Dziś przepis na roladki drobiowe, które można wykorzystać jako: obiad - z ziemniakami/kaszą/ryżem i surówką, kolację - z warzywami, lunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Składniki: Roladki (2 szt.): 500 g filetu z piersi kurczaka 2 średnie marchewki (ok.90 g) 3 ogórki kiszone 20 g pora 2 łyżeczki musztardy ulubione przyprawy - ostra papryka, słodka papryka, majeranek(...)posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać. 3. Piecz ok. 35 minut (max 40) w piekarniku nagrzanym
Powiedz dietom nieDzisiaj chciałam wam zaprezentować danie dla typowych mięsożerców, idealne na wszelkie imprezy, ponieważ pięknie i bardzo smakowicie się prezentuje. Jest to jedna z wersji mięsnej rolady, specjalności kulinarnej mojej mamy. Także młotki w dłoń i rozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka 200g(...)paprykę i ogórki pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki farszu i wyłożyć je na mięso. Zawinąć i mocno obwiązać szpagatem, żeby się nie rozeszło. Są dwie opcje pieczenia, roladę można zawinąć w folię aluminiową bądź włożyć do rękawa, po licznych testach uznaliśmy, że wersja z folią aluminiową jest bardziej soczysta i tą polecam dla tych, którzy nie lubią zbyt
Przepysznik - BLW i nie tylkoOstatnio koleżanka poczęstowała mnie i moją córeczkę pyszną roladą drożdżową ze szpinakiem. Tak strasznie mi posmakowała, że postanowiłam sama ją upiec. Rolada drożdżowa ze szpinakiem Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, cebula, 2 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 60 dkg mąki, 15 dkg margaryny, 4 dkg drożdży, 3 żółtka, jajko, 2 łyżeczki cukru, masło, sól, pieprz. Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy nadmiar wody(...)doprawiamy do smaku. Na stolnicy zagniatamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, śmietany, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy na nie cały przygotowany szpinak i zawijamy roladę. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Roladę drożdżową wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Smacznego
paapilotkaaCiasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: ciasto 4 duże jajka 85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru(...)takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Ewentualnie ciasto zawinąć
Ugotowaćjakiś czas na naszych stołach pojawiają się zrazy, zraziki i cała gama podobnych potraw. Aby trochę urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy(...)roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić
Smaki EwyRoladki z cukinii z kurczakiem Roladki z cukinii Składniki Przepis dla czterech osób 3 średnie cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne(...)desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert. Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką. Roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wkładamy je na pół godziny do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Cebulę oraz kawałki
Miód i pieprzBardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy
Salonik smakówkurs pieczenia bez mama poszła głównie ze względu na roladę. Było dla niej nie do pojęcia było jak można upiec bezę, a potem ją zwinąć (przecież beza bardzo się kruszy). Jednak że ona zdecydowanie uważa że nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba tylko posiadać odpowiednie narzędzia i wiedzę. Tak więc poszła ją zdobywać. Bezowej rolady lodowej(...)prawda na kursie się nie uczyła, nauczyła sie jednak przygotowywać bezę na roladę. Dzięki temu zrobiła nam najwspanialszą na świecie roladę bezową z lodami, a w środek włożyła świeże maliny. Mówię wam po prosu musicie ją zrobić i spróbować. Roladę ozdobiłam ja świeżymi malinami, bitą śmietaną i czekoladowymi wachlarzami ze Słodki Świat . Składniki : 5 białek 275 g drobnego cukru
Lili w kuchniRolada z brzoskwiniami Roladę robiłam drugi raz w życiu, pierwsza nie udała się, drugą robiłam godzinę później i wyszła rewelacyjnie. Człowiek uczy się na błędach. To nic trudnego. Rolada ta jest uniwersalna, można dodać różne owoce: jagody, truskawki, maliny, co tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko. Składniki: biszkopt: 4 jajka opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku(...)stopniach. W czasie gdy biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę, wielkości naszej formy i oprószyć ją cukrem pudrem. Ciasto nie może się spiec, zwłaszcza na brzegach, wówczas rolada na pewno Wam się nie zwinie a popęka. Biszkopt ma się tylko lekko zarumienić (nic nie szkodzi jeśli będzie blade). Od razu wyciągnąć ciasto z piekarnika, delikatnie odkleić papier
