Cześć! Bardzo smaczna przekąska, czy nawet śniadanie dla tych co lubią je zjeść na słodko. Ja uwielbiam te roladki! Składniki: * 10 kromek chleba tostowego jasnego * nutella * 2 jajka * 2 łyżeczki cynamonu * 4 łyżeczki cukru * olej do smażenia Cukier z cynamonem wymieszałam. Jajka rozkłóciłam widelcem. Chleb tostowy okroiłam ze skórek i na desce do krojenia rozwałkowałam kromki na cienkie plastry(...)każdą rozwałkowaną kromkę wykładałam po 1 łyżeczce nutelli i zwijałam ścisło w roladkę. Każdą roladkę obtaczałam w cukrze i cynamonie a następnie w rozkłóconym jajku. Smażyłam na złoto - brązowy kolor. Notatki: * roladki szybko się rumienią i trzeba pilnować by przekręcić na drugą stronę i zdjąć zanim się przypalą * odsączyłam z nadmiaru jajka Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąRoladki Chicken Honey Roladki są bardzo smaczne, kruche delikatne mięso z kurczaka w nietypowym sosie. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Sól · Cebula · 3 ogórki konserwowe · Kilka plasterków boczku parzonego(...)plastry i lekko rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur, solimy. 2. Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek boczku, kawałek cebuli i ćwiartkę ogórka. 3. Zawijamy w robiąc roladki. 4. Panierujemy w mące pszennej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym. 7. Robimy sos: do naczynia nakładamy
Kulinarna Chwilabyliście nigdy w Gruzji (jak ja ♥), a chcielibyście poczuć jej smak lub jeśli ją odwiedziliście i chcielibyście wrócić do niej chociaż podniebieniem...oto przepis! Badridżiani to tradycyjne gruzińskie roladki z bakłażana nadziewane pikantną pastą orzechową z chili i czosnkiem, a także kolendrą, która jest niekwestionowaną królową gruzińskiej kuchni :) Słodkie rubinki granata równoważą smak smażonych bakłażanów i ostrej pasty orzechowej(...)swoimi rozgrzewającymi dodatkami i ciepłym aromatem, a smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Tłuczcie orzechy, łuskajcie granat i smażcie bakłażany, bo czas na zwinięcie kilku roladek pełnych samych pyszności! Badridżani - gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową Potrzebujesz: 1 duży bakłażan 1 szklanka orzechów włoskich 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRoladki z niespodzianką Mogłabym w skrócie opisać jaki farsz jest w środku, ale to niespodzianka. Takie roladki są idealną propozycją na święta. Składniki: · 1 kg schabu · Kilka listków kapusty włoskiej · 1 papryka czerwona · Mozzarella(...)mięsa układamy połowę lub ¼ liścia w zależności, jaki jest duży, musi przykrywać mięso. 6. Na kapuście kawałek papryki oraz pasek mozzarelli. 7. Zawijamy brzegi i zwijamy w roladki. 8. Panierujemy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. 9. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Kulinarna ChwilaRolady są proste w przygotowaniu i smakują wybornie. Składniki: - ok. 70 dkg schabu - 30 dkg mięsa mielonego - mała czerstwa bułka - jajko - papryka - duża cebula - 2 marchewki - ząbek czosnku - sól, pieprz ziołowy - przyprawa Harissa - czosnek granulowany(...)Rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą Harissa. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Na plastry schabu sypiemy natkę pietruszki, nakładamy mielone mięso, startą marchewkę i zwijamy rolady, spinając je wykałaczkami. Rolady podsmażamy na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa podsmażamy na patelni, dodajemy wodę i przykrywamy nimi rolady. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temperaturze
Maminek kulinarnyChrupiące jabłkowe roladki pachnące cynamonem, oblane orzeźwiającym cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 mąki pszennej 250g masła extra 2 jajka 100g świeżych drożdży 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru kryształu 5ml naturalnego ekstraktu cytrynowego Cytrynowy lukier: 1 łyżka naturalnego ekstraktu cytrynowego 3-4 łyżki soku z cytryny 200g cukru(...)rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 8 x 12 cm. 4. Na każdym prostokącie ułożyć jabłko, posmarować rozkłóconym jajkiem i zwinąć w roladki. 5. Gotowe roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 6. Po tym czasie roladki
Szalona Kuchnia EwelinyRoladki Hebrajki Propozycja na niedzielny obiad, roladki ze schabu z pysznym farszem. Składniki: · ½ kg schabu · 1 jajko ugotowane na twardo · ½ papryki czerwonej · 1 berlinka · Opakowanie serka topionego w plastrach(...)Dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz posiekane jajko. 4. Na każdym kawałku mięsa układamy po plasterku sera. 5. Następnie po łyżce farszu. 6. Zwijamy w roladki. 7. Mąkę wsypujemy do naczynia, bułkę tartą do osobnego naczynia i do trzeciego naczynia wbijamy jajka roztrzepane widelcem. 8. Roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec
