Dzisiaj propozycja dania mięsnego, czyli schab zwijany z szynką i serkiem pieczony w rękawie. Rolada nadaje się na zimno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Prosta w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu aby ją przygotować :)Do rolady użyłam musztardy Parczew . Jeśli przepis Wam się podoba to zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg schabu 2 cebule około(...)pieprzem, papryką, połową oregano i bazylii, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie smarujemy cienką warstwą musztardy i układamy plastry szynki, na szynce rozkruszamy serek Fromage.Mięso ściśle zwijamy w roladę, boki można spiąć wykałaczką. Do naczynia w którym będziecie piec przekładamy roladę, oprószamy resztą bazylii, oregano, solą i pieprzem. Na wierzch i po bokach mięsa kruszymy kostki mięsne. Cebulę obieramy
Sama słodycz i szczypta chiliwyrównaj brzegi, tworząc prostokąt. Całość pieczemy w temp 120 stopni, dół + termoobieg, przez 20 minut. Po tym czasie, wyciągamy bezę, odwracamy do góry nogami, zdejmujemy papier i rolujemy na roladę, póki jest jeszcze gorąca. Jak wystygnie nie zrolujesz ciasta, bo całe popęka. Gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. MASA TRUSKAWKOWA: - 350 g serka kremowego (twarogowego) o zawartości tłuszczu(...)jakiś czas sprawdzaj czy masa już zaczyna tężeć, jeśli twoje produkty były z lodówki, to masa zacznie bardzo szybko tężeć. Jak masa już będzie wystarczająco gęsta aby wypełniać roladę kokosową, zaczynamy działać. Roladę delikatnie rozwijamy tak aby nam się nie połamała, wypełniamy masą truskawkową i rolujemy, całość owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na minimum 3- 4 godziny do lodówki
SMYKWKUCHNIROLADKI Z KURCZAKA z bazyliowym pesto to wspaniała przystawka, ale... Artykuł ROLADKI Z KURCZAKA Z BAZYLIOWYM PESTO I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKolejna wersja drobiowych roladek. Tym razem nadziałam je camembertem i żurawiną. Jako panierki użyłam wiórek kokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po prostu bułka tarta. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 150 g serka camembert 2 garście całej żurawiny suszonej sól, pieprz olej Rapso do smażenia wiórki kokosowe Kresto do panierowania 1 duże jajko(...)solą i pieprzem. Serek camembert przekroić na 4 paski. Na każdym rozbitym płacie mięsa ułożyć pasek serka i trochę suszonej żurawiny, żurawinę można wcisnąć w serek. Następnie zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo
Monia miesza i gotujeRoladki z kurczaka z pieczarkami i serem... Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami i serem... Potrzebne będą: podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek trochę startego żółtego sera sól, pieprz ew. przyprawa do kurczaka Z podanej porcji wychodzi 6 roladek + ew. dwie polędwiczki. Pierś myjemy, oczyszczamy. Dzielimy na połowę. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, najlepiej z płaską końcówką przez folię spożywczą(...)mięsa. Powstały płat mięsa, posypujemy przyprawami, posypujemy startym serem i pieczarkami. Nie za dużo co by się nie rozwalało. Zwijamy w rulonik i dzielimy na 3 części (3 małe roladki), obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były od środka surowe. Pozostałe polędwiczki możemy usmażyć jak kotleciki albo gdy powstanie
Pelusiowa KuchniaRoladki mięsne, nadziane mięsem, owinięte mięsem... Zdecydowanie dla miłośników mięcha. :-) Faceci będą zachwyceni! Myślę, że nie muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką(...)odstawiamy na 30 minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dokładnie 2 plastrami boczku. 3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnikiszone (mniejsze) 1 kremowy majonez Folwark 470 g 1 jabłko 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) 1 czubata łyżeczka musztardy stołowej sól i pieprz do smaku Do przygotowania roladek: ogórki kiszone małe pomidorki cherry ulubiona wędlina (polecam schab wędzony parzony) * Ilość zależy od ilości osób jakim chcemy podać sałatkę w takiej postaci. Osobiście na porcję używam 4 plastry wędliny(...)przyprawy (sól i pieprz) oraz cały majonez Folwark. Wszystko mieszamy, następnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia (po nocy w lodówce, gdy wszystko się "przegryzie"). Przygotowanie roladek: W wędlinę układamy 1-2 łyżeczki sałatki (w zależności od wielkości plastrów) i rolujemy. Roladki z sałatką układamy na małych talerzach (lub jednym dużym), pomiędzy układamy małe pomidorki cherry
Słodkie okruszkitakże bardzo popularne na Litwie. Bliny w tym wydaniu to placuszki ziemniaczane nadziewane aromatycznym mięsem lub serem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli(...)jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis. Pyzy z gzikiem – Wielkopolska Tradycyjne pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej zwłaszcza poznańskiej, które smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię na stole to i wyśmienicie smakuje! Mimo pozorów nie jest trudna do zrobienia, choć trzeba przyznać, że troszkę pracochłonna. W szczególności ten jasny wzorek żyrafy wymaga odrobinę wprawy. Rolada nadziana jest bitą śmietaną i bananami. Serdecznie polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 5 jajek w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)wyjąć i przełożyć (papierem do góry) na drugą blachę. Zdjąć papier, a w jego miejsce położyć czysty kawałek papieru lub ściereczkę. Odwrócić ciasto wzorem do dołu i zwinąć w roladę. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny. Ostudzoną roladę rozwinąć i równomiernie wysmarować
Nastoletnie WypiekanieRolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą(...)ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem. Składniki na dużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta soli na nadzienie: 300 g orzechów włoskich 2 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej masy orzechowej. Z utartej masy(...)zrobić cienki rulon długości rolady wstawić do lodówki schłodzić .Schłodzony rulon włożyć w środek rolady zwinąć, resztą masy udekorować roladę.Wystawić w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewoZachęcona przepisem Veganona na roladki z soczewicą i suszonymi pomidorami zrobiłam swoją wersję ze szpinakiem :) Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków, - 3 płaskie łyżki mąki ryżowej lub pszennej, - 3 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka majeranku (może być czosnek jak ktoś nie lubi majeranku), - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, - 450 g mrożonego szpinaku (liście), - sól, pieprz, czosnek. Wykonanie: Jeśli planujemy(...)robić roladki na obiad najlepiej jest ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub rano i dobrze ostudzić. Ugotować szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko
Co na wege obiad?Fajna alternatywa dla smakoszy roladek. Wariant śmietany, papryki i sera pleśniowego najbardziej mi odpowiada. Gdy tradycyjne roladki wieją nudą, koniecznie wypróbujcie ten przepis ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka kostka sera pleśniowego 1 papryka czerwona 250ml śmietany 30% opcjonalnie: mąka, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Piersi kroimy na 4 płaty.Paprykę kroimy w paski, tak samo postępujemy z serem(...)oprószamy solą i pieprzem. Następnie na brzegu mięsa układamy paprykę i ser- mięso mocno zwijamy w rulon. Następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gdy roladki będą zrumienione, tłuszcz odlewamy. Roladki zalewamy śmietaną, doprawiamy solą. Jeśli zostaną nam kawałki sera pleśniowego, również je wsypujemy do sosu. Dusimy na małym ogniu do zredukowania sosu
Garnkowe fanaberieWybrała trzy osoby, a ja spośród tych trzech...dokonałam trudnego wyboru- wybór jednego zwycięzcy jest zawsze trudny! Oto nagrodzona osoba i jej przepis Aneta Ma,Wr Zapiekana z parmezanem rolada naleśnikowa z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką. Naleśniki: - 2 jajka - 1,5 szklanki mleka - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej - 2 szklanki mąki - szczypta soli - olej rzepakowy do smażenia(...)Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki
Z Kuchni Do Kuchnirazu nadmienię że roladki można przygotować w 2 wersjach- piekielnie ostrej z musztardą rosyjską (przynajmniej moja jest baaardzo ostra) jak i delikatnej z normalną musztardą stołową lub sarepską. Czas operacji 30-40 min bo luby krzyczał od południa że chce obiad od razu po pracy bo jest głodny :) A jaką przyjemność miał że takie dobre i w dodatku tylko jeden(...)wrzucamy pokrojone w 0,5 zm plastry ziemniaki i wlewamy wodę, na sito wkładamy marchewkę i fasolkę, przykrywamy i gotujemy 10-15 min. Po tym czasie dokładamy nasze roladki, na warzywa skrawamy masełko, całość solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko gotujemy jeszcze 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy roladki na talerz, wyciągamy wykałaczki i kroimy w grube plastry. Roladki
Piekielna Kuchnia Pati