roladki - 9750 przepisów (strona:150/650)

Rolada marchewkowa 71

Rolada to prosty sposób na coś pysznego, a jednocześnie efektownego. Ja wymyśliłam sobie marchewkową pachnącą cynamonem, a do niej krem na bazie serka kanapkowego i daktyli, który jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny. Co tu dużo mówić, wyszło fantastycznie.  Ciasto: 3-4 marchewki (ok. 250 g) 3  jaja 100 g mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 szklanki(...)wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok 10 minut, by nieco ostygło po tym czasie wyjmujemy z blaszki,  przekładamy na ściereczkę papierem do góry, ostrożnie odrywamy ten papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku.   Krem daktylowy: 30 dag daktyli bez pestek 450 g serka kanapkowego (typu almette) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej

Cynamonowe szczęście
Przekąski na imprezę lub mecz 209

także bezmięsne, wegetariańskie i fit propozycje na przekąski.   Zapraszam 🙂     Przekąski na imprezę   Zapiekanki z chlebków pita       Zapiekanki gyros       Roladki z tortilli podsmażane       Ogórki przekąskowe         Fit placuszki bez mąki       Roladki z chleba tostowego       Jajka chorizo(...)Kiełbaski w tortilli       Roladki z tortilli na zimno         Lawasz smażony       Paluszki

Dieta moja pasja
Drobiowe roladki nadziane pesto bazyliowym i owinięte w szynkę serrano. 98

Dziś zapraszam Was na drobiowe roladki. Robię je bardzo często, jednak za każdym razem nadziewam je czym innym. Czasami to zawartość lodówki zdecyduje co włożę do środka, ale zawsze jest pysznie! Zapraszam!  Składniki; 2 piersi  podwójne z kurczaka ok 6 łyżek pesto bazyliowego sól, pieprz do smaku szynka serrano 1 opakowanie około 80g 1 łyżka masła 2 gałązki(...)pojedynczą przecinamy na pół jednak nie do końca, tak jak książkę. Rozbijamy mocno dłonią lub tłuczkiem przez folię. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Następnie smarujemy obficie pesto bazyliowym. Zwijamy roladkę, a następnie zawijamy w plastry szynki. Robimy to bardzo ostrożnie ponieważ szynka jest bardzo delikatna. I tak do wyczerpania składników.  Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy małe

Radość kipiąca uśmiechem.
Zrazy zawijane prawie jak z dzieciństwa 75

Dziś postanowiłam wrócić do tamtych zapachów, ale w zmienionej wersji smakowej. A to za sprawą książki Pawła Ochmana "Roślinna kuchnia regionalna" przeczytałam rozdział o śląskim obiedzie. Do wykonania śląskich rolad Paweł wykorzystał steki sojowe, które trzymałam na tzw. czarną godzinę od pierwszego lockdownu. Swoją drogą okazuje się, że znane regionalne dania wcale nie są takie regionalne 😉, bo można je spotkać(...)kuchniach innych okręgów odległych nawet o 250 km, jak to jest w przypadku rolad i zrazów zawijanych 😉😊 Składniki (na 3 porcje): 3 steki sojowe ok. litra wywaru warzywnego pieprz 4 ziarna ziela angielskiego liść laurowy pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżeczki musztardy (rosyjskiej lub sarepskiej) cebula 2 ogórki kiszone mała ugotowana marchewka mała ugotowana pietruszka łyżka sosu

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki schabowe 78

zrazy, albo coś podobnego to zawsze dzieci się cieszą i mówią, że pyszny obiad będzie i tylko dopytują „kiedy obiad”. Dzisiaj taka uproszczona i szybsza wersja – roladki schabowe. Składniki: 80 dag schabu 10 plasterków wędzonej szynki 10 plasterków żółtego sera 2 ogórki kiszone 5 łyżeczek musztardy sól, pieprz, mielona papryka Wykonanie: Schab pokroić na 10 plastrów(...)Układać na nieoprószonej części pół łyżeczki musztardy, żółty ser, szynkę i po dwa plasterki ogórka. Zawijać, można spiąć wykałaczkami. Powtórzyć do wykorzystania składników. Na patelni rozgrzać olej – podsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Smacznego

dom-agi.pl
Rolada owinięta w boczek 143

rozkładamy mięso i rozprowadzamy na grubość niecałego centymetra i o zbliżonym kształcie prostokąta. Rozprowadzamy szpinak, posypujemy startym serem gouda i nakładamy farsz pieczarkowo- paprykowy. Całość zawijamy wraz z końcami rolady. odstawiamy mięso do lodówki na 30min. Na tym samym papierze robimy „plecionkę” z plastrów boczku na szerokość naszej rolady. Mięso delikatnie przekładamy na boczek i dokładnie zawijamy wraz(...)bokami. Pieczemy około godziny w temperaturze 200C, Roladę można polewać od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Pod koniec włączyć termoobieg aby boczek się zrumienił. Przed podaniem odczekać 15 minut. Smacznego Makro w 100g 168kcl B- 13g T-12g W-1g Makro w porcji 311g 523 kcl B- 42g T-37g W-2,8g seg_soft seg_soft __ATA.cmd.push(function() { __ATA.initDynamicSlot

serzmiesem
Ziemniaczana rolada z piekarnika 116

Ziemniaczana rolada z piekarnika idealnie smakuje z sałatą, duszonymi warzywami, wegańską pieczenią. A nawet z bigosem. Można przygotować ja z każdym nadzieniem: szpinakowym, pieczarkowym, mięsnym. Ja bardzo lubię ziemniaczane rolady z warzywami z mrożonek. A moja mama przepada za mielonym mięsem, tak więc każdy znajdzie swój ulubiony smak kartoflanej rolady. A dzisiaj przepis z mojej

dolcevitainmykitchen
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 82

Roladki z ciasta naleśnikowego z nadzieniem meksykańskim w stylu chili con carne, zapieczone w piekarniku pod mozzarellą. Nadzienie   składa się z mielonej wołowiny oraz cebuli, świeżej papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy, doprawione dodatkiem koncentratu pomidorowego.  Całość dopełniają przyprawy (ważny jest tu kumin), dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak oraz aromat. Mimo że zawinięte w zwykły naleśnik(...)dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną. Roladki naleśnikowe: Na ciepłych naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie... ... i zwijamy w rulon. Każdy rulon przecinamy na 3 równe części. Gotowe małe roladki umieszczamy pionowo w naczyniu żaroodpornym, jedną koło drugiej

Kuchnia MagdaLeny
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 82

Roladki z ciasta naleśnikowego z nadzieniem meksykańskim w stylu chili con carne, zapieczone w piekarniku pod mozzarellą. Nadzienie   składa się z mielonej wołowiny oraz cebuli, świeżej papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy, doprawione dodatkiem koncentratu pomidorowego.  Całość dopełniają przyprawy (ważny jest tu kumin), dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak oraz aromat. Mimo że zawinięte w zwykły naleśnik(...)dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną. Roladki naleśnikowe: Na ciepłych naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie... ... i zwijamy w rulon. Każdy rulon przecinamy na 3 równe części. Gotowe małe roladki umieszczamy pionowo w naczyniu żaroodpornym, jedną koło drugiej

Kuchnia MagdaLeny
Roladki z boczkiem w sosie cebulowym 83

prowansalskie -po pół łyżeczki płaskiej woda: 100-150ml łyżka mąki Robimy! Tniemy pierś na kotlety- 4 sztuki powinny spokojnie wyjść Rozbijamy i kładziemy plaster boczku i rolujemy w roladki-jak trzeba podpinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej – z 2 łyżki obsmażamy nasze roladki, zdejmujemy z patelni i wrzucamy posiekaną cebulę. Przesmażamy i dajemy przyprawy. Podlewamy wodą i kładziemy(...)nią nasze roladki. Dusimy około 25 minut często przekręcając w cebuli. Na koniec zagęszczamy łyżką mąki. Pyszne z ryżem i buraczkami lub ogórkiem kiszonym. Jeśli chcecie mieć delikatniejszy sos to można zagęścić śmietaną. Smacznego.         Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
Rolada z mięsa mielonego 132

Bardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy(...)wilgotnymi dłońmi) . Rozłóż na nim plastry sera i szynki, a następnie powoli zawijaj całość w rulon jednocześnie odwijając na zewnątrz folię spożywczą, by nie została w środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika

Kulinarne S.O.S.
Rolada z mięsa mielonego 132

Bardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy(...)wilgotnymi dłońmi) . Rozłóż na nim plastry sera i szynki, a następnie powoli zawijaj całość w rulon jednocześnie odwijając na zewnątrz folię spożywczą, by nie została w środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika

Kulinarny S.O.S.
ROLADKI Z TORTILLI Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 112

Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które sprawdzają się w każdych okolicznościach. Poza tym, że pysznie smakują, to są proste i szybkie w przygotowaniu! Polecają się na Sylwestra... Składniki: 2 placki tortilli ok. 200 g fileta z kurczaka 1 cebula(...)pierwszej placku tortilli rozsmarowujemy połowę przygotowanej pasty i zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z drugim plackiem tortilli. Następnie kroimy w plasterki o grubości około 2-3 cm. Roladki przed podaniem schładzamy w lodówce.  Możemy też wbić wykałaczkę w każdą roladkę

Kuchnia MagdaLeny
ROLADKI Z TORTILLI Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 112

Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które sprawdzają się w każdych okolicznościach. Poza tym, że pysznie smakują, to są proste i szybkie w przygotowaniu! Polecają się na Sylwestra... Składniki: 2 placki tortilli ok. 200 g fileta z kurczaka 1 cebula(...)pierwszej placku tortilli rozsmarowujemy połowę przygotowanej pasty i zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z drugim plackiem tortilli. Następnie kroimy w plasterki o grubości około 2-3 cm. Roladki przed podaniem schładzamy w lodówce.  Możemy też wbić wykałaczkę w każdą roladkę

Kuchnia MagdaLeny