Pewnie już każdy z was robił takie roladki i każdemu smakowało.Robię je co jakiś czas i za każdym razem smakują wybornie. Wystarczy inny ser włożyć do środka inny dodatek i już mamy inny smak. Składniki: pierś z kurczaka 3 połówki ser gouda 10 plastrów ogórek konserwowy 5 szt sól,pieprz do smaku. Panierka: płatki kukurydziane ( zblenderowane) 3 szklanki(...)olej do smażenia. Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Kładziemy po plastrze sera oraz po krojonego ogórka. Zwijamy roladki pomagając sobie wykałaczkami.Każdą roladkę maczamy w jajku a następnie w płatkach owsianych. Smażymy z obu stron i dusimy pod przykryciem.Sprawdzam sobie po 40 minutach krojąc na połowę roladkę
Różowa kuchniaskładnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka gęstej śmietany 12 % masło do wysmarowania formy FARSZ: 150 g słoniny(...)gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu. Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną masła, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 5 min. Roladę wyciągamy
Kuchnia od dwojgaKarnawał trwa, więc i taki przepis może Wam się przydać. Roladki robi się dość szybko, można zawinąć dowolne dodatki. I naprawdę świetnie smakują! A to nasze roladki z Sylwestra. Składniki: 6 placków tortilli 2 opakowania serka kremowego (typu Twój Smak Piątnica lub Almette) - dowolne smaki - użyłam śmietankowego i ze szczypiorkiem kilka liści sałaty kilka plasterków szynki drobiowej ogórki kiszone papryka(...)Sposób przygotowania: 1. Tortille dość grubo posmarować serkiem, na to wyłożyć liście sałaty. Na sałacie układamy szynkę, a następnie pokrojone w cienkie paski ogórki kiszone lub/i paprykę konserwową. 2. Roladki ciasno zwinąć, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą, włożyć do lodówki na 2-3 godzinki. 3. Po tym czasie każdą roladę pokroić na 2cm roladki, na środek wbić wykałaczkę
Kuchnia domowa AniPolecam to danie na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku(...)chrzan i zamieszać. Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu). Roladki podawać z sosem Krok po kroku: 1. Rozbić mięso 2. Przygotować marynatę 3. Na każdy kawałek schabu wyłożyć po plasterku boczku, następnie sos i żurawiną
KuchniaWeDwoje.plpyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Swoją drogą jest to ostatnie ciasto jakie wydał mój piekarnik...ostatnio wyzionął ducha i trzeba rozglądnąć się za nową kuchenką :-) mowa o roladzie,konkretnie roladzie cappuccino z kremem :-) Pyszne,lekkie,szybkie i łatwe czegoż chcieć więcej :-) SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy na koniec cukier puder oraz cappuccino. Biszkopt rozwijamy,nakładamy masę * polecam odłożyć sobie troszkę kremu do dekoracji Zwijamy roladę. Następnie rozpuszczamy w woreczku kawałek czekolady,robimy dziurkę i dekorujemy. Potem robimy rozetki szprycą], ja jeszcze posypałam kolorowymi perełkami :-) Roladę wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jest pyszna,delikatna
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPolecam pyszny schabik nadziewany mięsem mielonym i suszonymi śliwkami. Roladę można podać na ciepło z dodatkami jako danie obiadowe a po wystudzeniu jako wędlinkę na kanapki. Mięso jest przepyszne i wspaniale prezentuje się w przekroju. składniki: 1,6 kg schabu środkowego ok 700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz majeranek słodka papryka(...)mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone. Całość ściśle zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę na wierzchu natrzeć słodką papryka i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie odwinąć z folii, przełożyć
Monia miesza i gotujeRoladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone na patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów boczku(...)warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie: na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano. Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sylwester zbliża się do Nas wielkimi krokami 😃 Roladki to ciekawy przepis, który możemy przygotować dla naszych gości w tym cudownym dniu. Moja rodzina bardzo je polubiła 💗 Roladki to smaczna zakąska, którą przygotujemy w kilka chwil. Mam nadzieje, ze i Wasze kubki smakowe uda mi się zaspokoić. Składniki: roladki: placki do tortilli 8 szt, szpinak świeży 400 g, pieczarki(...)oleju.Na placki tortilli nakładać najpierw szpinak, następnie pieczarki i oliwki. Zwinąć tortille w rulonik. Sos : jogurt wymieszać z majonezem dodać sok z cytryny, wyciśnięty czosnek I przyprawić. Gotowe roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron, następnie kroimy w grube plastry i układamy na talerzu, podajemy z sosem
kulinarne odsłony patiMini roladki imprezowe, kilka 👀 chwil i gotowe, Polędwiczkę w plasterkach cienko rozbijamy, ser camembert, oliwki lub kapary dokładamy, które w roladki zwijamy i jajku, bułce obtaczamy. 💋 W oleju na złoty kolor wysmażamy i przekąskę już mamy. Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują :) 💑👪 Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego(...)Polędwiczki zwijamy jak krokiety, zaczynamy od zgięcia krótszego boku, następnie do wewnątrz dłuższe boki i całość zwijamy. Dzięki temu ser będzie szczelnie zamknięty i nie wypłynie podczas smażenia. Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce. Smażymy na głębokim oleju po ok. 3 min z dwóch str. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Rada
Moniki Smakołykirówne części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wielkości mniej więcej 35x25. Ciasto posmarować białkiem. Wyłożyć połowę przygotowanej masy makowej, pozostawiając wkoło ok 2 cm ramkę. Następnie zwinąć w roladę, brzegi ciasta zlepić, ułożyć zwinięciem do dołu. W ten sam sposób przygotować drugą roladę. Potem każdą roladę owinąć w papier pozostawiając ok 1 cm luzu i ułożyć na blaszce(...)pieczenia. Odstawić na ok 20 minut aby ciasto podrosło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 30 minut. Po upieczeniu rolady lekko przestudzić i odwinąć z papieru. Gdy całkowicie wystygną dowolnie u dekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam dużą ilością skórki pomarańczowej. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki
Monia miesza i gotujeLekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa. biszkopt: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika(...)ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę. Polewa: Do miseczki przekładam czekoladę, masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak przestygnie polewam nią roladę. Na patelnię wsypuję łyżkę cukru
wesoła kuchniaBiały, czerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście... Zielona rolada szpinakowa, wypełniona słodkim białym kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamana czerwienią i kwaskowatością konfitury żurawinowej. Czujecie ten smak ? Ślinianki już działają ? Przyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta(...)pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony biszkopt wyjąć na deskę przykrytą ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Odłożyć do ostygnięcia. Czekoladę połamać, przełożyć do suchej, najlepiej plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do momentu, aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę odstawić na około
kolorowotorcikowoRoladą którą szybko zrobimy i będziemy cieszyć się nią na świątecznym stole. Z dodatkiem śliwek, jabłek suszonych które sama ususzyłam. Do tego orzechy i mamy fajne świąteczne mięso. 60 dkg filetu z indyka 1 garść suszonych jabłek 20 dkg suszonych śliwek 1/3 szklanki orzechów włoskich tartych sól, pieprz przy.prawa do indyka 1/2 szklanki wina czerwonego olej Filet z indyka nacinam(...)przekładam do rondelka zalewam winem i gotuję chwilę aż owoce zmiękną, odstawiam do przestudzenia. Na filet z indyka wykładam owoce, na nie orzechy które zmiażdżyłam wcześniej wałkiem i zwijam roladę od krótszego boku. Związuję mocno nitką. Roladę obsmażam z każdej strony na oleju i podlewam od czasu do czasu wodą. Roladę smażę około godzinę na wolnym ogniu w brytfannie. Można
wesoła kuchniaPyszna i aromatyczna rolada z kurczaka, soczysta i łatwa w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu możemy ją pokroić w grube plastry i podać jako pieczeń obiadową lub schłodzić i pokroić cieniutko jako wędlinę. Idealna na Święta! Składniki: kurczak ok. 1,5kg 3 łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon(...)wodnej, studzimy. Żurawinę, śliwki i czekoladę blendujemy – może być gładki krem lub z widocznymi kawałkami śliwek suszonych. Płat kurczaka wyciągamy z lodówki, wzdłuż brzegu układamy farsz i rolujemy mięso. Roladę obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadła się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy roladę z obu stron na złoto. Następnie zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego
Gotowanie i blogowanieZapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna ! Składniki na blaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda, edamski lub podlaski 3 czubate łyżki majonezu <- klik ( użyłam domowej roboty ) 1/2 kg filetów drobiowych przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat ) olej do wysmarowania papieru do piecz. Nadzienie pieczarkowe około(...)pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego. Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę. Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na 30-40 min. Papier do pieczenia odrywamy kiedy nasza rolada ostygnie całkowicie. Źródło inspiracji
Gotowanie...to proste !