roladki - 9750 przepisów (strona:129/650)

ZRAZY WOŁOWE 133

arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cienkie filety.  Każdy filet smarujemy musztardą i układamy plaster boczku. Wzdłuż krótszego boku kładziemy słupek ogórka i ósemkę cebuli. Zwijamy w ciasną roladkę, spinamy wykałaczką. W szerokim garnku zagotowujemy z zielem angielskim i listkami laurowymi. Redukujemy płomień (powinien lekko mrugać). Na patelni, na dwóch łyżkach dobrze rozgrzanego oleju, partiami obsmażamy roladki. Kiedy przyrumienią(...)każdej strony przekładamy do garnka z bulionem.  Zagotowujemy.  Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, krótko obsmażamy, na koniec podlewając bulionem. Przekładamy do garnka z roladkami. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień i gotujemy około 2 godziny, aż mięso będzie delikatne i kruche. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można wyjąć roladki, a sos zblendować lub zagęścić

cool and minty
Roślinne sushi i "Był sobie pies" 134

Prawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem sojowym i odrobiną oleju sezamowego. Są tak uzależniające, że rozum podpowiada, by robić je tylko od czasu do czasu, choć podniebieniu nie bardzo się to podoba 😋 Składniki : ok. 200 ml ryżu do sushi(...)rządek z pasków awokado, imbiru, młodziutkich listków sałaty i kawałków rzodkiewek.  Górną krawędź (tę bez ryżu) posmarować mokrym pędzelkiem, by nori się skleiło.  Za pomocą maty zwinąć roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły lub kwadratowy w przekroju).  Roladki kroimy ostrym nożem na kawałki ok. 1,5 cm wysokości. Sushi podać z sosem powstałym

Weekendy w domu i ogrodzie
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 139

necie widziałam nazwę na tak przygotowane mięso – oszukane zrazy, które do złudzenia wyglądają jak wołowe zrazy zawijane , ja nawet farsz robię do nich taki sam jak do nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały delikatnych ścianek rolad z mięsa mielonego. Przepis na zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Składniki(...)część przekładamy na folię spożywczą, masę dokładnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz z siekanego ogórka kiszonego, cebuli i boczku lub kiełbasy. Zrazy można zrobić mniejsze, wtedy będzie ich więcej. Zwijamy każdą roladę, dokładnie sklejamy aby farsz nie wychodził i każdą obtaczamy dokładnie w mące. Obsmażamy rolady z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlewamy szklanką wrzącej wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROLADKI ZE SZNYCLA INDYCZEGO Z SEREM BRIE I ŻURAWINĄ 142

Indycze mięso i żurawina świetnie się ze sobą komponują. Postanowiłam więc mojej rodzinie na obiad podać pyszne roladki z dodatkiem sera brie i żurawiną. Można użyć żurawinę ze słoika , ale ja tym razem dałam świeżą, którą przygotowałam prosto przed przygotowaniem roladek. Mięso nabiera fajnego smaka, jest pyszne. Składniki: 6 sznycli indyczych 1 trójkącik sera brie szklanka żurawiny 2 łyżeczki cukru(...)słodka, możemy dosłodzić więcej.  *Sznycle rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem.  *Ser brie kroimy na 6 kawałków.  *Na każdy kawałek mięsa wykładamy kawałek sera i łyżeczkę żurawiny. Zwijamy roladki. *Obsmażamy roladki z obu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego , zapiekamy 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 203

indyka przekroić wzdłuż na pół, można lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie polędwiczek po łyżce pesto z bazylii, położyć po plasterku mozzarelli i zawinąć w roladki. Przełożyć do pojemnika naczynia do parowania. Kaszę pęczak wsypać do plastikowego pojemnika do parowania, dodać szczyptę soli i zalać wrzątkiem ( proporcja 3:1 ). Kaszę i roladki przykryć i parować(...)suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu. Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania, ale pokrojone przyciągają wzrok i kuszą zawartością) z kaszą pęczak ugotowaną al dente i dużą porcją warzyw, która znajduje się w sałatce

Dietolog
Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym 116

Pyszne i oryginalne mięsne rolady z dodatkiem soczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku(...)cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek

VioletoweKucharzenie
Roladki z cukinii faszerowane szpinakiem i serem ricotta 212

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie roladki z cukinii nadziewane szpinakiem oraz serem ricotta. Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: - 1 cukinię - 1 mały brokuł - ok. 400 g świeżego szpinaku - 100 g sera ricotta - 2 ząbki czosnku - ok. 150 g startego sera mozzarella - sól i pieprz do smaku - olej do smażenia Do przygotowania sosu pomidorowego będziemy potrzebować: - 2 puszki krojonych pomidorów(...)kilka minut do miękkości. 8. Następnie dodajemy rozdrobniony ser ricotta i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. 9. Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami na plastry cukinii, które zwijamy otrzymując małe roladki. 10. Uformowane roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie dociskając je do sosu. Resztkę farszu układamy na wierzchu. 11. Naczynie żaroodporne pokryte folią aluminiową wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Bez Cebuli
Roladki z dynią i batatem na parze 142