na moim stole...pyszne rolady o pysznym aromacie leśnych grzybów i boczku Składniki - 1,2 kg szynki wieprzowej - 1 cebula - 30 dkg wędzonego boczku surowego - 2 duże ząbki czosnku - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc(...)cebula i czosnkiem dodać sól pieprz utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych razem dobrze wymieszać - Dać farsz na plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę związać nitka
W królestwie smaków Beatykilka listków młodego jarmużu, dwie gałązki świeżego majeranku i nadziałam nimi kotlety z kurczaka. W rezultacie otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem: na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet z kurczaka kilka listków świeżego majeranku (lub innych świeżych ziół) ewentualnie 1/3 łyżeczki suszonego(...)każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki lub szpinaku), na nim docięte do odpowiedniej długości łodyżki botwinki, twarożek i zwijamy kotleta w kształtną roladkę, spinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut
Rozpustne gotowaniewiadomo co wybrać. Ja wybrałam jagody ale nie ze straganów. Byłam w lesie i sobie nazbierałam. W czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Krem jagodowy 350 ml kremówki(...)papierem do pieczenia. Piec około 15 min w 180 st. Wyjąć, gorący biszkopt wyjąć z blachy, górą przełożyć na ściereczkę bawełnianą, zdjąć papier i zwinąć razem z ściereczką w roladę. Odłożyć do ostudzenia. Krem jagodowy: Do jagód wlać wodę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują. zdjąć
Ala piecze i gotujeRolady robić uwielbiam. Odkąd mój przepis na biszkopt do nich stał się tak banalnie prosty, a zarazem wychodzi mi on idealnie, to rolada jest bardo częstym gościem u nas w domu. Biszkopt na roladę wykonuję z przepisu, który podawałam Wam juz TUTAJ . Aby przygotować masę, potrzebujemy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku(...)waniliowy i po łyżce mleka w proszku, aż wmieszamy w masło całość mleka w proszku. Powstałą masą smarujemy biszkopt, a od wewnętrznej krawędzi kładziemy w rzędzie sezonowe owoce. Zawijamy roladę pomagając sobie papierem, bądź ściereczką w jaki biszkopt był zawiniety. Roladę można dowolnie udekorować. Można polać ja czekoladą, zrobić różyczki z bitej śmietany, bądź posypać cukrem pudrem.  Skomentuj
MamaOskarkaTakie roladki polecam Wam zrobić na obiad. Z pewnością zaskoczycie domowników smakiem. Nam bardzo smakowały szczególnie ciągnący się ser, chociaż jarmuż też jest pyszny. Danie podane na talerzu z kolekcji Raphael z Porcelana Bogucice. Składniki: 4 mniejsze piersi z kurczaka 8 plasterków mozzarelli 400 g jarmużu świeżego 3 łyżki oleju 0,5 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku Do smaku(...)dodać pokrojony czosnek, jarmuż i przesmażyć do odparowania wody. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Na rozbitych piersiach rozłożyć zimny jarmuż, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli i zwinąć roladki. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu roladki z wszystkich stron na złoto. Jeśli
Ala piecze i gotujetruskawkami to bardzo proste ciasto, czy może deser Jogurtowiec wygląda pięknie, szczególnie za sprawą kolorystycznego, ciemnego kontrastu na bokach. A ciemne boki i spód to pokrojona w plastry rolada z musem jabłkowym i czekoladą , z której przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na FB-ku zaraz pojawiły(...)jogurtu greckiego ¾ szkl. cukru pudru 200 ml mleka 1 mały olejek waniliowy 1 op żelatyny 50 g 1 kg truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Winiary rolada kakaowa na boki i spód Przygotowanie: Roladę kakaową kroimy w dosyć cienkie plastry. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, spód obkładamy dokładnie plastrami rolady, natomiast obkładając boki plastrami rolady robimy równie odstępy. Truskawki myjemy, połowę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię