roladki - 9750 przepisów (strona:108/650)

Zwijane bitki z ogórkiem kiszonym 145

razem przygotowując bitki postanowiłam je zwinąć po prostu z kiszonym ogórkiem  Kruche w aromatycznym sosie własnym z dodatkiem sporej ilości cebuli. 8  małych roladek ok. 800/900 gram szynki wieprzowej 4 małe ogórki kiszone  300 gram cebuli sól pieprz słodka papryka czerwona duży ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy smalec Szynkę rozkroić na 8 kawałków każdy tak o wadze(...)ok.100 gram, następnie rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do mięsa na bardzo cienkie kotleciki.  Przyprawiamy solą i pieprzem, układamy połowę kiszonego ogórka i zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką. W brytfannie lub dużej głębokiej patelni roztopić dużą łyżkę smalcu , przekładamy roladki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.Cebule kroimy w piórka lub dużą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę

Andzia Pichci
Roladki drobiowe ze szparagami w miodowo-musztardowym sosie 107

przygotowane, już zawsze będziecie czekać na sezon szparagowy. Jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, i zastanawiacie się od czego rozpocząć „szparagową przygodę”, polecam Wam dzisiejszy przepis na pieczone roladki drobiowe ze szparagami. Zakładam, że Ci, którzy szparagi uwielbiają, nie potrzebują specjalnej zachęty, by je przygotować, prawda?;) Po czasie pieczenia podanym w przepisie, szparagi przyjemnie miękną, przy jednoczesnym zachowaniu delikatnej(...)rozbijamy tłuczkiem, nadając im jednakową grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki (wystarczy złamać). Na każdym kawałku mięsa układamy po 4 szparagi, zawijamy. Roladki owijamy 1-2 plasterkami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Główki szparagów przykrywamy folią aluminiową. Musztardę łączymy z miodem. Niewielką ilością (około 2 łyżki) polewamy roladki. Resztę łączymy ze śmietaną, doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Wiosenna rolada szpinakowa w wersji wegetariańskiej 178

Dawniej robiłam roladę jarmużową w wersji z tuńczykiem . Dziś pora na wyrazistą w smaku wersję wegetariańską z użyciem szpinaku. Roladę można podać np. w Wielką Sobotę. Ja ją przygotuję ponownie również z myślą o wytrawnym jedzeniu dla siebie w czasie zbliżających się Świąt. Składniki : 200 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 4 zimne jajka 2 łyżki(...)rzodkiewki zetrzeć na tarce i rozrzucić je na serku. Przy jednym brzegu ułożyć rządek czarnych oliwek. Pozostałe rzodkiewki pokroić w talarki i ułożyć je w kilku rzędach. Zwinąć roladę, pomagając sobie papierem. Ułożyć ją na zlepieniu. Końce papieru zawinąć pod spód. Roladę wstawić na kilka godzin do lodówki. Kroić pod kątem

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada karpatkowa 122

dziś przeglądając fb przypomniało mi się o tym cieście.Pomysł na nie znalazłam  tutaj .Tam są zdjęcia jak zrobić krok po kroku, ja zapomniałam o robieniu zdjęć.Moja rolada nie wyszła idealna,ale była pyszna Trochę "zachodu" przy niej jest , ale mimo to polecam.Ja pamiętam , że coś tam namieszałam i nie tak zrobiłam jak trzeba, ale ogólnie wyszło(...)było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów garnka.Jak wystygnie dodawać stopniowo jajka i utrzeć na gładką masę. Podzielić  na dwie części.Piec każdą w blaszce na rolady (40 cm/40 cm),najlepiej na papierze do pieczenia. Ciasto czekoladowe :Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.Ubić pianę z białek i  dodać

