inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w ogóle zaowocują. Na szczęście zawsze mogę liczyć na asortyment w moim ulubionym sklepie 😀 Roladki są bardzo smaczne i soczyste. A jeśli dodatkowo podacie je z soczystą surówką, poczujecie niebo w gębie 😇 Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś kurczaka ok. 12 upieczonych i obranych kasztanów(...)jednej strony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odłożyć na godzinkę do lodówki, osłaniając folią spożywczą. Na oprószonej przyprawami stronie układać kawałki kasztanów, zwilżyć je leciutko (!) olejem i zwijać w roladki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami, by roladki nie rozwijały się podczas smażenia. Roladki oprószyć z zewnątrz solą i pieprzem. Smażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Roladki podawać polane sosem
Weekendy w domu i ogrodzieIdealna rolada na chleb jako wędlina oraz podana na zimno z sosem czosnkowym lub tatarskim. Pycha Przygotowanie nadzienia – cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać serek topiony i smażyć chwilkę, mieszając, aż serek się rozpuści. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać serek z cebulką, vegetę, jajko,wymieszać. Doprawić(...)obsmażyć mięso z wszystkich stron. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać wodę. zamknąć naczynie. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia odwrócić roladę. Wyjąć z naczynia i zawinąć w folię spożywczą i potem w ręcznik. Zawinąć ciasno, tak zostawić do ostudzenia. Następnie zimną roladę wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą
Kuchnia Pokoleńdomowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël(...)występuje również w lżejszym wydaniu- rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaUwielbiam roladki, a tym bardziej, gdy ich wnętrze to smaczna papryka i ogórek.Roladki są w aromatycznym sosie pomidorowym obsypane dużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające ! Składniki: schab bez kości 10 grubych plastrów sól do oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml. przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku(...)dymka szczypiorku smażona cebula w kostce 1 kostka Metoda: Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko ( jak na schabowe ). Na każdym schabie ułożyć pokrojonego w słupki ogórka i paprykę. Zwinąć roladki. Roladki oprószyć z każdej strony solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem
Kuchnia Paulettessztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku lekko ubijając. • Na koniec dodać mąkę i przemieszać łyżką do połączenia(...)wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. • Piec w temperaturze 160 st.C przez 15 minut. • Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu zwinąć biszkopt w roladę na ściereczce, tak jakby była ona nadzieniem. Zapobiegnie to sklejeniu się świeżego ciasta. • Po wystudzeniu delikatnie rozwinąć roladę i posmarować dżemem morelowym, po czym zwinąć
To co kochamRoladki z niespodzianką w środku – banan owinięty szynką. Pysznie i szybko czyli to, co lubię! Składniki na 8 roladek: • 4 piersi z kurczaka • 4 banany • 8 plastrów szynki wędzonej • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż(...)każdy na 2 połówki z długości, skropić sokiem z cytryny. • Każdą połówkę banana owinąć plastrem szynki, położyć na rozbitym filecie i zwinąć w roladkę. Spiąć roladki wykałaczką. • Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. • Podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić
To co kochamRolada last minute . Najszybsze ciasto z jabłkami według przepisu mojej mamy. Pamiętam, że często pojawiało się w domu, szczególnie gdy w ostatniej chwili zapowiadali się goście. Jeśli są w domu jabłka, to pozostałe składniki zawsze się znajdą. Składanie rolady jest błyskawiczne – należy ją zwinąć bezpośrednio po upieczeniu. Rolada wyśmienita jest(...)piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 40 minut. • Na upieczonym cieście położyć czystą ściereczkę, na to tacę i odwrócić. • Biszkopt zwijać w roladę na gorąco pomagając sobie ściereczką. • Po ostudzeniu posypać roladę cukrem pudrem
To co kochamWszyscy lubimy roladki mięsne. To nic, że trzeba im poświęcić trochę więcej czasu w kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 4 małe ogórki kiszone(...)wzdłuż w ósemki, a ogórek na ćwiartki. • Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić
To co kochamktóre wygrało konkurs BlogerChefa podczas targów Warsaw Gastro Show. Łączy się tutaj polska tradycja czyli rodzime warzywa i mięso indyka z orientem w postaci futomaków – roladek z mięsa w liściach alg nori ( kuchnia japońska) i sosu na bazie imbiru i trawy cytrynowej ( kuchnia tajska), czyli fuzja polskości i orientu. Czas(...)indyka – Indykpol, płaty alg nori i liście limonki Kaffir – House of Asia, musztarda francuska i ocet winny – Octim, folia spożywcza do gotowania roladek – Jan Niezbędny. Danie to zdobyło pierwsze miejsce w tym konkursie! Składniki: Futomaki – 300 g mięsa mielonego z indyka Indykpol – 3 paski wędzonego filetu
To co kochamDawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są smaczne. Jeżeli macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Szynka wieprzowa Boczek pieczony Śliwki suszone Sól Pieprz Słodka mielona papryka olej Bulion/ woda Śmietana słodka 18% Wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego boczku i dwie śliwki ( wody po śliwkach nie wylewamy, podlejemy nią mięso ). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę ( ok. 100 ml ). Jeżeli chcemy zagęścić
Smaki Ewynależy przesadzać ponieważ masa ma być dość plastyczne i wilgotna, wtedy będzie się ładnie formować. Ser tniemy na słupki, ich wielkość jest zależna od tego jak duże chcemy mieć roladki. Na dłoń nakładamy porcję mięsa, rozpłaszczamy posypujemy łyżką natki i na środku układamy kawałek sera. Ja taki słupek przecinam jeszcze na pół, jest w tedy dużo bardziej "ugodowy" w zakrywaniu(...)mięsem. Następnie zwijamy wszystko, formujemy roladkę, przekładamy do tartej bułki i lekko rolujemy. Kto nie ma większej wprawy w takich pracach, można sobie pomóc folią spożywczą o czym pisałam ------> TU . Roladki smażmy na niewielkiej ilości tłuszczu, obracając aby z każdej strony były zrumienione. Wiadomo, wszystko jak przebywa na zewnątrz wietrzeje. Tak samo dzieje się z roladkami
Dieta moja pasjaIdealne śniadanie w formie puszystej rolady szpinakowej z dodatkiem roztartej fety i polskich leśnych maślaków. Kolejna propozycja na danie z dbałością. Dziś niedziela, więc oczywiście trzeba zadbać aby śniadanie było wyjątkowe, przygotowane idealnie. Musi być też pięknie podane. Przy dzisiejszej pogodzie niedziela jest taka bardzo leniwa, powolna. Wiadomo, że śniadanie to podstawa i fundament całego naszego dnia(...)tradycję niedzielnych śniadań wyniosłam z rodzinnego domu, gdzie tata przygotowywał najlepszą pod słońcem jajecznicę z grzybami. Wspólnie z trójką rodzeństwa tylko na nią czekaliśmy. Przygotowana przeze mnie rolada była ogromnym zaskoczeniem, że zwykłe grzyby z jajkiem można podać w taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach. Miłej niedzieli dla Wszystkich
VioletoweKucharzenieZapraszam na roladę serową z truskawkowym musem i truskawkami. Jest puszysta, wilgotna wręcz rozpływa się w ustach. Piekłam ją z okazji Dnia Matki wszystkim bardzo smakowała. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)minut. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: 400g serka mascarpone 400g serka waniliowego, homogenizowanego Opcjonalnie 2-3 łyżki cukru pudru w zależności jak słodkie lubimy Wykonanie: Oba serki dobrze razem zmiksować na gładki
W garach u GosiMarchewkę kroimy w słupki. Warzywa gotujemy al dente. Dokładnie odcedzamy i osuszamy. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem. Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju zasmażamy mąkę, nie rumieniąc. Mieszając trzepaczką, powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy sos na małym ogniu(...)smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przestudzamy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do sosu dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką. Sosem zalewamy roladki. Na sosie układamy pozostałe warzywa. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone roladki dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini. Tagliate
La grande e la piccola cuocaświeże ząbki Wykonanie : Rozbite plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy łyżeczką musztardy.Mozzarellę i pomidory kroimy w paseczki, nakładamy dość dużo na każdym płacie mięsa. Roladki zwijamy jak krokiety, jeśli mięso jest dobrze rozbite nie potrzeba do zawijania żadnych nici czy wykałaczek. Na patelni rozpuszczamy masło, obsmażamy z obydwu stron roladki. Następnie przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia(...)żaroodpornego, posypujemy czosnkiem i czerwoną papryką, zalewamy bulionem. Roladki pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie tak około 60 minut.Naczynie można przykryć żeby roladki podczas pieczenia zbytnio się nie zeschły. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub czym wolicie. Takie roladki wyśmienicie smakują na zimno na kanapce. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili