Propozycja obiadowa – roladki wieprzowe nadziewane pieczarkami z żółtym serem w pomidorowym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki na 4 porcje: ? 4 plastry schabu ? olej do smażenia Farsz ? kilka dużych pieczarek ? 100 g sera żółtego ? sól, pieprz, zioła prowansalskie ? 2 łyżki masła Sos ? 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry ? 2 łyżki śmietany ? 1 serek topiony śmietankowy 100 g ? sól, pieprz(...)plasterki. ? Rozgrzać masło i obsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, poddusić i odparować wodę. ? Przestudzić i dosypać ser żółty starty na tarce. ? Na plastry schabu rozłożyć farsz i zwijać roladki. Pospinać wykałaczkami. ? Roladki obsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. ? Pomidory zagotować, dodać śmietanę, serek i mieszać, aż się rozpuści. Przyprawić. ? Sosem zalać roladki schabowe i piec 30 minut
To co kochamRoladki wołowe są dość pracochłone, ale czasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? 3 łyżki oleju ? 200 g pieczarek ? 200 g kapusty kiszonej(...)drobno pokrojone pieczarki, przesmażyć. Na koniec dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę kiszoną. ? Przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 10 minut. ? Na plastry wołowiny rozłożyć lekko przestudzony farsz i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek. ? Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu ok. 45 minut. Sos ? Cebulę pokroić w kostkę
To co kochamCzasem lubię zaszaleć i poświęcić więcej czasu na przygotowanie obiadu. Trochę więcej czasu niż na zwykłe schabowe poświęcam więc na roladki. Ale nie spędziłam w kuchni kilku godzin, bo wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Moje roladki nadziałam mozzarellą i zielonym pesto. W towarzystwie sałatki z pomidorów można je więc nazwać prawie „caprese”. Składniki: ? 4 plastry schabu(...)łyżki zielonego pesto ? 100 g sera mozzarella ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Mięso rozbić, przyprawić solą i pieprzem. ? Plastry schabu posmarować pesto i położyć po kawałku sera mozzarella. ? Pospinać roladki wykałaczkami i obsmażyć na oleju. ? Roladki podlać 3/4 szklanki wody, dodać sos sojowy i przyprawy. ? Dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. Powstały sos można zagęścić odrobiną mąki
To co kochamKlasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? kawałek słoniny ? 1 marchewka(...)pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka słupków ogórka, marchewki i słoniny. ? Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. ? Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu
To co kochamRolada kokosowa bez pieczenia Rolada kokosowa to wyjątkowy pyszny deser, który świetnie smakuje i pięknie wygląda. Taka rolada sprawdzi się w czasie wszelkich świąt, a także jako słodka przekąska na sylwestra, andrzejki lub inną imprezę. Oto sprawdzony przepis na roladę kokosową bez pieczenia. Cały przepis
Gotujemy i jemyRolada kokosowa bez pieczenia Rolada kokosowa to wyjątkowy pyszny deser, który świetnie smakuje i pięknie wygląda. Taka rolada sprawdzi się w czasie wszelkich świąt, a także jako słodka przekąska na sylwestra, andrzejki lub inną imprezę. Oto sprawdzony przepis na roladę kokosową bez pieczenia. Cały przepis
Korniszonkiciasto rozwałkować na wielkość około 30 na 35 centymetra, na stolnicy lekko podsypanej mąką. Na cieście rozprowadzić chłodne nadzienie z kapusty, po czym zwinąć całość wzdłuż krótszego boku w roladę. Boki rolady zlepić ze sobą, roladę przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą roladę posmarować jajkiem i posypać ziarnami kminku. W kilku miejscach można ją również nakłuć
MeCooksRolada makowa to bardzo prosty, a jednocześnie efektowny deser, który z pewnością posmakuje każdemu kto lubi przyjemne chrupanie maku i delikatność bitej śmietany. To ciasto będzie się również pięknie prezentować na świątecznym stole, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilku chwil, także polecam Wam bardzo. Składniki: 5 jajek 1/3 szkl. cukru 130 g suchego maku 70 g mąki pszennej(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Przełożenie: 400 ml śmietanki 30 lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka słoiczek dżemu porzeczkowego Żelatynę zalewamy mlekiem
Cynamonowe szczęściegalarecie na bazie agaru z bulionem warzywnym. Lekka przystawka na zimno! Sałatka a’la śledziowa z buraczkami Warstwowa sałatka z buraczkami i ziemniakami, w której zamiast śledzia znajdziesz boczniaki. Rolada z suszonymi śliwkami i orzechami Rolada na bazie soczewicy z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło! Pasztet pieczony z żurawiną Pasztet z batatów(...)ciecierzycy. Do tego żurawina, która komponuje się z innymi świątecznymi daniami. Drożdżowa rolada makowa Miękka drożdżowa rolada z makiem, czyli strucla! Przepis bez jajek. Korzenny sernik jaglany z nerkowcami Sernik z nerkowców i kaszy jaglanej z nutą pomarańczy. Na korzennym spodzie i z piernikowym lukrem. Czekoladowe pierniczki nadziewane Mięciutkie pierniczki nadziewane marmoladą, polane lukrem. Intensywne i czekoladowe! Co przygotować
Via GustoOstatnio na obiad przygotowałam proste szaszłyki z kiełbasy i ogórka konserwowego owinięte piersią kurczaka. Takie roladki są niezwykle efektowne i smaczne, a na patyczek można nabić dowolne, ulubione dodatki. Zobacz również przepis na podobne mięso, z ogórkiem, boczkiem, pieczarką i serem ( szaszłyk w kurczaku – KLIK) . Na 4 porcje: 2 duże piersi z kurczaka 2-3 duże ogórki konserwowe (najlepiej(...)większe płaty. Mięso oprószamy z obu stron mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na każdej porcji umieszczamy kiełbasiano-ogórkowego szaszłyka i owijamy go mięsem, tworząc roladkę. Wystające końcówki patyczka do szaszłyków odkrawamy. Roladki panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron (uwaga, mięso powinno „dojść” w środku, zanim panierka
Smaki Na TalerzuDziś na obiad zaserwowałam pyszne roladki z serem feta i papryką! Wyrazisty farsz z dodatkiem natki pietruszki nadaje im wyjątkowego smaku. Jest to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów, a mięso po upieczeniu jest soczyste i mięciutkie. Przygotowanie ich jest banalnie proste i nie zajmie wam zbyt wiele czasu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na roladki z serem feta i papryką(...)posiekaną natką pietruszki, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Następnie na każdy plaster mięsa nakładamy łyżeczkę sera oraz pasek papryki. Kotlety starannie zwijamy w roladki, aby mieć pewność, że nic z nich nie wypadnie można owinąć nitką lub spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy nasze roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie
Gotuj z PrezesemRoladki z tortilli z makrelą to pomysł na super przekąskę, do zrobienia w dosłownie kilka minut. Wystarczy przygotować pastę z makreli i rozsmarować ją po placku tortilli, a następnie zawinąć w rulon i pokroić. Szybko, prosto i co najważniejsze bardzo smacznie. Roladki z tortilli z makrelą świetnie się sprawdzą jako imprezowa przekąska. Ładnie się prezentują i z pewnością szybko znikną(...)stołu, a goście będą zachwyceni. Tortille z makrelą polecam również przygotować na kolację lub w pudełeczko do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na roladki z tortilli z makrelą: 2 placki tortilli 1 wędzona makrela (200-250g) 1 mała czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 1 łyżka majonezu 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
Gotuj z Prezesem