Moje domowe kucharzenie
Roladki z gorgonzolą w szynce szwarcwaldzkiej 166

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z gruszkami uważam za bardzo udane. Przygotowałam te roladki po raz pierwszy na imieniny męża,   goście byli zachwyceni. Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 2 aromatyczne gruszki 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 150 g sera gorgonzola z niebieską(...)przyprawami. Każdy kotlet ułożyć na plasterku szynki, posypać orzechami. Na każdym z nich ułożyć po kawałku sera oraz kawałek obranej i pozbawionej gniazd nasiennych gruszkę. Całość zwinąć w zgrabną roladkę, którą najlepiej spiąć wykałaczką aby utrzymała formę. Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.   Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku

W garach u Gosi
Piersi kurczaka w sosie śliwkowym 134

Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu. Na każdym kawałku mięsa kładziemy porcję pleśniowego sera (pokrojonego uprzednio na paski o boku mniej więcej 1 cm). Zwijamy w roladkę. Otaczamy plastrami boczku (w razie potrzeby spinamy wykałaczkami). Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy roladki ze wszystkich stron do zrumienienia (najpierw na mocnym ogniu, po chwili nieco(...)mięsa zlewamy tłuszcz. Na patelnię dodajemy śliwki wraz z marynatą. Smażymy do czasu, aż staną się one miękkie, a powstały sos nieco zgęstnieje. Pod koniec do śliwek dodajemy przygotowane roladki i dusimy całość jeszcze przez około 3-4 minuty.   Uwagi: Jeżeli obawiacie się tego, że mięso w środku nie będzie dopieczone, można podsmażone wstępnie roladki wstawić na kratkę

Smaki Na Talerzu
Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 202

Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem Naleśniki zapiekane z pieczarkami, szynką i porem, pod pierzynką z beszamelu i sera żółtego to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe lub imprezową zapiekankę. Polecam!     Składniki: 7-10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ 4 łyżki startego żółtego sera nadzienie: 1 duży por 20dkg szynki 20dkg pieczarek beszamel: 3 łyżki masła 5dkg mąki 2 łyżki(...)Pieczarki, szynkę oraz pora mieszamy ze sobą tworząc farsz. Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na cztery części *** *** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej, pionowo, w żaroodpornym naczyniu *** *** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąka. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz bulion warzywny. Mieszamy

Blog z Apetytem
Cytrynowa rolada z malinami i bitą śmietaną 252

Delikatna, puszysta rolada z nutą cytrynową, bitą śmietaną i świeżymi malinami. Zniknęła w oka mgnieniu, czyli był to znak, że rodzince smakowało. Polecam . Rolada biszkoptowa: 4 jajka L 100 g mąki tortowej 70 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny łyżka cukru wanilinowego Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dużą(...)całkowitego wystudzenia. Nadzienie: 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru op. śmietan-fix (opcjonalnie) 400 g malin Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Z rolady zdjąć ściereczkę i równomiernie rozsmarować krem. Na wierzch poukładać maliny delikatnie wciskając w śmietankę. Delikatnie zwinąć roladę i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin ( wtedy smakuje najlepiej). Inspiracja przepisu - Kwestia

Anielskie wypieki
Rolada drobiowa ze szparagami 109

wykorzystać kurczaka inaczej? Ja zrobiłam roladę z zielonymi szparagami. Pyyyyszna. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 zielonych szparagów 10 plasterków wędzonego boczku – bardzo cienkich 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą) 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki śmietany 30% sól pieprz oliwa z oliwek Filet z kurczaka rozbijamy. Na dużej desce układamy plastry boczku, na boczek rozbite filety z kurczaka, solimy(...)fileta, pieprzymy, smarujemy oliwą z oliwek, układamy zielone szparagi. Zawijamy wszystko w roladę (zawijamy fileta, owijamy go boczkiem). W kubeczku mieszamy musztardę, miód i śmietanę. Smarujemy roladę. Wkładamy do piekarnika w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie otwieramy żaroodporne naczynie i pieczemy przez 5 minut bez przykrycia. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami

MojaQchnia.pl
SZASZŁYKI Z ROLADKAMI INDYCZYMI 110

Można je tak naprawdę zrobić prawie ze wszystkiego, co nam się nawinie pod rękę.  Podczas ostatniego mojego grilla postanowiłam troszkę zaszaleć i przygotowałam niebanalne szaszłyki z cukinii oraz roladek indyczych nadziewanych szynką parmeńską oraz suszonymi pomidorami. I to był strzał w dziesiątkę! Goście byli zachwyceni i nie mogli się nimi najeść, a ja tylko żałowałam, że tak mało(...)przygotowałam. Była to najlepsza propozycja grillowa, jaką kiedykolwiek jadłam. Szaszłyki z roladkami są rewelacyjne! Delikatne mięsko drobiowe z aromatycznym i bogatym w smaku nadzieniem. Wbrew pozorom nie są ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Zróbcie je i sami się przekonajcie 😉 Składniki: (na 10 szaszłyków) ok. 800 g medalionów z indyka (10 szt.) 10 plastrów szynki parmeńskiej 10 szt. pomidorów suszonych

Kuchnia MagdaLeny
Rolada cytrynowa 408

rolada to był pomysł mojego Synka. Oczywiście nie on opracował recepturę, ale podsunął pomysł na „coś” cytrynowego;) Rolada wyszła świetna! Pyszna, cytrynowa i wilgotna. W zasadzie po czymś tak prostym nie spodziewałam się czegoś tak wspaniałego. Biszkopt: 4-5 jajek (ja wykorzystałam 2 duże i 3 malutkie) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Upieczony biszkopt, od razu, póki jeszcze gorący ostrożnie wykładamy na rozłożoną na blacie zwilżoną bawełnianą ściereczkę – wykładamy biszkopt papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Serek mascarpone miksujemy krótko z lemon curdem. Biszkoptową roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Rozprowadzamy cytrynowy krem. Ponownie zwijamy. Odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy

Smaki Na Talerzu
Polonezy schabowe 10072

Polonezy schabowe – jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe to koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszne, soczyste polonezy schabowe, czyli roladki z mięsa wieprzowego nadziewane farszem pieczarkowym i cebulką. Roladki takie często pojawiają się na weselach i innych uroczystych imprezach, więc jeśli szukacie pomysłów na menu na wesele, chrzciny, komunię, czy urodziny , to to danie na pewno przypadnie gościom(...)rozbić dość cienko tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdym rozbitym kawałku schabu nałożyć wcześniej przygotowany farsz i zawinąć ściśle w rulon (można związać roladki nitką). Obtoczyć każdy mięsny rulon w mące. Na patelni, na której był przygotowywany farsz rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć roladki z każdej strony. Pod koniec smażenia przykryć na chwilę

Kulinarne Przeboje
Roladki z boczkiem, porem i serkiem 410

Bardzo prosty, a jednocześnie bardzo fajny pomysł na urozmaicenie mięsnych roladek. Celowo napisałam mięsnych, gdyż robiłam je zarówno ze schabem jak i z filetem z kurczaka. Gdybym jednak miała wybrać, to bardziej pasowały mi do schabu. 6 plastrów schabu lub 2-3 pojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około(...)zeszklenia się warzyw. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Serek topiony kroimy na paseczki (zamiennie można użyć sera żółtego). Na każdy plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę. Jajko wybijamy na talerzyk, lekko solimy i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerzyk sypiemy niewielka ilość mąki. Na trzeci – bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej

Smaki Na Talerzu
Rolada biszkoptowa z mascarpone, truskawkami i miechunką 104

Wspaniała, lekka rolada. Idealna do kawy. Cudowna kwaskowatość miechunki bardzo ożywia smak deseru. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję powoli cukier, nadal miksując. Póżniej po jednym żółtki, nadal miksuję, następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia, miksuję na małych obrotach(...)stopni góra/dół przez 25 minut. Wyjmuję biszkopt. Przykrywam ściereczką, obracam tak by biszkopt został na ściereczce, usuwam papier. Zawijam biszkopt w rulon. Chcę, żeby uzyskał kształt rolady i tak wystygł. W tym czasie robię masę. Składniki na masę: 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 1 łyżka galaretki truskawkowej truskawki 1 opakowanie miechunki suszonej od HELIO

MojaQchnia.pl