieńców boczku po czym odwracam roladę i smaruję ją co jakiś czas miodem zmieszanym z musztardą ( góra i boki ). Moment
Mechanik w kuchnipostanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką . Składniki : Roladki podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić(...)natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej. Podawać roladki z ziemniakami i/lub dynią oraz wiosennym jogurtowym sosem-sałatką
Weekendy w domu i ogrodzieRoladę szpinakową z łososiem warto każdemu polecić to bardzo prosty przepis a w wyniku dostajemy ładną przystawkę. Mimo że wygląda na oko dość skomplikowanie to wykonanie jest maksymalnie proste i dla każdego kto piecze regularnie biszkopty to będzie pestka. Przy tym jest to bardzo dobre połączenie smaków, a i wygląda pysznie Save Print rolada szpinakowa z łososiem Autor: zjemto(...)ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia jak na zdjęciu. Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO 3.2.2929 The post rolada szpinakowa z łososiem appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyczęść rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zawijamy rolady. Rolady przekładamy do piekarnika nagrzanego do ok 220'C i pieczemy ok 20-30 min. Upieczone odstawiamy. Odlewamy szklankę mleka i mieszamy go z oboma(...)niego przygotowany wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy
Ciasteczkowy Potwóropakowania budyniu śmietankowego 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatki: 3 opakowania galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję(...)każdy nakładam masę makową i zlepiam pierożki. Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam. Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut
Ciasteczkowy PotwórMoja pierwsza w życiu rolada bezowa. Nie powiem - jakoś nie mogłam sobie wyobrazić, jak tak można bezę zwinąć w roladę i nic się nie pokruszy - ale uwierzcie mi można :) Delikatna i puszysta jak chmurka. Znika w mgnieniu oka. Polecam wszystkim tym (i nie tylko tym ;)), którym nazbierało się trochę białek w zamrażalce :) 'rolada bezowa z bitą śmietaną i borówką amerykańską(...)cukrem pudrem. Śmietanę rozsmarować na bezie (zostawiając z góry ok 2-3 cm pasek - śmietana nam się "rozejdzie" podczas zwijania), położyć owoce i zwijać wzdłuż długiego boku. Gotową roladę przełożyć na talerz i porządnie schłodzić. Przed podaniem, opcjonalnie, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfMakowiec zawijany, czyli rolada makowa Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami. Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście(...)wpływa na smak. A ten jest (nieskromnie mówiąc/pisząc) doskonały. Z podanego przepisu można upiec jeden duży makowiec (wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia) lub 2 mniejsze. Często roladę makową zaleca się przełożyć do pieczenia do keksówki, lub zawinąć w podwójnie złożony pergamin, pozostawiając kilka centymetrów luzu. Próbowałam obu opcji i wielkich różnic nie zauważyłam, chociaż po keksówce makowiec był
Pełny talerzzrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu(...)więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy
Szefowa kuchni