roladki - 9750 przepisów (strona:139/650)

Makowiec drożdżowy 109

zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować na arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem(...)posypujemy skórką pomarańczową. Rolada wychodzi dość długa, jak boicie się, że połamiecie podczas przenoszenia na blachę, to zróbcie dwie krótsze, które można wsadzić do keksówek. Wtedy rolada będzie prostokątna, ale też smaczna. Domowa masa makowa: 250 g maku 25 g rodzynek 25 g posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy

ladykitchen
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 132

roladki są świetną propozycją na świąteczny obiad. Tym bardziej można je przygotować jeśli zostanie Wam sporo kapusty z Wigilii. Przecież nic nie może się zmarnować a zawsze to będzie coś innego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice .    5 plastrów schabu(...)poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nakładać porcję farszu, zwijać roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące a następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić

Smakołyki Asi
Kanapka truskawkowa 199

mojprzepisna.pl | Kanapka truskawkowa A miała być rolada… ale widać szczęścia nie mam albo talentu, albo rolady mnie po prostu nie lubią :). Bardzo się tym przejmować nie będę. Składniki na biszkopt wielkości 27 cm na 37 cm: Składniki na tortownicę 26 cm: 6 dużych jajek 100 gr cukru drobnego 120 gr mąki pszennej tortowej 50 gr kakao 40 gr rozpuszczonego(...)godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować. Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić

moj przepis na
Rolada kakaowo kokosowa 2255

rolada to smakołyk z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła ją moja babcia a my się zajadaliśmy. Ja zrobiłam ja w trochę innej wersji o niższej zawartość tłuszczu i cukru, bo jak by nie było rolada jest dosyć kaloryczna. Wy pamiętacie ten smakołyk?  Składniki: Masa kakaowa: 150 g biszkoptów 250 g herbatników kakaowych 50 g cukru pudru 20 g kakao(...)Przygotować 3 warstwy foli aluminiowej o rozmiarze masy kakaowej, przyłożyć do masy i razem z matą silikonową odwrócić. Zdjąć matę silikonową, całą powierzchnię masy posmarować nadzieniem kokosowym i zwinąć roladę. Roladę owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia

Ala piecze i gotuje
Rolada schabowa z pieczarkami. 341

kości (ja miałam ok 1 kg) 500 g pieczarek tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano 1,5 cebuli 50 g masła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię i posypujemy solą i pieprzem - smażymy razem(...)cała woda z pieczarek wyparuje. Mięso posypujemy obficie tymiankiem i mniejszą ilością czosnku wykładamy pieczarki i zwijamy ciasno roladę. Zwiniętą roladę związujemy nitką aby nam się nie rozpadło i posypujemy papryką ostrą mieloną i oregano. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc).  Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą tak około

Moje-pitraszenie
Małe co nieco na weekendowe popołudnie :) 194

Prosty przepis na klasyczną i smaczną roladę z biszkoptu.  Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną. Składniki:    5 jajek 100 g mąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki) schłodzona śmietanka 30% ( 40 0 g )  2 opakowania śmieta n- fi x opcjonalnie owoce l ub galaretka pokrojona w kosteczki   Rolada z bitą śmietaną i brzoskwinią(...)około 12 minut. Rozłóż ściereczkę na płaskim blacie, posyp ją pozostałym cukrem pudrem.  Połóż na nią gotowy, gorący biszkopt (zdejmij papier do pieczenia) a następnie zwiń ciasto w roladę. Pozostaw tak na 30 minut. Przygotuj masę. Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach a pod koniec dodaj śmietan-fix. Rozwiń biszkoptowy rulon i posmaruj kremem z bitej śmietany. Dla lepszego

Tagebuch po polsku
Rolada schabowa z białą kiełbasą 139

świąteczny wielkanocny obiad proponuję tę pyszną i aromatyczną roladę. Plastry boczku nadają jej soczystości. Rolada świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak również na zimno jako mięsna przystawka.  1kg schabu 2 cienkie białe parzone kiełbaski kilka plastrów parzonego boczku łyżka musztardy op. przyprawy do mięsa wieprzowego pieprz Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić(...)tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą. Posmarować z wewnętrznej strony musztardą, ułożyć plasterki boczku i kiełbaski. Roladę ciasno zwinąć i związać nicią. Następnie zwinąć ciasno w papier do pieczenia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Roladę wstawić w blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć

Smakołyki Asi
Roladki drobiowe ze szparagami 190

Sezon na szparagi w pełni. Proponuję Wam banalnie łatwy a efektowny sposób na roladki z kurczaka z tym warzywem. Nie dosyć, że ładnie się prezentują to są pyszne. W sam raz na rodzinny obiad. 2 duże filety drobiowe z polędwiczkami 12 zielonych szparag sól morska w młynku pieprz świeżo zmielony zioła prowansalskie 2 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i usunąć(...)błonki. Odciąć polędwiczki. Filety rozciąć wzdłuż na pół, na dwa płaty. Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić do smaku. Na środek każdego płata mięsa ułożyć po 2 szparagi, zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć roladki. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.W międzyczasie 2 razy podlać roladki wytworzonym sokiem

Smakołyki Asi
ROLADKI Z INDYKA Z PIECZARKAMI OTULONE BOCZKIEM 702

pokrojoną w małą kostkę,dodać pokrojone pieczarki i dusić ok 10 min,podlewając przegotowaną wodą.Na końcu posolić,dosyć mocno popieprzyć.Gotowe nadzienie rozsmarować na plastrach mięsa,zwinąć w roladki,każdą z nich obwinąć boczkiem,po 2 plastry na jedną roladkę.Tak przygotowane roladki obsmażyć na patelni z każdej strony,przełożyć na żaroodpornego naczynia i piec(...)180st C. Po obsmażeniu na patelni Gotowe Roladki wychodzą bardzo soczyste dzięki wędzonemu boczkowi,który chroni mięso przed wysuszeniem.Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako wędlina....doskonała zimna przystawka

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami 124

Miałam już dawno upiec tę roladę, a teraz nadarzyła się właśnie ku temu okazja w której biorę udział po raz pierwszy jest to akcja "Ciasto na niedzielę" :) Zapraszam więc na delikatną biszkoptowa roladę z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami. Składniki na dużą blachę od piekarnika 5 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka znalazły się na górze, ściągam papier i przy pomocy ściereczki (pap. do pieczenia ) zawijam ciasto w roladę. 7. Po wystudzeniu ubijam śmietankę z dodatkiem śmietan-fixe, cukru pudru oraz kakao na sztywno. Przy pomocy szprycy robię ozdobne rozetki. Do czasu podania schładzam w lodówce. Rolady razem

Gotowanie...to proste !
Rolada z wiśniami i masą śmietanową . 129

Witajcie :)  Sobota i znowu wspólne wypiekanie u Bożenki . Tym razem mamy pyszne Rolady . Moja wyszła jak wyszła :) ale w smaku jest pyszna :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 1 szklanka cukru  3/4 szklanki mąki tortowej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao  2 łyżki  oleju   1 łyżeczka proszku do pieczenia  Blaszka duża piekarnikowa  Masa(...)pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Blaszkę dużą taką z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczoną i jeszcze ciepłą roladę zawijamy w wilgotną ściereczkę w rulon . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody . Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno , następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy . Roladę wyciągamy

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z makiem i budyniem 200

Rolada z makiem i budyniem to pomysł na tanie, smaczne i efektowne ciasto. Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą zrolować. Poniższa rolada to słodkie, lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania  drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza .  Składniki: biszkopt 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mąki pszennej

Ugotować
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika 167

brokuła. Śmiało mogłabym rzec, że je uwielbiam. Idealnie nadają się do sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego(...)pożywnego obiadu.  Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika  SKŁADNIKI : (na dwie porcje) 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki musztardy Dijon kiełki brokuła ziarno łuskanego słonecznika sól i  pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy.  Jedną stronę smarujemy musztardą, nakładamy kiełki brokuła i posypujemy  ziarnem słonecznika. Zwijamy w roladkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada biszkoptowa z masą makową 176

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową(...)folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia. 6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać tyle soku z c ytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę. Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy

Kto ugości moich gości?
Rolada karpatkowa 162

soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy (by nie było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę(...)samej blaszce co karpatkę Masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy.  Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest

Gotowanie moimi oczami