Rolada marchewkowa jest bardzo fajną przystawką. Zastanawiam się, dlaczego dotychczas nie podałam przepisu na tym blogu. Pewnie przez roztargnienie, bo myślałam, że jest tutaj od dawna. Przygotować ją można z nadzieniem serowym, pyszna jest też z rukolą, mozarellą i pomidorkami. Rolada marchewkowa pięknie wygląda na stole i zachwyca gości. Polecam :-) Rolada marchewkowa
dolcevitainmykitchenmoment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą makową – taką wilgotną, ciężką. Dziś mam dla Was przepis na taką idealną drożdżową roladę z masą makową z przepisu mojej babci, który zachował się w Jej kulinarnym zeszycie! Gwarantuję, że wszystkie „makowe” łasuchy będą zachwycone! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)części. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt rolady, a końce zawijamy pod spód. Przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Makowce układamy na dużej
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Rolada kokosowa zrobiona jest w podobny sposób jak kartofelki bo i tu i tu używamy kruszonych herbatników. Jednak na drugi raz przeprażę trochę kokos aby mocniej wydobyć jego aromat i na pewno dodam polewę z gorzkiej czekolady aby w pełni przypominała w smaku batoniki kokosowe. W arto się pokusić(...)cukier puder oraz masło ciemną masę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 0,5 cm, następnie rozkładamy na niej masę kokosową. zwijamy całość w roladę, zaczynają od dłuższego boku roladę zawijamy w papier lub folię spożywczą i wkładamy na minimum 2h do lodówki , a najlepiej na całą noc. Źródło:http://smaker.pl/przepis-rolada-kokosowa-jak-baton-bounty,110136,sandra1.html
Słodkie zapomnienieRolada biszkoptowa z kremem już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa
Pink EnvelopeBłyskawiczna czekoladowa rolada bez pieczenia. W smaku idealna. Robię ją dość często, aż zdziwiłam się kiedy okazało się, że nie zawitała jeszcze na moim blogu ;-) Składniki (na 2 rolady) -paczka wafli -2 op. herbatników -1 galaretka (dowolna) -2 łyżki kakao -margaryna -szklanka cukru -2-3 banany (możliwie proste ;)) Przygotowanie Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę zagotować z cukrem(...)herbatniki i 2 wafle. Dodać ciepłą rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać. Rozłożyć 2 wafle i posmarować gorącą masą. Poczekać chwilę dla zmięknięcia wafli, zwijać razem z bananem. Rolady owinąć w folię aluminiową i schłodzić Smacznego
Zielona KuchniaBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną i świeżymi porzeczkami. Delikatna,lekka i pyszna. Rolada biszkoptowa 6 jajek 100 g cukru 60 g mąki pszennej 20 g kakao 50 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy żółtkowej wrzucić pianę i wymieszać drewnianą łyżką.Przesiane mąki z kakao delikatnie połączyć(...)śmietanki 36% 5 łyżek cukru pudru łyżka cukru wanilinowego czerwone porzeczki Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.Równo rozsmarować na wystudzonej roladzie,na wierzch poukładać czerwone porzeczki lekko dociskając. .Pomagając sobie ściereczką zwinąć placek z nadzieniem.Posypać cukrem pudrem. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Anielskie wypiekiDrożdżowe rolady z różnymi dodatkami w środku to pomysł na gotową kanapkę do pracy następnego dnia, a jednocześnie świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli(...)grubości ok. 5-7 mm. Ciasto posypać suszonym majerankiem i czosnkiem. Na placku ułożyć plastry salami, wędliny, sera i fasolki (patrz zdjęcie obok). Zwinąć całość w ścisłą roladę, podwijając końce pod spód. Ułożyć na złączeniu ciasta i odstawić na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. Posmarować wierzch rolady rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 190 stopni 45-50 minut
Weekendy w domu i ogrodzieZnana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;). Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia ok. 10 minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło(...)Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć
Różne smaki w kuchnipory, tylko raz na blogu pojawił się przepis na roladę biszkoptową. Wówczas krem był malinowo-bananowy. Dzisiaj chcę wam zaproponować nieco inną wersję, choć niemniej smaczną. Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie : ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę(...)Biszkopt wykładamy do formy płaskiej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy równomiernie. Pieczemy w 190 st C przez 15 minut. Wyjmujemy i póki jest jeszcze ciepły zwijamy roladę. Zostawiamy do wystygnięcia. Gdy całość przestygnie odwijamy i zdejmujemy papier przekładamy na lnianą ściereczkę. 5. Gęstą konfiturę jeżynową umieszczamy w rondlu zalewamy rumem i gotujemy do odparowania alkoholu
vaniliowoczekoladowaWłaśnie niedawn o rozpoczął się sezon na szparagi,a trwa o n bardzo krótko więc korzystajmy i jedzmy te bardzo wartościowe warzywo. Roladki drobiowe ze szparagami i fetą w bardzo chrupiącej otoczce to moja propozycja na wiosenny obiad. 1 podwójny filet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko(...)czym wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku,wyjąć,przelać zimną wodą i osączyć. Na każdym płacie mięsa i ułożyć po 4 szparagi i kawałek fety,zwinąć roladkę. Jajko roztrzepać i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju
Kolorowa kuchnia ElkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki. Post Rolada ze schabu z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta GotujeTaką roladę piecze się dość szybko i sprawnie. Krem czekoladowy zakupcie jaki lubicie, ja dodałam krem czekoladowy Jogo gdyż jest on na bazie sera i dla mnie jest dużo smaczniejszy niż inne ale to kwestia gustu. Rolada jest smakowita, idealna do kawy czy herbaty, polecam. Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRoladki przygotowane w ten sposób ładnie się prezentują i są smaczne. Przygotowałam je na święta, bardzo wszystkim smakowały. Z powodzeniem możemy je przygotować na różne imprezy karnawałowe. Składniki: 5-6 plasterków szynki 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu tartego Sól, pieprz Galareta: 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Kilka łyżek kukurydzy konserwowej(...)smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Plastry szynki smarujemy przygotowaną pastą, zwijamy i układamy na półmisku. Paprykę kroimy w kostkę, układamy razem z groszkiem i kukurydzą wokół roladek. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Bulion zagotowujemy, dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galareta zalewamy roladki, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do momentu
Bajeczna KuchniaPrzepyszna rolada czekoladowa z wiśniami. Z mojego ulubionego, czekoladowego biszkoptu, pieczonego tym razem w dużej blaszce, takiej na cały piekarnik. Z dużą ilością czekolady, z delikatną nutą kwaskowatości w postaci wiśni. Jeśli użyjemy czekolady gorzkiej to rolada będzie bardziej wytrawna. Możemy dodać nieco alkoholu do nasączenia, wtedy będzie tylko dla dorosłych :) Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK 200 ml. śmietanki(...)można użyć mrożonych, ale należy je wcześniej odcedzić i dać nieco mniej, bo mogą być zbyt kwaśne). Biszkopt delikatnie rozłożyć, posmarować go masą czekoladową, na wierzch wysypać wiśnie. Zrolować roladę i wstawić do lodówki żeby masa stężała. Po wyjęciu obsypać obficie cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecieńsze kotlety. Lekko rozbijamy, doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Na każdym kotlecie układamy po 2 suszone pomidory, plasterki mozzarelli i listki bazylii. Zwijamy ciasno roladki - spinamy wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (pieczemy pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami (może być ryż
Moje Kuchenne Rewelacje