Lekkie dietetyczne roladki na parze z jesiennymi warzywami czyli dynią i batatem. W towarzystwie sosu tzatziki stanowią smaczne towarzystwo. Roladki z sosem są bardzo dobre. Dzięki przyprawą nie są mdłe a aromatyczne. 1 pierś z kurczaka 1 batat mały 1 kawałek dyni wielkości batata przyprawa do kurczaka czubryca czerwona sól, pieprz 2 liście laurowe natka pietruszki olej rzepakowy 2 ząbki(...)rozbitej piersi układam dynię startą, na nią batata. Mięso zwijam w roladę i związuję nitką.Posypuję czubrycą czerwoną. Do garnka wlewam litr wody, dodaję liście laurowe i zagotowuję.Roladki wkładam na sitku i gotuję na parze około 15 minut. Z roladek przed podaniem zdejmuję nitkę.Posypuję natką. Sos: Ogórek ścieram na tarce jarzynowej, posypuje solą, pieprzem, cukrem i odstawiam

wesoła kuchnia
TORT CZEKOLADOWY 120

szklanka cukru po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej cukier waniliowy biała czekolada czekolada likierowo - truflowa (ja kupiłam w biedronce) lub gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki(...)Jeśli jest taka potrzeba delikatnie mieszamy. Do jednej masy powoli dodajemy czekoladę białą, cały czas miksujemy aż do wyczerpania. Do drugiej masy dodajemy czekoladę ciemną oraz 2 łyżki kakao. Roladę kroimy w plastry. PRZEKŁADANIE : Galaretkę dzielimy na 3 części. Każdy krążek nasączamy mocną herbatą albo kawą inką, smarujemy galaretką. Na pierwszy krążek czyli nasz spód wykładamy 2/3 białej masy

Pani na deser
Struklji - rolowane pierogi z serem 199

bardzo cienko na kształt dużego prostokąta. Posmarowac przygotowanym serkiem pozostawiająć od brzegó 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypc dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę(...)boki związać nicią lub sznurkiem w dużym garnku zagotować osoloną wodę i umieścić zawiązaną roladę. Gotować 20-25 minut ostrożnie (gorąca! by się nie poparzyć) wyjąć roladę z wody, rozwinąć. Pokroić na 3-4 cm porcje podawac plane z roztopionym masłem z bułą tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 139

Niedawno zostałam jedną z piętnastu testerek nowej folii spożywczej Easy Jana Niezbędnego. Postanowiłam przygotować roladki. Wybrałam piersi z kurczaka, brzoskwinie i mozarellę. Wyszło przepysznie - idealnie na ciepło do obiadu, jak również na zimno na kolację. Od teraz to chyba jedna z moich ulubionych metod podawania mięsa :). Składniki na roladki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 połówki brzoskwiń z puszki(...)mięso rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i mozarellę. Zawinąć szczelnie folią spożywczą w cukierka. Gotować we wrzącej wodzie, pod przykrywką na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie roladki wyjąć z wody, odczekać 5 minut i delikatnie zdjąć folię (można pomóc sobie nożyczkami). Roladki pokroić. Podawać z puree i marchewkami. Smacznego

Trufelkowo
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 138

u0142em obsypujemy po\u0142\u0105czonym wcze\u015bniej br\u0105zowym cukrem i cynamonem, przyklepujemy, by mieszanka dobrze si\u0119 przylepi\u0142a.\r","Zwijamy nasze ciasto tworz\u0105c d\u0142ug\u0105 rolad\u0119, zaczynaj\u0105c od strony obsypanej cukrem, ko\u0144cz\u0105c na pustym cie\u015bcie. Odcinamy nier\u00f3wne ko\u0144ce rolady, a pozosta\u0142\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 kroimy(...)pozostawić ok. 1cm nieposmarowanego ciasta na dłuższym boku. Część z masłem obsypujemy połączonym wcześniej brązowym cukrem i cynamonem, przyklepujemy, by mieszanka dobrze się przylepiła. Zwijamy nasze ciasto tworząc długą roladę, zaczynając od strony obsypanej cukrem, kończąc na pustym cieście. Odcinamy nierówne końce rolady, a pozostałą część kroimy na bułki o podobnej wielkości, jak grube lub jak cienkie - zależy

Mostek w kuchni
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 144

ogniu dusimy ok. 10 minut. Na każdy filet kładziemy podduszone warzywa oraz 1-2 morele przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.   Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. W ykładamy roladki, skrapiamy je oliwą. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez(...)minut. Roladki zalewamy sokiem jabłkowym, kontynuujemy pieczenie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Tagliate i petti di pollo per ricavarne 4 filetti che andranno leggermente battuti per appiattirli. Tritate gli scalogni finemente e fate soffriggere in una padella con 2 cucchiai di olio per circa 5 minuti. A questo punto aggiungete 2-3 rametti

La grande e la piccola cuoca
Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim 184

Roladki z pieczarkami i serem w cieście francuskim sprawdzą się na przyjęciach, kinderbalach, spotkaniach z przyjaciółmi czy po prostu jako zakąska np. do seansu filmowego. Małe, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi ciasta francuskiego. Przygotowując je z gotowego ciasta zaoszczędzimy wiele czasu, a mimo to przekąska będzie bardzo smaczna i efektowna.  Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście(...)schłodzone) farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych

Słodka Strona
Roladki z kurczaka z mandarynkami i mozzarellą 157

Zastanawialiście się kiedyś jak zwykłą pierś z kurczaka zaczarować w pyszne owocowo-bazyliowe pyszności ? Dzisiaj mam właśnie propozycję na takie podanie mięsa z kurczaka. Roladki są niezwykle soczyste o wspaniałym smaku. Naprawdę polecam ! źródło : "kuchnia i kropka" Składniki: 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 mandarynki 100 g sera mozzarella 1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczkę suszonego tymianku(...)pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut. Mozzarellę kroimy na 8 plasterków. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 cząstki mandarynki i plaster sera. Zwijamy i spinamy wykałaczką.( powstaną roladki ) Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu , przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 45 minut w temp. 180 C. Na jakieś 10 - 15 minut przed końcem zdejmujemy folię , aby roladki się zarumieniły

Różne smaki w kuchni