Kulinarna Chwilajeśli mięso jest porwane lub ma luźne fragmenty, złączamy je na zakładkę. Tak przygotowany płat posypujemy obficie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką, a następnie zwijamy go w roladę, owijamy w folię spożywczą i dajemy na 12 godzin do lodówki. Przygotowujemy farsz, który możecie zrobić bezpośrednio przed pieczeniem lub dzień wcześniej i dać do lodówki. Pieczarki obieramy ze skóry(...)dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, zostawiamy do przestudzenia. Rozwijamy mięso, rozprowadzamy na nim równomiernie farsz, posypujemy dość obficie pieprzem, zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Tak przygotowaną roladę obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do garnka-patelni z 6 łyżkami oleju, obkładamy 20 gałązkami świeżego lub mrożonego tymianku, przykrywamy szczelną pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut, następnie
Bułka z Chlebemfolię z dwóch stron na cienkie kotlety. Każdy posypujemy z jednej strony obficie solą i pieprzem, smarujemy 1 pełną łyżeczką musztardy, zostawiając nie posmarowany brzeg, który będzie kończył zwiniętą roladkę. Bliżej środka układamy po plasterku mozzarelli i po 2 łyżeczki żurawiny. Mięso zwijamy ciasno w roladkę, spinamy wykałaczką lub szpilką do spinania. Roladki układamy szpilką lub wykałaczką do góry(...)wyższej patelni z olejem, posypujemy obficie oregano, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C. Pieczemy 45 minut na termoobiegu. Po tym czasie roladki polewamy dokładnie powstałym płynem i pieczemy pod przykryciem jeszcze 15 minut. Smacznego :)) schab, żurawina, mozzarella, musztarda
Bułka z ChlebemRoladki nadziewane leczem Robiłam leczo i nasunął mi się pomysł, że to doskonały farsz do roladek ze schabu. Wyszły pyszne. Składniki: · ½ kg schabu · Bułka tarta do panierki · Mąka pszenna do obtoczenia · 2 jajka(...)Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa. 15. Zwijamy w roladki. 16. Obtaczamy w mące
Kulinarna ChwilaFasolowe Roladki Najbardziej typowy duet to fasola z bułką tartą, ale jako nadzienie do roladek również się sprawdza. Składniki: · ½ kg schabu · Sól · Pieprz · Olej do smażenia · Bułka tarta do panierki(...)Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. 4. Na każdym kawałku mięsa, układamy plasterek sera. 5. Pasek papryki. 6. Ugotowaną fasolkę. 7. Zawijamy roladki. 8. Obtaczamy w mące. 9. Zanurzamy w roztrzepanym jajku
Kulinarna ChwilaNiebiańskie roladki Ciekawy sposób na pyszne roladki ze schabu, warto zrobić. Słodka kapustka z dodatkiem sera, który sprawia, że farsz jest gęsty i nadaje wyrazistego smaku. Składniki: · ½ kg schabu · 10 dag kapusty · 1 marchew · Vegeta(...)Następnie po dwie kuleczki mozzarelli. 14. Zawijamy w roladki. 15. Obtaczamy w mące pszennej. 16. Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku
Kulinarna ChwilaRoladki Brokułowo rzodkiewkowe Zwykle rzodkiewkę jemy surową jako dodatek do sałatek, kanapek. Proponuję wypróbować jako składnik farszu, roladki wyszły pyszne. Składniki: · 1 kg schabu · Sól · Pieprz · Olej do smażenia(...)Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Na środek mięsa wykładamy farsz. 8. Zawijamy w roladki. 9. Obtaczamy w mące. 10. Zanurzamy w jajku. 11. Panierujemy w bułce tartej. 12. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 13. Roladki gotowe. 14. Smacznego
Kulinarna Chwilaosuszyć ręcznikiem papierowym, skórę boczku ponacinać ostrym nożem i położyć skórą na blacie i rozsypać na wierzchu mięsnej strony przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą, majeranek, pokrojone cienko ząbki czosnku. Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni. Roladę(...)gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować 80 minut. Roladę wyjąć ostudzoną z szybkowara, (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu)usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki - najlepsza rolada z boczku wieprzowego do pieczywa
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam rolady, a najbardziej te z kremowym wnętrzem i wypełnione owocami, w wykonaniu mojej mamy. Dziś przedstawiam Wam roladę zwykłą, biszkoptową z jabłkami, ekspresową i nie taką trudną na jaką wygląda. Korzystałam z przepisu na portalu Przyślij Przepis . Rolada wychodzi bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna dzięki plasterkom jabłek. Bardzo smaczna i znika w tempie ekspresowym :) Polecam serdecznie :) Składniki: Biszkopt(...)biszkopt się piecze czystą ściereczkę obsypać cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze szybkim ruchem przełożyć go na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką ciasno zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostygnięcia łączeniem na dole. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..