roladki - 9750 przepisów (strona:147/650)

Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 194

sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini . Idealnie nadają się na przystawkę na przyjęciu, podane z dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem(...)lekko musującym Prosecco .  Te roladki urzekły mnie swoim wyglądem. Przypominają urocze, dwukolorowe ślimaczki kryjące przepyszne wnętrze. Dlatego najlepiej poszukać do nich cukinii w zielonym i żółtym kolorze.  Jak ujął to autor przepisu, Gennaro Contaldo, roladki łączą w sobie smaki południowych Włoch (suszone pomidory) z serem gorgonzola z północy kraju.  Zawijanie roladek jest banalnie proste , jednak musicie wziąć

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada z Malinami 216

Bawiąc się w malinowe przetwory grzechem byłoby nie upiec czegoś z malinami. Z malinami pracy było dużo, bo i malin było nie mało. Pomyślałam, że najszybciej pójdzie mi z roladą i tak też było. Nie też długo myślec nad jej smakiem. Mus z Malin, krem śmietankowy, gorzkie kakao i maliny - czyż to nie brzmi smacznie? Tą roladę jadło kilka osób(...)piekarnik piecze inaczej, dlatego podałam Wam przedział temperatur. Po upieczeniu biszkoptu przekładamy go na czystą lnianą ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia, a biszkopt zawijamy w ściereczkę formując na kształt rolady, odkładamy do wystudzenia. * Wzorki : jeśli chcecie wykona wzorki na biszkopcie, musimy z masy biszkoptowej odłożyc do małej miseczki 2 łyżki masy, dodajemy do tej miseczki kakao, przełozyc masę do rękawa

Blondynka Gotuje
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 195

Jeśli szukacie inspiracji na efektowny obiad, to koniecznie powinniście zapoznać się z tym przepisem. Roladki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i przede wszystkim są naprawdę pyszne. Możecie użyć do ich przygotowania, również gotowego Pesto. Pesto, które przygotujecie z proporcji podanych w przepisie starczy Wam na znacznie większą ilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce(...)gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto:         Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone : 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g świeżo startego parmezanu ½ szklanki oliwy

Mania Gotowania
Roladki z piersi kurczaka z kozim serem, szynką parmeńską i pistacjami 230

się stworzyć coś takiego. W razie gdyby młodemu (brat na wakacjach, ba! Jest komu gotować) nie smakowało- druga wersja kurczaka, bardziej w jego typie, nuggetsy. Mimo tego wcinał moje roladki, że aż miło było patrzeć!  Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi z kurczaka (3 małe piersi) 3 plastry szynki parmeńskiej 100 gram sera koziego sól  pieprz oliwa(...)oliwek garść pistacji Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, na każdej roladce układamy kawałek koziego sera, odrobinę posiekanych pistacji i zawijamy. Roladki układamy na plasterku szynki parmeńskiej i ponownie zawijamy. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy roladki i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 153

marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką . Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli(...)dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się na roladki, które często przygotowuję, polecam np. Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami czy też Naleśnikowe roladki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 178

obiad." "Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!" "Jakie marnujesz, jakie marnujesz?! Tylko byś schabowe jadł. Wiesz, jakie one są dla mnie nudne. Roladki będą, więc cicho siedź. Zobaczysz, jeszcze będzie Ci mało!" ... "Została jakaś jeszcze?" Te roladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam dość regularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści(...)szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości 100 ml śmietanki 12 % 5 plastrów żółtego sera 5 plastrów szynki 1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda (np. sarepska) 2 kostki serka topionego kostka wywaru mięsnego odrobina masła sól, pieprz Schab oprószyłam

W kuchni Karmel-itki
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą 164

miałam dużo czasu na przygotowanie dzisiejszego obiadu. Tym razem zdecydowałam się na rewelacyjne połączenie szpinaku z fetą, a do tego delikatne mięso z kurczaka. Jedno z moich ulubionych dań :) ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ (składniki na 4 roladki) - 2 piersi z kurczaka - 200 gram świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) - 50 gram sera typu feta - 1 mała cebula(...)ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek do smażenia - wykałaczki do zwijania roladek Piersi z kurczaka filetujemy, tak żeby z jednej powstały 2 kotlety. Następnie rozbijamy tłuczkiem. Filety muszą być cienkie, należy jednak uważać, żeby ich nie przedziurawić, kurczak jest bardzo delikatny. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem.  Teraz pora na zrobienie farszu. Szpinak dokładnie myjemy

Zgrabne Gotowanie
Dworskie devolaye (dewolaje) 81

Dworskie devolaye (dewolaje) Prawdziwa uczta dla podniebienia! Rumiane roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i otoczone chrupiącą panierką. Obiad palce lizać!   Składniki: 3 filety z kurczaka sól, pieprz 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Farsz: 1/3 główki młodej kapusty 1 cebula kilka pieczarek 1 marchew 10 dkg żółtego sera mozzarella sól, pieprz 1 łyżka masła olej(...)pieprzem *** *** Na środku układamy plasterek sera *** *** A na serze porcje farszu. Pozostały niewykorzystany farsz możemy podać jako dodatek do obiadu *** *** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki. Potem obtaczamy je kolejno w mące *** *** Następnie formujemy je ponownie w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt *** *** Przygotowujemy dwie miski, do jednej wbijamy jajko i mieszamy widelcem

Blog z Apetytem
Roladki ze schabu Jarmużem 24

aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miłośników zdrowego jedzenia! Roladki z jarmużem, papryką konserwową i serem topionym to wykwintne połączenie smaków i tekstur, które rozgrzewają zmysły i kuszą podniebienie. Jarmuż, pełen witamin i minerałów, nadaje tym roladkom niepowtarzalny charakter i delikatny posmak zieleni. Papryka konserwowa dodaje pikantności i aromatu, wzbogacając kompozycję o intensywność smaku. Natomiast

Kulinarna Chwila
Drobiowe roladki z farszem i sosem beszamel 30

Roladki drobiowe z farszem i sosem beszamel to wytworne danie, które łączy w sobie delikatność drobiowego mięsa z bogatym farszem oraz kremowym sosem beszamel. Wyobraź sobie delikatne plastry drobiowego mięsa, delikatnie rozbijane i napełniane aromatycznym farszem. Połączenie soczystego kurczaka z wykwintnymi dodatkami, takimi jak pieczarki i papryka, tworzy wyjątkowy smakowy festiwal, który rozpływa się w ustach, otulając zmysły bogactwem smaku(...)aromatu. Każda roladka jest misternie zawinięta i gotowana do perfekcji, aby zachować soczystość i intensywność smaku mięsa. A co za tym idzie, niezapomniane doznania smakowe są wzbogacane o aksamitną nutę sosu beszamelowego, który otula każdą roladkę, nadając jej kremową konsystencję i wyjątkowy smak. Sos beszamelowy, lekko doprawiony nutką gałki muszkatołowej tworząc niezrównaną symfonię smaków na talerzu. czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Roladki drobiowe z mozzarellą 23

Roladki drobiowe z mozzarellą, cheddarem i szczypiorkiem to pyszne danie, które zachwyci zarówno podczas rodzinnej kolacji, jak i na eleganckim przyjęciu. Wyrafinowane roladki drobiowe, osnute miękkością mozzarelli i intensywnością cheddara, stanowią połączenie doskonałości kulinarnego rzemiosła. Delikatne plastry kurczaka, ukrywają w sobie niespodziankę w postaci roztopionej, kremowej mozzarelli i pikantnego cheddara. Każdy kęs to harmonia smaków - subtelna słodycz kurczaka, uzupełniona intensywnością(...)serów, podkreślona świeżością szczypiorku. Podawane na eleganckim talerzu, zdobiącym stół swoim wdziękiem i smakiem, te roladki nie tylko zaspokoją podniebienie, ale także dostarczą niezapomnianych doznań estetycznych. czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Lawasz z pastą jajeczną i ogórkiem 217

Ostatnio przetestowałam przepis na lawasz z pastą jajeczną i zielonym ogórkiem. To prosty, ale efektowny pomysł na roladki imprezowe czy świąteczne. Takie roladki z pastą jajeczną zrobisz dosłownie z kilku składników. Jeśli nie uda Ci się dostać lawaszu (akurat niedawno widziałam je dostępne w obu popularnych dyskontach), możesz wykorzystać tortillę. Roladki z pastą jajeczną i ogórkiem robi się dosyć szybko

Smaki Na Talerzu
Roladki z szynki i jajka w galarecie 29

Jajka przepiórcze owinięte szynką posmarowaną serkiem chrzanowym z dodatkiem słonecznika, a całość zatopiona w galarecie. Takie roladki przygotowałam na zeszłoroczną Wielkanoc. Inspirację znalazłam na blogu Swojskie jedzonko. około 500 ml bulionu 20-25 g żelatyny 1 łyżka octu jabłkowego 10 jajek przepiórczych 1 op. szynki konserwowej (długiej) 1 op. serka kanapkowego, chrzanowego (np Almette) 3 rzodkiewki 2 łyżki posiekanej dymki(...)siekamy. Słonecznik prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Szynkę kroimy na dwa dłuższe kawałki, smarujemy serkiem chrzanowym. Posypujemy ziarnami słonecznika, rzodkiewką oraz posiekaną dymką. Dajemy ugotowane jajeczko i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę kroimy na pół i układamy obok siebie na głębszym półmisku. Całość zalewamy tężejącą galaretą. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. www.swojskiejedzonko.com/2021/03/sniadanie-wielkanocne-czesc-2-proste.html

Smaki Na Talerzu
Faszerowane filety z kubka 35

Faszerowane filety z kubka Okrąglutkie roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i zapiekane pod pierzynką z sera. Formowane w kubku lub filiżance zachowują kształt i ładnie prezentują się na stole. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka na przyjęcie. Polecam!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 100g kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie cheddar i mozzarella(...)rozbijamy *** *** Rozbity filet układamy delikatnie w małym kubku lub filiżance, tak aby powstało wgłębienie *** *** Wgłębienie wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem *** *** Farsz zakrywamy wystającym mięsem *** *** Kubek odwracamy i podkładamy rękę, aby roladka wyleciała nam na dłoń. Przekładamy ją na wysmarowaną masłem blaszkę lub naczynie żaroodporne *** *** Do śmietany dodajemy po pół łyżeczki soli i pieprzu, mieszamy *** *** Roladki smarujemy równomiernie śmietaną *** *** Z wierzchu obkładamy

Blog z Apetytem
PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KONFITOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ, SERKIEM KOZIM I TYMIANKIEM 26

powiecie na przekąski z ciasta francuskiego z konfitowaną czerwoną cebulą, kozią roladką pleśniową, miodem, kuminem i tymiankiem? Ta słodko-słona przepyszna przekąska jest idealna na wieczór sylwestrowy. Życzę Wam szampańskiej zabawy i pięknego Nowego Roku, spełnienia wszelkich marzeń! Przygotowanie : 30 min. Pieczenie : 1 godz. Na około 20  przekąsek : ● 1 opakowanie ciasta francuskiego ● 2 duże czerwone cebule ● 5 gałązek świeżego(...)tymianku ● 1 roladka kozia pleśniowa o wadze 180-200 g ● 1 duże jajko ● 15 g brązowego cukru ● 3 łyżki płynnego miodu ● 1 łyżeczka mielonego kuminu ● 1 łyżeczka zmielonej kolendry ● 2 łyżki kremu balsamicznego ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie : Cebule obierz, przetnij na pół, drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i przyprawy, podsmaż przez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska