roladki - 9750 przepisów (strona:140/650)

Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 206

płasko, delikatnie rozbić dłonią tworząc płaski płat mięsa. Posmarować sosem sojowy. Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać, wyłożyć na mięso, zrolować w roladę, na końcach spiąć wykałaczkami. Roladę obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu (po 1 minucie z każdej strony), przestudzić. Jarmuż porwany na mniejsze kawałki wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli(...)jajkami i przyprawami.  Do masy dodać odciśnięty jarmuż i połowę sera Cheddar, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy. Roladę delikatnie pokroić na mniejsze kawałki. W masie batatowej zrobić wgłębienia, w każdym umieścić krążek rolady, wyrównać łyżką, posypać pozostałym serem. Piec 30 minut w 180 stopniach

SzczyptaSmaQ
SUSHI 142

Odstawić do ostygnięcia. Składniki: 500 g ryżu do sushi 750 ml wody Do przyprawienia ryżu: 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Składniki do roladek: płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi,  sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego(...)zależności od natchnienia i zapasów w lodówce składniki często się różnią i zmieniają. Oczywiście nigdy nie zabraknie nori - prasowanych morskich glonów. Makisu jest niezbędny do zwijania roladek z wodorostów nori. Jest to rodzaj małej maty ( 27x24 cm) wykonanej z drobnych listewek lub cienkich bambusowych patyczków. Ważny jest również chrzan japoński czyli  wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową

potrawyregionalne
rolada bakaliowa w waflu 128

rolada kojarzy mi się z dzieciństwem i popularnym wtedy blokiem czekoladowym. Jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodamy do niej dużo ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów. Składniki: 2 grube wafle  200 g herbatników 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej  250 g margaryny (nada się lepiej niż masło(...)herbatniki. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć ją na wafle i rozsmarować. Odczekać chwilę aby wafle zmiękły. Wzdłuż jednego boku ułożyć banany. Kiedy wafle namokną zwinąć wszystko w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie roladę wyjąć z folii, polać polewą i obtoczyć w kokosie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki z kurczaka w marchewce. 1856

Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-) Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka(...)tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią filet. Zroluj. Za pomocą noża- skrobaczki do krojenia parmezanu, pokrój plastry marchwi. Owiń nimi roladkę.  Za pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili. Zapiekaj pod przykryciem w piecu

SMYKWKUCHNI
Bakłażan rolowany // Aubergine rolls 134

Roladki z bakłażana Roladki są w przygotowaniu wieloetapowe. Trzeba ugrilować bakłażana, osobno podsmażyć mięso z grzybkami i cebulką, a mimo to przyrządzenie ich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Są pyszne, sycące, ale wcale nie ciężkie. Dodatek mozzarelli spaja całość i nadaje im miłą konsystencję.  Na jeden duży chaps mogą stać się przystawką, choć u mnie były w roli(...)grilluję z dwóch stron po około 2 minuty, aż utworzą się paski a bakłażan zmięknie. Po odwróceniu na drugą stronę delikatnie solę. Wstawiam piekarnik, który będzie potrzebny do wykończenia roladek. Cebulę siekam i wrzucam na patelnię by ją dobrze zeszklić na małym ogniu w niewielkiej ilości oliwy. Dodaję czosnek, a po minucie dość drobno posiekane pieczarki. Kiedy dojdą, zdejmuję całość

Bazując na smaku
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 146

Dziś chciałabym zaprezentować Wam pyszne roladki z piersi indyka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami. Jest to może nieco pracochłonne danie, ale każda minuta spędzona na jego przygotowaniu jest czasem dobrze spędzonym;) Danie jest po prostu przepyszne, szczególnie dla fanów suszonych pomidorów, które jako farsz idealnie komponują się z indycza piersią. Polecam na np. niedzielny obiad;) Składniki: 4 ładne duże, równe(...)tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku sola i pieprzem, doprawić jogurtem (wersja light) lub jogurtem z dodatkiem majonezu (wersja smaczniejsza). Wszystko dokradnie wymieszać. Roladki: Plastry piersi z indyka delikatnie rozbić na dość cienkie kotleciki, posolić i popieprzyć. W niewielkim naczyniu umieścić pomidory i serek mascarpone i dokładnie zmiksować, aby powstała jednolita, dość gęsta masa

Codzienne Gotowanie
Rolada z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach 551

Rolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego (xxl) 35 dag filetu z kurczaka (połówka dużej piersi) ok 30 dag brokułu mała puszka kukurydzy 10 dag startego sera żółtego przyprawa do kurczaka (pikantna) oliwa 1 jajko sezam opcjonalnie oregano Przygotowanie : Ciasto wyciągam z lodówki aby nabrało temperatury(...)kurczaku układam cienko pocięte różyczki brokułu, z kolei na brokule sypię kukurydzę i starty ser i przyprawiam odrobiną oregano. Pozostawione "marginesy" smaruję rozbełtanym jajkiem i całość zręcznie zwijam w roladę od razu sklejając boki. Roladę zwijam na ciasno i tak aby łączenie było u dołu.  Sposób 2 : Rozwijam ciasto, wyznaczam na 3 podłużne równe części i na środkowej części

Mechanik w kuchni
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 139

uzupełniać bloga starymi przepisami i może w końcu wrzucę tu moje dziergotki i inne violetkowe bałagany, bo przecież nie tylko w kuchni miało być.  A teraz czas na roladki w pysznym sosie, które przygotowałam na niedzielny obiad. Zapraszam! Składniki: Na roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta(...)ognia. Schab pokroić w plastry i cienko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na kotletach ułożyć po plasterku sera i posypać czosnkiem niedźwiedzim.  Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, umoczyć w skłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano.    Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki. Roladki przekroić

Nie tylko w kuchni
dorsz pieczony z grejpfrutem 230

miski wyciskamy sok z  pozostałej połówki  grejpfruta, dodajemy cukier, ziarna granatu i chili, a następnie mieszamy. Dorsza wyjmujemy z lodówki, skrapiamy go oliwą, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.  Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. W tym czasie drugiego grejpfruta dzielimy(...)cząstki, a następnie usuwamy nożem wszystkie białe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Rybie roladki wyciągamy z piekarnika. Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki a następnie polewamy je sosem z granatu i chilli. Podajemy razem z ryżem, białym lub brązowym, albo z innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
roladki cukinii z kurczakiem i camembertem 148

roladki  cukinii z kurczakiem Lekki, łatwy i szybki w przygotowaniu  posiłek, który zaspokoi, nawet najbardziej wybredne kulinarne gusta.  Składniki   Przepis dla czterech osób 3 średnie cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na  stronie. 1 krążek sera camembert(...)desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert.  Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką.  Roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wkładamy je na pół godziny do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Cebulę oraz kawałki

Miód i pieprz
Roladki drobiowe 136

Filet drobiowy faszerowany mięsem z indyka Dobra   przystawka  na   każdą   okazję.   Podaje   te   roladki   dość   często .   Zmieniam    tylko   dodatki i   mam   następne    danie . Roladki faszerowane są idealnym dodatkiem  mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych(...)nakładać na filet ,rozprowadzić równo i zwinąć podobnie jak krokiety. Smażyć     na rozgrzanej   głębokiej  patelni  z każdej strony  na zloty kolor. Odstawić roladki na talerzyk. - Na tłuszczu który został po smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą         marchewkę. Po   2-3 minutach dodać

Eli Gotowanie
Roladki z piersi kurczaka z cukinią i pomidorami 210

Roladki z piersi kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami Piersi z kurczaka są tak wdzięcznym mięsem, że jak go nie przyprawimy, i jak go nie nafaszerujemy, musi być dobre. Właściwie danie dzisiejsze wyszło trochę przez przypadek, robiąc porządki w lodówce natknęłam się na jedną nieszczęsną, małą cukinię, na pół opakowania sera fety i na otwarty słoiczek z suszonymi pomidorami(...)misce moczyły się piersi z kurczaka, na które nie miałam absolutnie pomysłu. Ale już w trakcie lodówkowych porządków w głowie zaiskrzył mi pomysł. I tak powstały błyskawiczne zapiekane roladki z piersi kurczaka, nadziewane  cukinią, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką i serem feta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała

na moim stole...
Roladki schabowe. 268

Składniki: (na 8 roladek) 8 plastrów schabu, 400 g pieczarek, 1 świeża papryka (może być również konserwowa), 1 cebula, 3-4 ogórki kiszone, sól, pieprz, musztarda, mąka. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć lekko posolone i popieprzone.   Cebulę, paprykę i ogórki pokroić.   Schab rozbić na dość cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą.   Na plastry(...)schabu położyć pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos.  Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je.  Gdy mięso ma już

W kuchni u Moniki
Rolada żyrafa 193

Ostatnio szaleje moda na roladę żyrafę. Oj skusiłam się i ja na nią, musiałam. By ją przygotować skorzystałam z przepisu, który znajduje się na blogu  mniam-mniam.bloog.pl . Nasze rolady różnią się bardzo delikatnie. Jedna jest z bananem w środku, a druga z galaretką. Składniki: Ciasto: 5 jaj, 80g cukru (6 łyżek), 125g mąki pszennej (3/4 szklanki), 80ml zimnej wody, 45ml(...)ściągnąć papier. Ponownie przygotować na przykład deskę do krojenia z papierem oraz ponownie wykonać taką samą czynność.  Ciasto powinno znaleźć się jednolitym kolorem do góry.  Zawinąć w roladę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną  śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem.  Galaretkę pokroić mniej więcej w kostkę. Rozwinąć ciasto. Wyłożyć ubitą śmietankę i poukładać galaretkę. Zwinąć roladę

W kuchni u Moniki
Drobiowe roladki ze szpinakiem i serem feta 155

Nowy rok szkolny trzeba uczcić czymś smacznym, a jednocześnie zdrowym i pożywnym. Dzisiaj przedstawiam pyszne roladki drobiowe ze szpinakiem, czosnkiem oraz fetą. Mięso przygotowałam najzdrowszym sposobem - gotując je na parze. Roladki są soczyste, wręcz rozpływają się w ustach! Świetny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka. Jako zdrowe dodatki proponuję ugotowany na sypko ryż parboiled i sałatkę z pomidorami(...)podsmażać do czasu, aż jego liście zwiędną. Przyprawić.  Na całej powierzchni filetu wyłożyć szpinak, plaster-dwa pomidora i pokruszony ser feta (ilość zależna od upodobań). Zawinąć w roladkę i zabezpieczyć wykałaczką. Gotować na parze przez ok. 10-15 minut.  Po ugotowaniu roladki na chwilkę odstawić, a następnie pokroić w plasterki. Smacznego

Kuchnia Ellie